Dodaj do ulubionych

pęknieta szyba!

16.02.05, 14:23
Witam!

Wczoraj mój escorcik dostał odpryskiem kamienia w szybę i zrobiło się b.małe
peknięcie. Czy trzeba od razu zmieniac szybe? Słyszałem, że mozna
to "zalepić" jakimś rodzajem zywicy... Wiecien coś o tym?

pozdr
M.
Obserwuj wątek
    • emes-nju Re: pęknieta szyba! 16.02.05, 14:56
      Drobiazgi mozna zalepic. Musisz poszukac warsztatu, ktory sie w tym specjalizuje.

Warto sie postarac bo wymiana szyby, z tego co sie orientuje, wymaga przerejestrowania auta bo nie wydaja duplikatow naklejek na szybe. Chyba, ze masz szczescie i jeszcze takiej nalepki nie masz :-)
      • macwall Re: pęknieta szyba! 16.02.05, 18:56
        Kto Ci powiedzial ze hologramow na szybe nie wydaja? Oczywiscie ze wydaja!
        A jezeli chodzi o pekniecie na szybie to albo nie masz sie czym przejmowac
        (jezeli to jest odprysk tylko) bedzie ich wiecej z czasem ;) ... ale jak
        zacznie na mrozie szyba pekac od tego odprysku to czeka Cie wymiana szyby.
        Zalepianie daje mizerne wyniki - po pierwsze widac nadal ten odprysk a po
        drugie szyby czasem i tak pekaja dalej w tym miejscu. Pozdrawiam
        • garenty Re: pęknieta szyba! 17.02.05, 10:06
          jak mi wymieniali szybe to odkleili naklejke specjalnym nozem i przykleili na
          nowa szybke.;]
    • pass1 Re: pęknieta szyba! 17.02.05, 12:34
      Jeśli naprawdę małe, to wymieniać nie musisz. Miałem, a w zasadzie mam podobny
      przypadek. Dwa lata temu dosatałem kamyczkiem w szybę. Naprawa u fachowca
      kosztować miała ok. 60zł, a i tak "będzie widać plamę". No to sam porzadnmie
      wymyłem i odtłuściłem dziurę i zalepiełem żywicą epoksydową (taki klej
      dwuskładnikowy - miałem akurat w domu, można kupić za parę złotych). Mała
      plamka jest, ale prawie gratis :-)) I jak wspomiałem, prawie dwa lata tak
      jeżdżę i wszystko jest w porządku - polecamm tę metodę. Tylko pamiętaj,
      aby "łata" była równo z szybą - wycieraczki!!
      Jak nie usuniesz dziury tym lub innym sposobem, to szyba zimą pęknie wcześniej
      czy później - zamarzająca woda dokona tego dzieła (patrz - nasze drogi tzw.
      asfaltowe).
      Pozdrwawiam!
      Marcin
    • shpak Re: pęknieta szyba! 18.02.05, 10:08
      mozna zalepic samemu tylko ze auto nie przejdzie przegladu, a policja moze Ci
      wlepic mandat i zabrac dowod rejestracyjny. jesli zrobi Ci to firma, ktora sie
      tym zajmuje to pekniecie owszem bedzie widac ale dostaniesz papier
      potwierdzajacy ze zrobili to fachowcy i policja oraz diagnosta nie beda sie
      czepiac. tyle ze jesli pekniecie bedzie wieksze niz 5 groszy albo jesli
      wychodzi z brzegu szyby to naprawic tego sie nie da.
      • macwall Re: pęknieta szyba! 19.02.05, 22:12
        Moment moment - mowimy tu o dopryskach od kamieni czy o peknieciach szyby?
        Odpryskow nie da sie uniknac i jakby sie dobrze przyjrzec cala szyba jest nimi
        upstrzona. Widac tylko te najwieksze. Pekniecie szyby kwalifikuje ja do wymiany
        a policja ma prawo wlepic mandat. Obowiazuje przepis ze pekniecie nie moze miec
        jakichstam wymiarow (przejda pekniecia wielkosci np 1 cm ale wieksze juz
        niekoniecznie - normy nie znam). Zalepiac mozna tylko punktowe odpryski - ale
        one sa i tak niegrozne a efekt zalepienia kiepski. Jezeli szyba ma pekac to i
        tak bedzie pekac i trzeba ja wymienic bo pekniec sie nie klei.
    • marenowacki Re: pęknieta szyba! 26.09.14, 12:40
      Zalepiać tylko u specjalistów, np Nordglass, ale nawet tam nie zawsze się podejmują bo niektóre ubytki faktycznie kwalifikują szybę tylko do wymiany
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka