Dodaj do ulubionych

D4D Corolla tuning?!

04.06.05, 09:16

Cześć! Mam toyke d4d 116km Czy mogę zwiększyć moc silnika? jeśli tak do gdzie
i czy ma to wpływ na żywotność dzięki i pozdrawiam.

Obserwuj wątek
    • macwall Re: D4D Corolla tuning?! 04.06.05, 12:11
      Jak turbodiesel na bezposrednim wtrysku to ttylko cziptuning - przy racjonalnym
      zwiekszeniu mocy - tzn o jakies 15-20 KM zywotnosc silnika nie powinna sie
      zauwazalnie zmienic.
    • marcin.klonowski Re: D4D Corolla tuning?! 07.06.05, 15:08
      proszę sprawdzić na stronach firm tuningowych (np. www.chiptronic.pl,
      www.vtech.pl itp)
    • robox Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 08:45
      Nie wszystkie silniki diesla można czipować, a właśnie króluje w tym
      toyota.Proponuję zapytać speców np. masters tuning.
    • pap10 Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 09:47
      Mozna, i to bez utraty gwarancji, ale to niestety kosztuje :(

W Toyocie wstawiaja ichni chip i po sprawie, 150 kucykow i nie ma straty
      gwarancji.

Mam Avensis D4D 110 przerobiony na 140 kucykow (www.tte.de) , hula juz 2.5 roku
      bardzo sympatycznie :)

Pozdrowka,
      Pap :)
      • robox Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 13:32
        Zmierzone te 140 czy na papierze? 150 można między bajki włożyć, maksymalnie
        czip z toyoty w u nas kraju dawał ok 130 koni więc wątpliwa przyjemność za 15
        koni bulić 5 czy 6 tysięcy.Wykresy z hamowni nie kłamią.
        • pap10 Re: D4D Corolla tuning?! 08.06.05, 13:44
          nie sprawdzalem, czyli papierowe :) ale jezdzi sie i tak sympatycznie :)
          Prawda jest taka ze to jedyne wyjscie jesli masz nowy samochod ktory nadal
          chcesz miec na 3 letniej gwarancji a chcesz go zchipowac...
          Swoja droga nawet jesli byloby 130 zamiast 140, to niech sobie bedzie. Wychodze
          z zalozenia ze skoro toyota nie zmienia gwarancji po ich zmianie chipa to
          oznacza ze takie wyzylowanie silnika jest optymalne - jak na razie z silnikiem
          zero problemow, przebieg 76 tys.

W papierach i na stronie www.tte.de sa wykjresy z hamowni i inne opisy - ale
          dotycza one D4D 110. Chip do D4D 115 juz nie jest z tte z tego co wiem.

Pozdrowka,
          Pap :)
          • robox Re: D4D Corolla tuning?! 09.06.05, 09:05
            Wiele firm robi chipowanie swoich wyrobów na gwarancji, ale często jest tak że
            po prostu jadą do tunera kręcą silnik w miarę bezpiecznie i już, auto na
            gwarancji i tyle.Niestety toyota zbyt dużo liczy za chip a za mało
            oferuje.Przyrosty rzędu 10% są mało opłacalne przy cenie rzędu 5-6 tys.
            • pap10 Re: D4D Corolla tuning?! 09.06.05, 09:28
              "Wiele firm robi chipowanie swoich wyrobów na gwarancji, ale często jest tak że
              po prostu jadą do tunera kręcą silnik w miarę bezpiecznie i już"

Toyota raczej tak nie robi, bo spojna opcja chipowania dostepna jest w calej
              europie i oferowana na oficjalnych stronach toyoty.

A to czy sie oplaca czy nie, to juz sprawa indywidualna...

Co do chipowania to nie tylko przeciez chodzi o przyrost mocy i momentu ale tez
              (co dla mnie wazniejsze w sumie) zmiana przebiegu momentu obrotowego.

Nie to ze polecam wydawanie tyle kasy , autko kupilem od siostry juz
              zchipowane, sam bym nie wydal tyle kasy na chipa (standardowe 110 km to dla
              mnie jak najbardziej ok) - nawet sie zastanawialem czy go nie wyjac bo szkoda
              mi bylo wyzylowanego silnika - ale w sumie jak sie zastanowilem to nie jest
              jakos strasznie wyzylowany, a przy spokojnej jezdzie jaka preferuje dodatek
              mocy wykorzystuje zazwyczaj tylko przy wyprzedzaniu na trasie wiec nie powinno
              mysle wplynac to na zywotnosc silnika. Wiec chip sie ostal :)

Pozdrawiam,
              Pap TTE D4D :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka