Dodaj do ulubionych

cc700 problem z obrotami

05.08.04, 14:29
mam problem z obrotami a mianowicie jadąc z prędkością tylko 50 km
muszę z biegu 3 wrzucać bieg 4 (bo tak silnik już mocno wyje) przy prędkości
80 km bieg na 4 przestaje wystarczać bo też silnik mocno pracuje (przydałby
się 5 bieg co jest niemożliwe) pedał gazu zaczyna drżeć jest wyczuwalny
pod stopą. Pomóżcie
Obserwuj wątek
    • lobuzek1 Re: cc700 problem z obrotami 05.08.04, 18:43
      Poniżej 60 km/h wrzucanie 4 biegu jest niekorzystne dla silnika, bo ma on zbyt
      małą prędkośc obrotową. Nie bój się przykręcić samochodu na wyższych obrotach,
      to mu nie zaszkodzi. A drgania na pedale gazu pojawiają się, gdyż silnik jest
      tylko dwucylindrowy i niewyważone siły powodują właśnie takie drgania, niestety
      tego nie da się w tym samochodzie wyeliminować. Tak więc - zmieniaj biegi przy
      wyższych obrotach, a będzie lepiej. Samemu czasem przy wyprzedzaniu zdarza mi
      się na 3 biegu pociągnąć ok. 90 km/h. Od tego jest silnik, ma pracować w jak
      najkorzystniejszym zakresie obrotów, a wrzucając 4 bieg przy 50 km/h robisz mu
      więcej szkody niż pożytku.
    • drac0 Re: cc700 problem z obrotami 08.08.04, 12:36
      Ja jezdze dokladnie tak samo. Przy 50 wrzucam 4 bieg.
      Jakos mi sie tak wlasnie najlepiej jezdzi, im wyzsze oborty tym wieksze
      spalanie, a w dzisiejszych czasach benzyna przeciez droga.
      Co do Twoich problemow podejrzewam inny motyw. Dasz rade sie swoim cieniasem
      rozbujac powyzej 80 km/h ?
      U mnie mocne wycie silnika slysze kolo 100 km/h a nawet powyzej.
      Jesli nie dasz rady pojechac duzo wiecej, (powinnas dac rade do jakis 125 km/h)
      moze pada sprzeglo albo masz zle wyregulowane.
      Przy poslizgu sprzegla silnik bedzie mial duzo wieksze obroty niz powinien miec.

U mnie gdy padlo sprzeglo, nie dalem rady pojechac wiecej niz 90 km/h

Reasumujac jesli to nie sprzeglo to musisz sie przyzwyczaic bo te silniki wyja
      niemilosiernie, taka juz ich konstrukcja. Ja po trasach powyzej 300 km
      sluszalem wycie w uszach jeszcze przez tydzien hehe.

A jak sprawdzic sprzeglo? Bardzo prosto. Zapalasz silnik, wrzucasz 4 bieg i
      puszczasz powoli sprzeglo. Jesli zgasnie od razu to sprzeglo ok, jesli nie....
      czeka Cie wizyta u mechanika..
      Pozdrawiam

• lobuzek1 Re: cc700 problem z obrotami 08.08.04, 15:57
        Jeszcze raz powtórzę - 50 km/h na czwórkę to stanowczo za mało. Przy tak
        niskich obrotach powstają duże naprężenia w układzie korbowo - tłokowym silnika
        i robi mu się więcej szkody niż pożytku, będąc jednocześnie w przeświadczeniu
        że jeździ się poprawnie, pomijając już fakt, że wówczas samochód prawie wcale
        nie przyspiesza. Te silniki lubią obroty, to nie jest diesel mający
        wystarczający moment obrotowy już od najniższych obrotów.
        Jeśli w CC przeszkadza hałas silnika, to recepta jest jedna - zmiana samochodu.
        A sam jeżdżę kręcąc silnik na obrotach i spalam w mieście 6,5 litra paliwa.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka