randello 04.06.05, 09:16 Cześć! Mam toyke d4d 116km Czy mogę zwiększyć moc silnika? jeśli tak do gdzie i czy ma to wpływ na żywotność dzięki i pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
macwall Re: D4D Corolla tuning?! 04.06.05, 12:11 Jak turbodiesel na bezposrednim wtrysku to ttylko cziptuning - przy racjonalnym zwiekszeniu mocy - tzn o jakies 15-20 KM zywotnosc silnika nie powinna sie zauwazalnie zmienic. Odpowiedz Link Zgłoś
marcin.klonowski Re: D4D Corolla tuning?! 07.06.05, 15:08 proszę sprawdzić na stronach firm tuningowych (np. www.chiptronic.pl, www.vtech.pl itp) Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 08:45 Nie wszystkie silniki diesla można czipować, a właśnie króluje w tym toyota.Proponuję zapytać speców np. masters tuning. Odpowiedz Link Zgłoś
pap10 Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 09:47 Mozna, i to bez utraty gwarancji, ale to niestety kosztuje :( W Toyocie wstawiaja ichni chip i po sprawie, 150 kucykow i nie ma straty gwarancji. Mam Avensis D4D 110 przerobiony na 140 kucykow (www.tte.de) , hula juz 2.5 roku bardzo sympatycznie :) Pozdrowka, Pap :) Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 13:32 Zmierzone te 140 czy na papierze? 150 można między bajki włożyć, maksymalnie czip z toyoty w u nas kraju dawał ok 130 koni więc wątpliwa przyjemność za 15 koni bulić 5 czy 6 tysięcy.Wykresy z hamowni nie kłamią. Odpowiedz Link Zgłoś
pap10 Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 13:44 nie sprawdzalem, czyli papierowe :) ale jezdzi sie i tak sympatycznie :) Prawda jest taka ze to jedyne wyjscie jesli masz nowy samochod ktory nadal chcesz miec na 3 letniej gwarancji a chcesz go zchipowac... Swoja droga nawet jesli byloby 130 zamiast 140, to niech sobie bedzie. Wychodze z zalozenia ze skoro toyota nie zmienia gwarancji po ich zmianie chipa to oznacza ze takie wyzylowanie silnika jest optymalne - jak na razie z silnikiem zero problemow, przebieg 76 tys. W papierach i na stronie www.tte.de sa wykjresy z hamowni i inne opisy - ale dotycza one D4D 110. Chip do D4D 115 juz nie jest z tte z tego co wiem. Pozdrowka, Pap :) Odpowiedz Link Zgłoś
robox Re: D4D Corolla tuning?! 09.06.05, 09:05 Wiele firm robi chipowanie swoich wyrobów na gwarancji, ale często jest tak że po prostu jadą do tunera kręcą silnik w miarę bezpiecznie i już, auto na gwarancji i tyle.Niestety toyota zbyt dużo liczy za chip a za mało oferuje.Przyrosty rzędu 10% są mało opłacalne przy cenie rzędu 5-6 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
pap10 Re: D4D Corolla tuning?! 09.06.05, 09:28 "Wiele firm robi chipowanie swoich wyrobów na gwarancji, ale często jest tak że po prostu jadą do tunera kręcą silnik w miarę bezpiecznie i już" Toyota raczej tak nie robi, bo spojna opcja chipowania dostepna jest w calej europie i oferowana na oficjalnych stronach toyoty. A to czy sie oplaca czy nie, to juz sprawa indywidualna... Co do chipowania to nie tylko przeciez chodzi o przyrost mocy i momentu ale tez (co dla mnie wazniejsze w sumie) zmiana przebiegu momentu obrotowego. Nie to ze polecam wydawanie tyle kasy , autko kupilem od siostry juz zchipowane, sam bym nie wydal tyle kasy na chipa (standardowe 110 km to dla mnie jak najbardziej ok) - nawet sie zastanawialem czy go nie wyjac bo szkoda mi bylo wyzylowanego silnika - ale w sumie jak sie zastanowilem to nie jest jakos strasznie wyzylowany, a przy spokojnej jezdzie jaka preferuje dodatek mocy wykorzystuje zazwyczaj tylko przy wyprzedzaniu na trasie wiec nie powinno mysle wplynac to na zywotnosc silnika. Wiec chip sie ostal :) Pozdrawiam, Pap TTE D4D :) Odpowiedz Link Zgłoś