Dodaj do ulubionych

problem z obrotami

20.12.04, 22:33
Witam,
Krótko o problemie:
Kilka dni temu podczas odpalania silnika ( hyundai 1,5 MPI ) zgasły nagle
kontrolki i cisza. Otworzyłem maskę, diagnoza była prosta - spadła klema
, niestety z minusa. Od tej pory mam problem z wolnymi obrotami.
Są za niskie, zimny silnik na ssaniu kręci się w okolicach 1000-1200 obrotów,
a w czasie jazdy po naciśnieciu sprzęgła "odbijają" się prawie od zera i
falują w zakresie między 250-1000 obr/min. Dzwoniłem do mechanika -
odpowiedział dokładnie wg moich podejrzeń - silnik krokowy.
Podobna sytuacja już mi się zdarzyła po wjechaniu w głęboką kałużę.
Wtedy samo przeszło, więc trudno winić silnik krokowy, zwłaszcza że stało się
to nagle i w określonym momencie.
Ktoś kiedyś mi mówił, że trzeba zresetować ustawienia komputera
poprzez odłączenie i załączenie akumulatora oraz zagrzanie silnika na wolnych
obrotach do momentu włączenia się wentylatora chłodnicy. Ale jak to zrobić
przy temperaturze 0st. mając nową chłodnicę, pompę i termostat.
Jeśli macie jakieś sposoby, albo w ogóle jakiś komentarz do tej sytuacji i
podpowiedzi znajomego, będę wdzięczny.
Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ag2812 Re: problem z obrotami 21.12.04, 00:06
      Zacznij od wyczyszczenia układu dolotowego, Prawdopodobnie masz brudny kanał obejściowy przepustnicy tam gdzie jest silnik krokowy i sam silniczek. Usterka wystąpiła tak nagle bo sterownik po resecie (odłoczenie akumulatora) wrócił do nastaw fabrycznych i dopiero uczy sie regulować. Prawdopodobnie po jakimś czasie wróci do normalnej pracy (o ile sytuacja nie jest tragiczna) ale jeśli układ jest brudny to silniczek może szlag trafić.
      Pozdr.
      • etom Re: problem z obrotami 21.12.04, 01:54
        > Usterka wystąpiła tak nagle bo sterownik po resecie (odłoczenie akumulatora)
        > wrócił do nastaw fabrycznych i dopiero uczy sie regulować.

Jestes pewien,ze ten silnik ma komputer z pamiecia adaptacyjna ?
        Bo nie wszystkie samochody ja maja np. Toyoty , nie wiem czy wszystkie ,ale
        Yaris i Corolla nie ma.
        Nawet gdyby ,to cos dlugo - tak wynika z opisu - ten komp sie "uczy"
        • ag2812 Re: problem z obrotami 21.12.04, 18:52
          Nie bardzo rozumiem co uważasz za "pamięc adaptacyjną". Natomiast zdolność układu do samoregulacji jest przynależna samochodom z układem wtryskowym odkąd pamietam. Nawet śwp. polonez GLI miał mozliwośc samoregulacji czego wymownym przykładem jest przestawianie sie sterowników przy zasilaniu gazem (gdy instalacja LPG jest bez elektroniki). Głowy nie dam jak to jest w autach ale w automatyce przemysłowej (a to w końcu podobna działka) start układu odbywa się z nastaw w jakim został zatrzymany. Zaś po restarcie startuje z tzw. parametrów bezpiecznych przyjętych w programie i rozpoczyna procedurę regulacji. Jeśli parametry układu są inne np. przepustowosć kanału albo regulacja może trwać b. długo bo układ reaguje inaczej niż przewidział projektant.
          Zresztą z doświadczenia wiem że zawsze po odłączeniu akumulatora jest pewien okres (nieraz nawet kilka kilometrów jazdy) kiedy zdarzaja sie dziwne rzeczy w tym zawyżanie lub falowanie wolnych obrotów, nawet gdy układ jest czysty. Czy to "pamięc adaptacyjna" nie wiem.
          Pozdr.
          • etom Re: problem z obrotami 22.12.04, 02:29
            ag2812 napisał:

> Natomiast zdolność układu do samoregulacji jest przynależna samochodom z
            > układem wtryskowym odkąd pamietam.

Jezeli samoregulacja to wplyw parametrow mierzonych roznymi czujnikami na
            odpowiedni kat wyprzedzenia zaplonu i wtrysku i czas trwania wtrysku ,to zgoda.
            Jednak "komputer" niczego sie tu nie uczy ,tylko zaleznie od tych sygnalow
            pobiera z zapisanej na trwale ( i nie modyfikowalnej ) mapy pamieci odpowiednie
            wartosci sterujace.To zwykly uklad sterujacy ,poza jednym przypadkiem (chyba ?)
            sprzezenia zwrotnego - sygnalem z sondy Lambda.

> start układu odbywa się z nastaw w jakim został zatrzymany.

Nie rozumiem co to znaczy.Jezeli sygnaly z czujnikow sa takie same to startuje
            ( wybiera z mapy pamieci )zawsze to samo ,niezaleznie jakie parametry pracy
            silnika wybieral przy zatrzymaniu.

bluebox.zary.com.pl/moto_info/artykuly/art_57.htm
      • berni2 Re: problem z obrotami 21.12.04, 23:18
        Dzięki za podpowiedzi.
        Moja znajomość mechaniki samochodów ogranicza się do tych rzeczy, które juz
        kiedyś mi się zepsuły. A Hyundai'e to dość niezawodne samochody.
        Podobno ostatnio dzielą podium z mazdą i toyotą. Nie wiem czy mojego to dotyczy,
        ponieważ aktualnie ma 246 tys. km za sobą.
        Dzięki i pozdrawiam Świątecznie.
        • fiu-fiu Re: problem z obrotami 22.12.04, 11:08
          mnie kiedys jak zatankowalem kiepskie paliwo tez falowaly obroty. Bylo to zima 2 lata temu.
          Dopiero jak wyjezdzilem paliwo z baku i zatankowalem dobra benzyne wszystko wrocilo do
          normy i juz sie nie powtorzylo.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka