Dodaj do ulubionych

Eco driving - ciężarówka

21.08.12, 11:02
Witam, chciałem zapytać, czy ktoś może bawił się w szkolenie z eco drivingu dla kierowców ciężarówek? Czy takie szkolenie w ogóle jest sens robić i jakie są z tego korzyści, po ponoć można zmniejszyć spalanie nawet o 20%, chociaż ja w to średnio wierzę... Zależy mi na oszczędnościach po prostu.
Obserwuj wątek
    • rysiekk111 sadząc po zachowaniu ciężarowych insektów .. 21.08.12, 19:24
      to nie sądzę by któryś trucko-drajwerów został poddany reedukacj w tym wzgledzie
      ..a wymagają tego intensywnie
      gdy mam okoliczność podróżować gdzieś 2pasmówką po zmierzchu to robactwo wypelza na drogi i "rządzi" . o ile dajac przykład ecodrivingu innym jestem częstokroć naśladowany przez co bystrzejszych, którzy w lot pojmuja ze zwalnianie jest w danej sytuacji celowe i nie wyprzedzają mimo że mogliby
      ...to insekty wielkogabarytowe najpierw siadaja na ogonie poganiająć światłami (debile myślą że mi tym dokuczają, a jest wprost przeciwnie )..po czym wyprzedzaja by zachamować przed czerwonym i zostać wyprzedzonym w momencie zapalenia zielonego

a na pytanie o celowość: zalecam policzenie ilośći energi zmarnowanej podczas hamowania 40-tonnego obektu
    • zetorus Re: Eco driving - ciężarówka 30.08.12, 23:19
      Sens jest wtedy, jak jesteś jeszcze młodym/niedoświadczonym kierowcą, i wszystkich tricków nie opanowałeś. Cudów na pewno nie nauczą, ale podstawowych zasad oszczędnej jazdy owszem. Sporo znajdziesz na ten temat w internecie. Jeśli zależy Ci na oszczędnościach to eco driving jak najbardziej na miejscu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka