inquisition 19.08.05, 12:40 Kupiłem wczoraj Golfa 5 FSI i nie wiem czy mam mu "dać w d*pę" przez pierwszy miesiąc eksploatacji czy też nie jest to potrzebne w nowoczesnych silnikach? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dark13 Re: Czy nowoczesne samochody trzeba DOCIERAĆ 19.08.05, 13:10 inquisition napisał: > Kupiłem wczoraj Golfa 5 FSI i nie wiem czy mam mu "dać w d*pę" przez pierwszy > miesiąc eksploatacji czy też nie jest to potrzebne w nowoczesnych silnikach? co to znaczy w dupe? powinienes zapytac raczej czy w pierwszych miesiacach nalezy nie przekraczac wyzszych obrotow i nie forsowac samochodu. teoretycznie juz nie trzeba docierac samochodu ale napewno niewykorzystywanie max jego osiagow bedzie dla silnika lepsze podobno warunki pracy w pierwszm okresie eksploatacji maja dosc znaczacy wply na zywotnosc i osiagi silnika pozniej wiec warto sie powstrzymac i pierwsze kilka tys odpuscic Odpowiedz Link Zgłoś
terra1 Re: Czy nowoczesne samochody trzeba DOCIERAĆ 19.08.05, 13:12 Pomyliłeś chyba docieranie z zacieraniem ;-). Odpowiedz Link Zgłoś
emes-nju Re: Czy nowoczesne samochody trzeba DOCIERAĆ 19.08.05, 13:17 Nie trzeba ich docierac. Warto jednak przez kilka tys. km dac spokojnie poukladac sie czesciom. Odpowiedz Link Zgłoś
vatseq Re: Czy nowoczesne samochody trzeba DOCIERAĆ 19.08.05, 14:24 Podobno nie tzreba docierać, ale tak naprawdę sprawę załatwia elektronika :-) Nie pozwala na rozwijanie dużych przyspieszeń, przekraczanie pewnego poziomu obrotów. Idioten und Bomben siecher. No chyba, że VW nie stosuje takiego mechanizmu ochrony silnika. vatseq Odpowiedz Link Zgłoś
zaq26 Re: Czy nowoczesne samochody trzeba DOCIERAĆ 21.08.05, 00:55 tzw. docieranie współczesnych silników ogranicza się do niemęczenia ich na b.niskich lub b.wysokich obrotach powiedzmy przez pierwszy tysiąc km. a jeszcze lepiej do pierwszej wymiany oleju. Odpowiedz Link Zgłoś