mlampart 16.02.05, 14:23 Witam! Wczoraj mój escorcik dostał odpryskiem kamienia w szybę i zrobiło się b.małe peknięcie. Czy trzeba od razu zmieniac szybe? Słyszałem, że mozna to "zalepić" jakimś rodzajem zywicy... Wiecien coś o tym? pozdr M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
emes-nju Re: pęknieta szyba! 16.02.05, 14:56 Drobiazgi mozna zalepic. Musisz poszukac warsztatu, ktory sie w tym specjalizuje. Warto sie postarac bo wymiana szyby, z tego co sie orientuje, wymaga przerejestrowania auta bo nie wydaja duplikatow naklejek na szybe. Chyba, ze masz szczescie i jeszcze takiej nalepki nie masz :-) Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: pęknieta szyba! 16.02.05, 18:56 Kto Ci powiedzial ze hologramow na szybe nie wydaja? Oczywiscie ze wydaja! A jezeli chodzi o pekniecie na szybie to albo nie masz sie czym przejmowac (jezeli to jest odprysk tylko) bedzie ich wiecej z czasem ;) ... ale jak zacznie na mrozie szyba pekac od tego odprysku to czeka Cie wymiana szyby. Zalepianie daje mizerne wyniki - po pierwsze widac nadal ten odprysk a po drugie szyby czasem i tak pekaja dalej w tym miejscu. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
garenty Re: pęknieta szyba! 17.02.05, 10:06 jak mi wymieniali szybe to odkleili naklejke specjalnym nozem i przykleili na nowa szybke.;] Odpowiedz Link Zgłoś
pass1 Re: pęknieta szyba! 17.02.05, 12:34 Jeśli naprawdę małe, to wymieniać nie musisz. Miałem, a w zasadzie mam podobny przypadek. Dwa lata temu dosatałem kamyczkiem w szybę. Naprawa u fachowca kosztować miała ok. 60zł, a i tak "będzie widać plamę". No to sam porzadnmie wymyłem i odtłuściłem dziurę i zalepiełem żywicą epoksydową (taki klej dwuskładnikowy - miałem akurat w domu, można kupić za parę złotych). Mała plamka jest, ale prawie gratis :-)) I jak wspomiałem, prawie dwa lata tak jeżdżę i wszystko jest w porządku - polecamm tę metodę. Tylko pamiętaj, aby "łata" była równo z szybą - wycieraczki!! Jak nie usuniesz dziury tym lub innym sposobem, to szyba zimą pęknie wcześniej czy później - zamarzająca woda dokona tego dzieła (patrz - nasze drogi tzw. asfaltowe). Pozdrwawiam! Marcin Odpowiedz Link Zgłoś
shpak Re: pęknieta szyba! 18.02.05, 10:08 mozna zalepic samemu tylko ze auto nie przejdzie przegladu, a policja moze Ci wlepic mandat i zabrac dowod rejestracyjny. jesli zrobi Ci to firma, ktora sie tym zajmuje to pekniecie owszem bedzie widac ale dostaniesz papier potwierdzajacy ze zrobili to fachowcy i policja oraz diagnosta nie beda sie czepiac. tyle ze jesli pekniecie bedzie wieksze niz 5 groszy albo jesli wychodzi z brzegu szyby to naprawic tego sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
macwall Re: pęknieta szyba! 19.02.05, 22:12 Moment moment - mowimy tu o dopryskach od kamieni czy o peknieciach szyby? Odpryskow nie da sie uniknac i jakby sie dobrze przyjrzec cala szyba jest nimi upstrzona. Widac tylko te najwieksze. Pekniecie szyby kwalifikuje ja do wymiany a policja ma prawo wlepic mandat. Obowiazuje przepis ze pekniecie nie moze miec jakichstam wymiarow (przejda pekniecia wielkosci np 1 cm ale wieksze juz niekoniecznie - normy nie znam). Zalepiac mozna tylko punktowe odpryski - ale one sa i tak niegrozne a efekt zalepienia kiepski. Jezeli szyba ma pekac to i tak bedzie pekac i trzeba ja wymienic bo pekniec sie nie klei. Odpowiedz Link Zgłoś
marenowacki Re: pęknieta szyba! 26.09.14, 12:40 Zalepiać tylko u specjalistów, np Nordglass, ale nawet tam nie zawsze się podejmują bo niektóre ubytki faktycznie kwalifikują szybę tylko do wymiany Odpowiedz Link Zgłoś