Dodaj do ulubionych

LPG w Renault Scenic - Pomocy

IP: *.acn.pl / 10.128.136.* 19.09.02, 11:55
Założyłem w Renault Scenic 1,6 (nie 16v) instalację gazową Lovato ( nie
wtryskowa tylko zwykła z komuterem) i po kilku jej regulacjach zaczynam mieć
kłopoty z pracą silnika na benzynie, przy pierwszym rozruchu bardzo ładnie
pracuje na wyższych obrotach zaś po dodaniu i puszczeniu pedału gazu silnik
zaczyna pracować na niższych obrotach niż powinien, szarpie przy ruszaniu,
zaś podczas jazdy potrafi odtańczyć "kangurka" - gdy pedał gazu jest za długo
w tej samej pozycji, w momencie przełączenia na gaz wszystkie te objawy
ustępują. Czy ktoś wie, co może być przyczyną?
Obserwuj wątek
    • Gość: darek Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: *.wat.waw.pl 18.01.03, 12:31
      mam ten sam problem w meganie tez szukam odpowiedzi gdyby Pan rozwiazal problem
      to prosze napisac ja tez postaram sie napisac jak uda mi sie go rozwiazac
      jesli chodzi o wolne obroty to pomaga przeczyszczenie silniczka krokowego
      wolnych obrotow
      pozdrawiam
    • Gość: Egon Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: *.silent.pl 19.01.03, 16:27
      Miałem podobną historię z instalacją LOVATO w Polonezie. Męczyłem się z tym
      dość długo ponieważ nikt nie umiał mi pomóc aż trafiłem
      na "prawdziwego "fachowca z zakresu zasilania silników gazem. Konkluzja była
      wręcz odkrywcza- nie każda instalacja (cztaj:elektronika tej instalacji pasuje
      do każdego pojazdu). Po wymianie kabelków i mikroprocesora od gazu wszelkie
      problemy zniknęły. Myślę, że nie popełnię przestępstwa, jeśli wskażę TEGO
      fachowca bo naprawdę jest dobry- p. RZEPKA posiadający warsztat przy trasie
      KATOWICE-WISŁA w Mikołowie.
      • Gość: lopi1 Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: 213.216.77.* 19.01.03, 17:59
        Podaj ulice i jakis telefon do P. Rzepki, jesli mozesz. Z gory dzieki
        PZDR
        • Gość: Egon Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: *.silent.pl 19.01.03, 19:52
          Gość portalu: lopi1 napisał(a):

> Podaj ulice i jakis telefon do P. Rzepki, jesli mozesz. Z gory dzieki
          > PZDR
          Telefon do: AUTO-GAZ-SERWIS ANDRZEJ RZEPKA
          (032) 226 15 77
          • Gość: darek Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: *.wat.waw.pl 20.01.03, 11:13
            Moze ktos zna takiego specjaliste blizej Wawy do Wisly troche daleko
            ja mam instalacje firmy bedini (sam. megane)
            czy to szarpanie u Pana w Poltku wystepowalo caly czas bo mi sie to zdarzylo
            niedawno po 35tys na gazie wczesniej tylko na benzynie byly nierowne obroty
            pozdrawiam
            • Gość: Egon Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: *.silent.pl 20.01.03, 17:49
              Problemy z moim Poldkiem zaczęły się tak na dobrą sprawę po roku eksploatacji
              na gazie. W trakcie moich "prób i błędów" -jak nadmieniłem wyżej, poznałem
              bliżej funkcjonowanie instalacji gazowej a ściśle samej elektroniki. W
              samochodach z wtryskiem benzyny rola mikroprocesora instalacji gazowej polega
              na "oszukiwaniu" instalacji wtrysku benzyny, że samochód jedzie na innym
              paliwie. Problem zaczyna się wtedy gdy mikroprocesor instalacji gazowej zarzuca
              błędami główny komputer, wtedy może dochodzić do zakłóceń pracy silnika na
              benzynie. Raz jeszcze zaznaczam że do tych wniosków dochodziłem "na piechotę"
    • Gość: KOREK. Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: *.lot.pl 21.01.03, 07:37
      Większość tego typu usterek wynika z "zaśmiecania" głównego komputera samochodu
      błędami w komputerze instalacji gazowej lub usterkami w układzie zapłonowym.
      Miałem podobny problem w Vectrze. Pomogło "oczyszczenie" głównego komputera w
      autoryzowanej stacji i ponowne zaprogramowanie komputera gazowego. Wymieniono
      również świece i przewody wysokiego napięcia, które miały usterki powodujące
      zapisywanie się "śmieci" i zakłócenia w pracy silnika na gazie, a przy
      eksploatacji na benzynie nie miały znaczenia.
      • Gość: dareki Re: LPG w Renault Scenic - Pomocy IP: *.wat.waw.pl 23.01.03, 13:59
        Gość portalu: KOREK. napisał(a):

> Większość tego typu usterek wynika z "zaśmiecania" głównego komputera
        samochodu
        >
        > błędami w komputerze instalacji gazowej lub usterkami w układzie zapłonowym.
        > Miałem podobny problem w Vectrze. Pomogło "oczyszczenie" głównego komputera w
        > autoryzowanej stacji i ponowne zaprogramowanie komputera gazowego. Wymieniono
        > również świece i przewody wysokiego napięcia, które miały usterki powodujące
        > zapisywanie się "śmieci" i zakłócenia w pracy silnika na gazie, a przy
        > eksploatacji na benzynie nie miały znaczenia.

Pytanie dotyczylo pracy silnika na benzynie przy zalozonej instalacji gazowej
        w moim przypadku jest to zwykla instalacja do 3 tys wedlug mnie to ona nie ma
        komputera ktory by korzystal z sondy lambda tak ze raczej nie zakloca ukaldu
        sterowania, swiece i przewody wymienialem jakies 5 tys. km temu tak ze to tez
        nie to
        kangury wystepuja zarowno na zimnym jak i cieplym silniku, przy pracy na gazie
        zapala sie kontrolka ukladu sterowania co sugeruje problem z wytryskiem ale czy
        na pewno?
        czy ktos wie gdzie mozna sprawdzic uklad wtrysku paliwa solidnie i w miare nie
        drogo blisko wawy w serwisie za podlaczenie kompa zadaja ok 60 zl

pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka