Dodaj do ulubionych

KUPNO SAMOCHODU - KASIA

09.11.04, 15:31
Bardzo podoba mi się w jednym z krakowskich komisów Ford Mondeo kombi 1,8 TDI
Z 1997 r. podobno ma przejechane 175.000 km. Odbyłam nim jazdę próbną
(jeszcze jeżdźę matizem 4-letnim , mam go od nowści 80.000 km do tej pory
bezawaryjny) jeżdźi fantastycznie , miałam go już brać, ale podszedł do mnie
facet , powiedział , że jest mechanikiemi , że te silniki są bardzo awaryjne
a naprawa kosztuje tyle , że ludzie płaczą i płacą , please DORADŻCIE CO MAM
ZROBIĆ ? pozdrawiam , Kasia.
Obserwuj wątek
    • robox Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 09.11.04, 16:39
      Nie kupować, bo mechanik ma rację.
    • hippolin Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 09.11.04, 17:59
      Jeżeli powodem ma być to, że Mondeo Ci się podoba to raczej odradzam. W końcu to jest o 3lata starszy samochód. Jeśli Matiz Ci rzeczywiście nie starcza/zaczyna się psuć albo totalnie się znudził i nie masz co robić to zamieniaj.
      pozdrawiam
    • jefi1 Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 09.11.04, 20:59
      Naprawa oczywiście jest droższa od kupna używanego silnika!
      Mój przypadek: zerwany pasek rozrządu w 1,8D w Fieście,naprawa to koszt 2000zł
      zakup używanego z firmy która sprowadza silniki sprawdza na hamowni,dają
      metryczkę z pomiarów ciśnień na cylindrach, i dają m-c lub ileś tam km (nie
      pamiętam) gwarancji, cena silnika 1700zł+wymiana 400zł.
      Mój miał najechane ok 300tys a ten nie wiem ile, ale chodzi jak żyleta,po 9000km
      żadnego podcieku, oleju nie dolewałem bo nie bierze.
      Moim zdaniem warto rozważyć ryzyko kupna zwłaszca że ci "leży" to autko no i nie
      do pominjęcia koszt eksploatacji w końcu to ropka! wiem bo też na ropce smerfuję!
      W dzisiejszych czasach koszt paliwa w aucie o poj.2000 przerobionym na gaz, już
      są równe lub nawet większe.
      Jak ktoś ma autko 2000ccm na gaz niech poda ile to pali i ile kosztuje.
      Pozdro.Jerzy
      • pass1 Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 10.11.04, 13:41
        Trochę (tylko trochę) nie na temat, ale padło pytanie ;-)
        VW Passat 1.8 88r. na gaz, spalanie: trasa 7,5-8, miasto 9-9,5. teraz o litr
        więcej, ale padają mi membrany w reduktorze - jak wymienię (koszt ok. 150 zł)
        powinno powrócić do normy. Nawet teraz przy spalaniu 10,5 na mieście koszt 100
        km, to ok. 22 zł (na dziś LPG w Szczecinie 2,07). No może troszkę więcej -
        odpalanie i przegonienie od czasu do czasu na benzynie. Przy cenie ON 3,58, aby
        uzyskać podobny koszt disel musiałby palić średnio ok. 6.
        Gdybym obecnie miał kupować nowy samochód (tzn. byłoby mnie na to stać), to
        pewnie wybrałbym diesla. Podobnej pojemności silnik paliłby tyle albo i mniej,
        nie ma kosztów instalacji gazowej, dodatkowych przeglądów itp. A sprawność
        samochodu i silnika generalnie zalałaby ode mnie :-)
        Przy używanym jednak skłaniałbym się bardziej ku benz. + gaz (i starszy tym
        bardziej). Doświadczenia moich znajomych raczej potwierdzaja tezę, że trudno
        znaleźć niezajeżdżonego diesla w korzystnej cenie. A naprawy takiego samochodu,
        zwłaszcza z turbo, to już często znacznie większe koszty niż ewentualne naprawy
        związane z benzyniakiem (z gazem razem wzięte). Słyszałem też akurat o dużej
        usterkowości diesli w mondeo (i sierrach - poprzedniczce) z poczatku lat 90-
        tych. Mo kolega posiadający sierrę naprawdę płacze i płaci :-( Może roczniku
        97 jest już lepiej.
        Ale wybór należy do Ciebie, Kasiu! Jeżeli prawie zdecydujesz się na ten
        samochód, to sprawdź go dokładnie w jakimś zaufanym warsztacie. Ale naprawdę b.
        dokładnie - lepiej ponieśc koszty przy takim przeglądzie niż wielokrotnie
        większe przy poźniejszych naprawach. Pobieżne sprawdzenie czesto niewiele daje -
        nie jest tajemnicą przygotownie samochodu "pod sprzedaż", tak aby wyglądało OK
        przy kliencie :-(
        Powodzenia! Pzdr. Marcin
    • darek9999 Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 09.11.04, 21:31
      nie kupuj.samochód to nie tylko silnik.masz sprawne auto i nie wiesz co to
      znaczy mieć problemy z samochodem.jeżeli np to auto np. miało "kratkę" i było
      służbowe tzn niczyje takie przebiegi to np śmierć dle zawieszenia.ale i bez
      tego jest to duże ryzyko różnych awarii(np.sprzęgła).często te auta nie były
      serwisowane,dlatego nie można tych przebigów porównywać do tych z
      zachodu.jesteś kobietą a kobieta u mechanika to super klient;będą z ciebie doić
      ile wlezie(często mechanicy to zwykłe niedouczone tłuki,który wymieniają
      elementu jak leci i tak trafiają na właściwy,a "baba" im się nie postawi.weż
      pod uwagę choćby cenę opon.no i najważniejsze jeżeli auto miało wypadek nie ma
      tematu to auto dla "hobbysty".przebieg też może być dużo większy pozdrawiam
      • jefi1 Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 10.11.04, 00:25
        Darek! postrasz swoje dzieci!,a wybór pozostaw kupującemu bo inaczej nikt by nie
        kupił używanego samochodu!
        Silnik jest i pozostanie najważniejszym elementem samochodu!!!! reszta części to
        koszt liczący się w rozsądnych granicach circa about "około" (to dla Darka!)
        100pln góra! za element.
        Pozdro.Jurek
    • robox Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 10.11.04, 08:28
      Auto trzeba bardzo dokładnie obejrzeć, oględziny najlepiej zrobić w aso lub tam
      gdzie robią fordy.Będą wiedzieć na co zwrócić uwagę.I kupować spokojnie a nie z
      emocjami, w tej chwili wybór jest naprawdę spory więc niekoniecznie musi być
      ten.Silniki 1.8 TD mają opinie awaryjnych więc może warto odpuscić diesla na
      rzecz benzyny np. z gazem? Mając określoną kwotę w tej chwili można przebierać
      jak w ulęgałkach.
    • krystek35 Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 10.11.04, 09:20
      MondeO jest nastepca Forda sierry. I tam faktycznie ten silnik byl dosc
      awaryjny. (turbo). Ale ladne pare lat minelo i mysle ze zostalo to juz
      poprawione.
      Polecam badanie na stacji diagnostycznej. Jesli zawieszenie jest OK, spaliny
      rowniez mysle ze mozna ulec pokusie.
    • marcin.klonowski Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 10.11.04, 16:31
      Mondeo '97? brr
    • olewin Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 11.11.04, 23:51
      goście dobrze prawią !!! Turbodiesel z 97 roku ... Hmmm może być problem
    • walentynka5 Re: KUPNO SAMOCHODU - KASIA 12.11.04, 17:52
      Bardzo wam dziękuje za rady. Nie kupię tego samochodu , pozdrawiam wszystkich
      Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka