Dodaj do ulubionych

Peugeot 206 luz panewek na wale korbowy 1.4

15.12.04, 00:00
Mam peugeota 206 1.4 rocznik 2000.60tys.km.
Nagle zaczęło mi coś stukać i pukać przy zmianie biegów...pojechałem na
przegląd do ASO!!!(bo czas najwyższy był).Czego się dowiedziałem..."Poprosimy
7000tys.zł b: skrzynmia biegów do wymiany,wycieraczka z tylu:),klosz tylnej
lampy do wymiany(maleńki odprys jeszcze nie za mojej kadencji), no i te
PANEWKI!!!jakim cudem się ZAPYTAŁEM.Odpowiedzieli, że to ewenement na skalę
światową ijestem pierwszy(pomyśłałem suuuper będe znany:])Ale nie o to...
Co się może stać jak nadal używać będę samochodu bo 2.500tys.zł to dużo
pieniążków jak na kieszeń studenta...
Jakie były tego przyczyny??
Obserwuj wątek
    • bambus_us Re: Peugeot 206 luz panewek na wale korbowy 1.4 15.12.04, 03:14
      W twoim wypadku dobrze byloby zasiegnac jeszcze innych opini z innych
      warsztatow .Moze po prostu chca ciebie naciagnac .Moze skrzynie wystarczy
      podregulowac i bedzie po aferze .Sprawdz w jakims warsztacie specjalizujacym
      sie w transmisjach .Jak oni doszli do tego ze panewki maja luz? Sprawdz to
      jeszcze gdzies indziej .
    • marcin.klonowski Re: Peugeot 206 luz panewek na wale korbowy 1.4 15.12.04, 14:39
      Zalecam wizytę w kilku warsztatach, dokładnie tak jak przed decyzją o amputacji
      ręki. Przepraszam za porównanie, ale poruszanie się w mętnej rzeczywistości
      warszystaów autoryzowanych często ma w sobie coś z walki o życie.
      Silnika niech posłucha ktoś z warsztatu zajmującego się różnymi autami, a na
      działanie skrzyni biegów na pewno coś się da poradzić bez konieczności
      kupowania nowej.
    • takietam1 Re: Peugeot 206 luz panewek na wale korbowy 1.4 15.12.04, 22:29
      Silnik:
      Wymienic olej na gestszy. Proponuje 20W50 na poczatek. Zrobic test i zobaczyc
      czy nadal stuka. Oprocz tego, najpierw, mozna wykonac pomiar cisnienia
      magistrali oleju NA STARYM oleju. Porownac wynik do specyfikacji samochodu
      podawanych przez producenta.

Mozliwosc uszkodzenia silnika wynika z 3 podstawowych przyczyn:

1. Uszkodzona pompa oleju (od nowosci) przypadek szalenie rzadki, prawie
      niemozliwe, 1/1000 pojazdow.
      2. Zly olej (za rzadki) i zle warunki eksploatacji (nieprawidlowa i agresywna
      jazda na niskich biegach)
      3. Wada (uszkodzenie) mechanizmu starowania zaplonem (komputer) - zbyt wczesny
      zaplon - co mozna sprawdzic w serwisie na komputerze.

Jest jeszcze jedna przyczyna, przy ktorej mogly wystapic podobne objawy i
      byloby to nawet logiczne. Uszkodzone mechanizmy wysprzeglajace tarczy sprzegla.
      Zarowno zla tarcza sprzegla jak i docisk powodujacy szarpanie, co prowadzi w
      dlugim terminie do uszkodzenia skrzynie i silnika. Ja jednak w to nie wierze.
      Auto jest zbyt nowe. Takie rzeczy zdarzaja sie rzadko i raczej w autach
      majacych 20 lat.

Biegi:
      Skrzynie biegow roznia sie ogromnie. Na prace popychaczy i synchronizatorow
      wielki wplyw ma olej. Sprawdzic dokladnie jaki olej poleca producent do tego
      pojazdu. (klasa SAE) i wlac dokladnie taki sam olej jaki jest polecany, lecz
      SYNTETYCZNY. Czyli takie samo SAE ale np. Mobil syntetyk.
      Syntetyczny olej w skrzyni biegow powinien doprowadzic do polepszenia pracy
      synchronizatorow i jakiekolwiek sa obecne objawy zlego dzialania skrzyni -
      ustapia. Prawie na pewno.
      • pawlos17 pytanie o sprzęgło i skrzynie biegów 17.12.04, 10:19
        Jak w temacie, czy ten mechanizm wysprzęglający może być przyczyną tego że
        pedał sprzęgła wciska się bardzo ciężko? Bo to że ciężko to pal licho ale boje
        się że linka długo nie pociągnie, dodam że działanie sprzęgła jest poprawnie
        tzn. nie szarpie przy ruszaniu, nie słychać żadnych stuków i nie ślizga się
        przy mocnym wciśnięciu gazu, chociaż czasem słyszę ciche grzechotanie łożyska
        wyciskowego kiedy auto stoi na luzie. Myślałem że powinno być odwrotnie tzn.
        wraz z opływem czasu na skutek osłabienia docisku powinno chodzić coraz
        lżej.Drugie pytanie dotyczy skrzyni biegów, otóż przy 85 km/h słychać wycie
        skrzyni na 5 biegu, więc zalałem ją gęstszym olejem tzn. zamiast 75w-80 dałem
        75w-90. Wycie pozostało ale synchronizator 2 i 5 biegu zaczął szwankować.
        Dwójka się ciężko wybija a piątka ciężko wbija. CZy to przez ten olej(schell
        fulsyntetyk)?
        • tomencjo Re: pytanie o sprzęgło i skrzynie biegów 22.12.04, 14:41
          Kolega mial taki przypadek w sceniku ze ciezko sprzeglo chodzilo, wymienil linke
          i nie pomoglo, chcial wymienic komplet sprzegla, ale odciagnelismy gume
          oslaniajaca lape sprzegla i przy niemalej gimnastyce dostrzeglismy ze lapa
          sprzegla opiera sie o jakas kulke metalowa- napakowalismy po odciagnieciu lapy
          na ta kulke towotu i sprzegielko chodzilo malinowo- moze Ci to pomoze.
          • pawlos17 Re: pytanie o sprzęgło i skrzynie biegów 22.12.04, 15:26
            Już to zrobiłem tzn posmarowałem ten sworzeń o który się łapa opiera, niestety
            nie pomogło zbyt wiele:( Mimo wszystko dzięki za radę. Pozdrawiam.
        • takietam1 skrzynie biegów 22.12.04, 21:11
          "dotyczy skrzyni biegów, otóż przy 85 km/h słychać wycie
          skrzyni na 5 biegu, więc zalałem ją gęstszym olejem tzn. zamiast 75w-80 dałem
          75w-90. Wycie pozostało ale synchronizator 2 i 5 biegu zaczął szwankować.
          Dwójka się ciężko wybija a piątka ciężko wbija. CZy to przez ten olej(schell
          fulsyntetyk)?"

Co ja powiedzialem? Wymienic na taki sam SAE ale syntetyk.
          Masz wywalic tamten olej i wlac syntetyk 75W80. Zanim zetrzesz synchronizatory!
          Sluchaj, synchronizatory NIE SA WYKONANE Z UTWARDZANEJ STALI.
          Rozumiesz? Czy nie? Spiepszysz je po 1000 km! To sa 4 tygodnie jazdy i masz po
          samochodzie. Czys ty zwariowal lac gesty olej do nowego samochodu? Odbilo ci?

Przeciez wyraznie i jednoznacznie napisalem, ze synchronizatory wymagaja
          rzadkiego syntetycznego oleju. A ze skrzynia wyje, to wlacz se radio.
          Wycie skrzyni jest bo producent wlal mineralny olej do skrzyni, pomimo zalecen
          WSZYSTKICH producentow skrzyn, ze sie teraz uzywa tylko syntetyki.
          Rozumiesz? To zwykla glupota jest. Ja sie z tym spotykalem na codzien.
          Po prostu leja mineralne oleje w serwisach i fabryce, a jak sie siegnie do
          instrukcji serwisowej albo na forum danej marki, gdzie sie wypowiadaja
          specjalisci to sie dowiesz, ze syntetyk ma byc. A auto jedzie do Polski, to
          maja w dupie.

Wycie skrzyni jest niegrozne. A jak zalatwisz synchronizatory, to se nie
          pojezdzisz.
          • pawlos17 Re: skrzynie biegów 23.12.04, 09:37
            No tak tylko za bardzo nie wiem gdzie taki olej dostać. Pytałem w aso renaulta,
            owszem mają jakiś tranself trx 75w80 fulsynt.dedykowany specjalnie do skrzyń
            jaką posiadam, tylko że kosztuje horendalne pieniądze 280 zł za 4 litry!!!tak
            czy siak olej muszę zmienić:( a auto nie jest nowe tylko już 10-letnie a na tym
            gęstym oleju nastukałem już ponad 20 kkm a auto ma w sumie 220 kkm
            przejechane:) Pozdrawiam.
            • takietam1 Re: skrzynie biegów 23.12.04, 18:23
              Nie do wiary. Wychodzi 23 dolary za litr. Ale jaja.

Slyszalem o takim oleju 75W80 BV chyba TOTAL Transmission BV 75W80 ja nie wiem
              dokladnie o co chodzi, ale wiem, ze takiego oleju nie trzeba wymieniac niemalze
              do konca zycia pojazdu.

Podobno jest polowe tanszy. I jeszcze cos takiego:
              ESSO Gear Oil BV 75W80

Sprawdz sobie ceny, bo mysle, ze po prostu nmie chce ci sie podzwonic po
              sklepach. Leniu jeden.
      • pawlos17 pytanie o sprzęgło i skrzynie biegów 17.12.04, 10:20
        aha zapomniałem dodać, samochód to laguna 94' 1.8 rt
    • iwka78 Re: Peugeot 206 luz panewek na wale korbowy 1.4 16.12.04, 13:30
      Panewki - coś o tym wiem, tuż po gwarancji wyszukali mi luzy na panewkach i
      zalecili ich wymianę i obniżenie alternatora. Problem w tym że to żaden
      ewenement, podobno 206 z silnikiem 1.4 tak mają. Ja mam auto wyprodukowane w
      99roku a kupione w 2000 - i problemy się zaczęły już po gwarancji! Pisałem w
      tej sprawie do Warszawy i uznali mi relkamację wyrażając się w ten sposób że
      ten model ma taką wadę! Pisz do nich w tej sprawie , nie sięgaj od razu do
      kieszeni bo naprawa jest kosztowna.
      • rapid130 Re: Peugeot 206 luz panewek na wale korbowy 1.4 20.12.04, 00:46
        iwka78 napisała:

> Panewki - coś o tym wiem, tuż po gwarancji wyszukali mi luzy na panewkach i
        > zalecili ich wymianę i obniżenie alternatora...

Niestety, muszę potwierdzić.
        W którymś z ostatnich Motorów był niewielki artykuł (w odpowiedzi na list
        czytelnika) potwierdzający, że silniki 1,4 litra Peugeota 206 mają "wrodzone"
        problemy ze skutecznym smarowaniem łożysk wału korbowego.

Warto napisać do centrali, żądać wymiany ułożyskowania na ich koszt!!!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka