Dodaj do ulubionych

25% szpera...

10.03.05, 10:41
Chciałbym się dowiedzieć wszystkiego nt działania 25% blokady w warunkach
drogowych, kiedy jest przenoszona większa moc na koło, w jakich +/-
proporcjach, w jakich sytuacjach dyfer z taką blokadą działa jak zwykły bez
blokady, dlaczego w czasie deszczu auto ze szperą jest trudniejsze do
opanowania... itp. itd.
Wiem że trochę tego sporo, ale jakby się komuś chciało mnie oświecić, będę
wdzięczny :)

pzd.
Obserwuj wątek
    • marcin.klonowski Re: 25% szpera... 10.03.05, 13:50
      Wszytstko zależy od rodzaju szpery. Najpopularniejsze obecnie to wiskotyczne (w
      autach codziennego uzytku), helikalne (głównie w wyścigach) oraz płytkowe (gł.
      w rajdach). Generalnie procenty mówią o tym, że w przypadku całkowitej utraty
      przyczepności jednego z kół, na drugie będzie przekazywane tyle a tyle procent
      momentu obrotowego z drugiego koła (tego w poślizgu). Odnosząc się do rozwiązań
      czysto sportowych szpera helikalna (śrubowa) np. Quaiffe dzieli moment
      opierając się na różnicy obrotów, natomiast płytkowa (np. ZF) wyczuwa różnicę
      momentów. Dlatego ta druga nadaje się do rajdów (nawierzchnie luźne) a w
      wyścigach miałaby zbyt duże opory wewnętrzne
      • czater Re: 25% szpera... 10.03.05, 14:25
        A dlaczego w deszczu auta ze szperą prowadzą się gorzej /podobno?/ , przecież
        szpera ma pomagać właśnie na śliskim, jeśli dobrze rozumiem...

Mocniejsze wersje bmw, mają o ile wiem blokadę płytkową, a np. takie m3 jest
        bardziej autem wyścigowym, a nie rajdowym...

Dziękuję za odpowiedź, ale bardziej chodzi mi o reakcje osi napędzanej w
        różnych sytuacjach drogowych, np właśnie w deszczu; na szybko pokonywanym łuku;
        lub gdy jedno koło stoi na lodzie, drugie na dobrze przyczepnym gruncie w
        odniesieniu do aut bez blokady...
        Czy po przekroczeniu jakiegoś obciążenia zblokowany most zachowuje się jak
        zwykły itd.

pzd.
        • takietam1 nieprawda 11.03.05, 05:44
          w deszczu i na sniegu szper dyfer tarczowy w BMW to jedyna szansa na jazde.
          Zwlaszcza jak silnik ma wiecej jak 180 koni. Tylko szpera. Ale zuzywaja sie
          szybko i sa niestety trudno dostepne.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka