Dodaj do ulubionych

Co zamiast katalizatora

26.01.05, 20:11
Nosze sie z zamiarem wymiany katalizatora, jednak to droga rzecz, co byście
polecili może strumienice, dodam że nie interesuje mnie specjalnie poprawa
osiągów, tylko żeby to "grało" w miare dobrze i cicho. To -
moto.allegro.pl/show_item.php?item=40045115 - ponoć nie jest głośne.
Spotkał sie ktoś z tym, jakieś doświadczenia? A może wie ktoś ile kosztuje
nieorginalny kat. za przyzwoitą cene do Laguny I ?
Obserwuj wątek
    • herman5 Re: Co zamiast katalizatora 29.01.05, 14:41
      panowie odpowiedzcie, prosze :)
    • zyta09 Re: Co zamiast katalizatora 30.01.05, 12:11
      niech pan przebije stary katalizator. nie ma potrzeby załadania nowego, sam tak
      jeżdże od kilku lat, samochód jest mocniejszy i nie mam żadnych problemów
      • macwall Re: Co zamiast katalizatora 30.01.05, 13:23
        Nowy nieoryginalny katalizator to koszto ok 400zl. Mozna tez probowac
        kombinowac u magików rozpruwac stary i wymieniac popekany wklad ceramiczny ale
        efekt moze byc watpliwy. Usuniecie katalizatora moze w niektorych autach
        pogorszyc osiagi a wrecz czasami uszkodzic silnik (oplakane efekty widzialem
        chyba w renault clio). Z kolei taki wynalazek jak strumienica na pewno nic nie
        poprawi w osiagach, dobrze jak nie pogorszy, co do halasu to nie wiem ale kazdy
        tego typu manewr moze byc powodem problemow z przegladem rejestracyjnym.
        • takietam1 pytanie: 30.01.05, 19:21
          "Usuniecie katalizatora moze w niektorych autach pogorszyc osiagi a wrecz
          czasami uszkodzic silnik"

Prosze wyjasnic dlaczego? Bardzo interesujaca sprawa. Chetnie podejme dyskusje.

Natomiast co do katalizatora, to ja uwazam, ze jak sie zatkal, to wymienic na
          zwykly tlumik i po zawodach. Najlepiej normalny tlumik srodkowy, z rura
          przelotowa przewiercona obwodowo a dookola malutki tlumiczek bez niczego albo z
          wloknem szklanym.

Uwazam katalizatory za elementy zbedne, choc oczywiscie srodowiskowo pozadane.
          • macwall Re: pytanie: 30.01.05, 23:41
            Otoz juz odpowiadam:
            usuniecie katalizatora zmienia po pierwsze konfiguracje ukladu wydechowego a co
            za tym idzie zmienia warunki na jakie projektowana byla elektronika sterujaca
            silnikiem - stad mozliwy spadek mocy. Dlatego nie powinno sie za
            bardzo "rozluzniac" ukladu wydechowego. Po drugie usuniecie katalizatora zmieni
            prace sondy lambda co w bardzo niekorzystnych warunkach moze spowodowac taka
            zmiane skladu mieszanki ze doprowadzi do przegrzania silnika. Sam widzialem
            zdjecia clio po sekcji zwlok silnika po usunieciu katalizatora z resztkami
            zaworow powbijanymi w tloki. . Poza tym katalizator nie tyle sie zatka co po
            prostu popeka i rozleci sie wklad ceramiczny zatykajac rylot spalin lub go
            znacznie ograniaczajac.Tak wiec po co kombinowac jezeli koszt zamiennika jest
            naprawde niewiele wiekszy od innego wynalazku.
            • takietam1 Re: pytanie: 31.01.05, 05:29
              "usuniecie katalizatora zmienia po pierwsze konfiguracje ukladu wydechowego a co
              za tym idzie zmienia warunki na jakie projektowana byla elektronika sterujaca
              silnikiem - stad mozliwy spadek mocy"

Acha. Czyli zamiana katalizatora, przez te, no, "strumienice" spowoduje
              przestrojenie rezonansu powrotnego w kolektorze wydechowym, tak?
              No to ja Panu szalenie uprzejmie wyjasniam, ze z doswiadczen na hamowni wynika,
              ze wplyw tak malej pojemnosci tlumika na moc jest znikomy. Co innego koncowy
              tlumik. Ale nie ten posredni maly brzdac. Owszem, wyjecie katalizatora ma wplyw
              na wzrost przeplywu i mysle, ze przyrost mocy wynosi do 10%. I tyle strachu.

"Po drugie usuniecie katalizatora zmieni prace sondy lambda"

Nie zmieni. Albo zmieni MINIMALNIE. Sonda Lambda, czyli CZUJNIK tlenu ma za
              zadanie dobrac optymalna mieszanke. Nie wplywac na ograniczanie temperatury
              spalania. Objawy ktore Pan opisal, sa to objawy uszkodzonego zaworu EGR -
              ktorego zadaniem jest otwarcie przeplywu powrotnego do kolektora ssacego w celu
              ograniczania temperatury spalania. Takie efekty wystepuja w pojazdach, w ktorych
              ten zawor ulegl uszkodzeniu a temperatura spalania wzrosla. I tyle.

Podpowiem panu, jako ciekawostke, ze druga sonda, albo mowiac inaczej sonda
              dolnego przeplywu, ma taki wplyw na spalanie, jak powiedzmy temperatura
              powietrza. Jej zadaniem jest dokladna regulacja parametrow pracy katalizatora.
              Chodzi o to, zeby katalizatora nie spalic.

Najwiekszy wplyw regulacyjny na sklad mieszanki maja sondy gornego przeplywu. A
              na nie, katalizator nie ma zadnego wplywu.

• macwall Re: pytanie: 02.02.05, 14:42
                Wiesz co panie kolego takietam1 - ja nie bede z panem dyskutowac bo ani nie mam
                na to czasu ani ochoty - jezeli jest pan taki fachowiec doskonaly i praktyk (co
                od razy widac po sposobie naprawiania silnika teflonem) to zycze powodzenia w
                dalszej praktyce bo widac ja jestem tylko zwykly totalny lamer motoryzacyjny a
                panska pewnosc siebie i nieograniczona wiedza na temat wszystkich zjawisk
                chemiczno-duchowo-metafizycznyc h zbawi ludzkosc a polska motoryzacje i polski
                wies-tuning za 20 zl juz na pewno. Pozdrawiam i mam nadzieje ze temat zamkniety.
    • saueer Re: Co zamiast katalizatora 30.01.05, 19:12
      Tak. Ja założyłem do Forda Mondeo 95r. zamiast katalizatora tzw. imitację w
      postaci strumiennicy i wszystko było ok. Głośnośc pracy silnika nic się nie
      zmieniła - przynajmniej nie było to odczuwalne.
    • marcin.klonowski Re: Co zamiast katalizatora 31.01.05, 14:32
      Jeżeli auto jest z rocznika nie wymagającego monbtowania kata to można tam
      wstawić po prostu tłumik przelotowy. Strumienicę raczej nie bo będzie głośniej
      i gorzej
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka