Dodaj do ulubionych

Dzwoniace zawory?

04.09.04, 01:24
Witam,
Mam pytanie odnosnie Nissana Sentry, rocznik 1998, z przebiegiem 70.000 mil.
Otoz od paru tygodni slysze dzoniacy odglos np. gdy wjezdzam pod gore, a w
szczegolnosci gdy wlaczona jest klimatyzacja. Niedawno wymienilem swiece,
wlalem srodek na przeczyszczenia wtrysku paliwa i nic nie pomaga. Czy to moga
byc zawory? Oraz, jak czesto sie je powinno regulowac?
PS> Chcialem dodac ze jakosci benzyny nie zmienialem wiec najpewniej nie jest
to spowodowane slabym paliwem.
Dziekuje za pomoc.
Obserwuj wątek
    • ziolek76 Re: Dzwoniace zawory? 04.09.04, 21:18
      W samochodzie z tego rocznika najprawdopodobnie są już hydrauliczne popychacze
      zaworów, które zawsze kasują luz zaworowy (nie trzeba go regulować) i w
      zasadzie nie ma takiej możliwości żebyś słyszał dzwoniące zawory. Poza tym ten
      dźwięk niemal zawsze jest mylony z odgłosem spalania stukowego, które może
      pojawiać się przy większych obciążeniach silnika (np. jazda pod górę). Jeżeli
      wykluczasz paliwo to powodem spalania stukowego może być jeszcze przestawiony
      zapłon lub świece złego typu (nagrzewają sie zbyt silnie i powodują zapłon
      paliwa jeszcze przed przeskoczeniem iskry). Pozdrawiam
      • brutt Re: Dzwoniace zawory? 05.09.04, 04:33
        Ziolku dzieki za odzew. Ten "stukot" byl juz przed wymiana swiec, apropos ktore
        wymienilem niedawno. Jestem pewien na 99% ze tych odglosow nie bylo kilka m-cy
        temu.
        • vatseq Re: Dzwoniace zawory? 07.09.04, 11:25
          Czy tankujesz zawsze na tej samej stacji? Jeśli tak, to zmień ją - paliwo
          kiepskiej jakości o zbyt małej liczbie oktanowej może być przyczyną spalania
          stukowego. Małe szanse na przestawienie zapłonu - jest on w nowoczesnych
          silnikach ustawiany automatycznie na podstawie kontroli położenia koła
          zamachowego (koło ma "ząbki", które są kontrolowane przez czujnik indukcyjny,
          jeden ząbek jest grubszy, aby ustalić precyzyjnie położenie wału względem
          kadłuba silnika.)

Moze zmienił sie Twój styl jazdy - jazda na zbyt wysokim biegu też może
          sprowokować spalanie stukowe?

vatseq
    • 1nick Re: Dzwoniace zawory? 05.09.04, 19:26
      Mam podobny problem, ale stuki mam tylko przez pierwszą minutę półtorej. No i z
      tą różnicą że jestem szczęśliwym użytkownikiem starego opla. Mój mechanik także
      twierdził że auto ma samonapinacze na zaworach więc to niemożliwe a jednak
      codziennie rano stukało. W końcu stwierdził ,że jeśli to tylko przez minutę to
      może być. Olej wymieniam regularnie ,o samochód także dbam . Więc jeśli ktoś
      wie co to także proszę o pomoc .
      • lobuzek1 Re: Dzwoniace zawory? 07.09.04, 16:24
        Miałem u siebie w CC problem z popychaczami hydraulicznymi. Zużyły się i zawory
        stukały cały czas, więc należało je wymienić. Ten element też się zużywa, co
        prawda raczej wolno, ale zawsze. Jest ponadto wrażliwy na jakość oleju. Tak
        więc - jeśli stuki będą się utrzymywały przez coraz dłuższy czas, chyba trzeba
        będzie się rozejrzeć za zmianą popychaczy.
    • marcin.klonowski Re: Dzwoniace zawory? 07.09.04, 17:30
      takie dzwonienie podczas ostrego przyspieszania to raczej jest spalanie
      stukowe, bardzo szkodliwe dla silnika. Czy zapłon nie jest zbyt mocno
      wyprzedzony (jeżeli to auto posiada obracany rozdzielacz zapłonu jak niektóre
      Nissany)? Proszę podjechać na diagnostykę, bo to mogłoby byc bardzo szkodliwe
      dla silnika
      • klaker Re: Dzwoniace zawory? 09.09.04, 19:23
        sprawdz wartosc cieplna swiec i zaplon ty tankujesz zawsze na jednej stacji,a
        dostawcow jest kilku,moze byc tez ze raz nalales benzyny niskooktanowej i
        jeszcze sie to wszystko miesza.
        • brutt Re: Dzwoniace zawory? 10.09.04, 03:07
          Dzieki wszystkim za odpowiedzi.
          • ag2812 Re: Dzwoniace zawory? 10.09.04, 23:05
            Oprócz paliwa i zapłonu może być jeszcze kilka innych przyczyn spalania
            stukowego o których koledzy nie wspomnieli(bo luz na popychaczach raczej nie
            wchodzi w grę jeśli to tylko czasami stuka).
            Silnik może się przegrzewać, a więc układ chłodzenia do sprawdzenia.
            Zbyt bogata mieszanka czyli wtryskiwacze przepuszczaja.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka