Dodaj do ulubionych

akumulator kia picanto

14.02.12, 19:17
W ubiegłym tygodniu dwukrotnie nie mogłam odpalić samochodu. Uznałam, że należy wymienić akumulator (ma 5 lat). Pojechałam do warsztatu i panowie chcieli założyć mi akumulator Banner, który miał 35Ah, a mój oryginalny ma 40Ah. Nie zdecydowałam się. Czy jest to jakaś duża różnica? Wyłączyli mi syrenę alarmu i żeby nie zapeszyć od tygodnia normalnie odpalam, czy to może mieć związek?
Czy ktoś mógłby mi podać dane techniczne akumulatora do Kia Picanto poj. 1,0
Z góry dziękuję.
Obserwuj wątek
    • bmwracer Re: akumulator kia picanto 14.02.12, 19:39
      Do tego czy Ci zapali rano w zimie wazne jest CCA a nie pojemnosc -(Capacity)
      35Ah nie jest wilkim kompromisem - zwlaszcza jesli ten Banner ma wieksze CCA

Battery 40 AH Alternator 13.5V 70A Starter 12V 0.9KW

dimensions(mm): 187x127x225

Specifications
      Voltage - 12V
      Capacity - 40Ah
      CCA(EN) - 330A

example: VARTA,

Type 054 Varta Asia Car Battery 12V 40Ah
      (Short Code: A14)
      (Varta DIN: 540 126 033)
      • annak28 Re: akumulator kia picanto 15.02.12, 06:25
        Ten akumulator 35Ah miał CCA bodajże 260A, chyba takie same jak mój stary, różnił się tylko pojemnością.
        Bardzo dziękuję za odpowiedź
      • annak28 Re: akumulator kia picanto 15.02.12, 06:38
        Proszę jeszcze o odpowiedź odnośnie polaryzacji, zauważyłam, że są akumulatory z polaryzacją prawy+ i lewy+. Jaki powinnam wybrać?
        • celicaman Re: akumulator kia picanto 15.02.12, 10:18
          > zauważyłam, że są akumulatory
          > z polaryzacją prawy+ i lewy+. Jaki powinnam wybrać?
          Najprościej podjechać do punktu sprzedaży akumulatorów autem i poprosić, żeby panowie dobrali aku, wymienili i zutylizowali stary. Jeśli jednak koniecznie chcesz sama dobrać akumulator to oprócz danych elektrycznych musisz dobrać wymiary skrzynki, sposób mocowania, średnicę klem i polaryzację. Producenci w katalogach podają jakie aku pasuje do jakiego auta. Ściągnij katalog np Centry:
          centra.com.pl/pub/uploaddocs/centra_pl_sc.pdf
          albo skorzystaj z konfiguratorów on-line:
          webshop-cs.tecdoc.net/centra/?language=PL&country=PL#
          www.varta-automotive.pl/index.php?id=43&L=15
          www.bannerbatterien.com/banner/produkte/finder/index5.php
          Tam znajdziesz wszystkie te informacje.
          Jeśli kupisz akumulator np w sklepie internetowym to potem będziesz musiała ten stary zataszczyć do punktu odbioru złomu żeby odzyskać kaucję za utylizację akumulatora

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka