Dodaj do ulubionych

czujnik tlenu w lean-burn

IP: 198.108.150.* 26.09.02, 20:04
Toyota Carina II 1.6 MPI lean-burn z uszkodzona sonda lambda. Czy tak
zalatwiony silnik pracuje w trybie duzo rozniacym sie od silnika z wtryskiem
w ogole nie wyposazonego w sonde? Czy jest to raczej cos znacznie
grozniejszego (prowadzacego do uszkodzenia silnika, katalizatora, itd.)? Czy
sonda lean-burn jest wymienna z innego samochodu po przystosowaniu kolektora
wydechowego (=czy tylko wspolczynnik lambda odgrywa tu znaczenie?)?
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: czujnik tlenu w lean-burn 26.09.02, 20:27
      Nie wiem czy dobrze zrozumiałem pytania ale wydaje mi się oczywiste, że sonda
      lambda wpływa, poprzez analizę składu spalin za skład mieszanki, która w
      idealnej sytuacji powinna mieć tzw. charakterystykę stechiometryczną tzn.
      stosunek powietrze-benzyna ok. 14,5/1. Gdy sonda jest uszkodzona, siłą rzeczy
      procesor aparatury wtryskowej otrzymuje zafałszowane dane i skład mieszanki nie
      jest taki jak powinien. Bezpośrednio i natychmisatowo nie ma to wpływu na
      zniszczenie silnika ale jego praca, jeśli w ogóle możliwa, dalece odbiega od
      zamierzeń producenta. To samo dotyczy katalizatora, który spełnia swoje zadanie
      dla dość ściśle określonych parametrów spalin. Sonda jest elementem całego
      układu, charakterystycznego dla danego modelu jednostki napędowej i z tego co
      mi wiadomo nie można dopasować jakiejkolwiek a ściśle określoną przez wytwórcę.
      • darr.darek idealny skład mieszanki ? 08.10.02, 13:12
        adam.grabalowski napisał:
        > skład mieszanki, która w
        > idealnej sytuacji powinna mieć tzw. charakterystykę stechiometryczną tzn.
        > stosunek powietrze-benzyna ok. 14,5/1

Szanowny Panie , czy przypadkiem ta "idealna" sytuacja nie powinna być
        nazwana "graniczną sytuacją" (pełne obciążenie silnika przy danej prędkości
        obrotowej) ? Wydaje mi się , że idealny skład mieszanki dla obrotów jałowych ,
        na przykład , wynosi grubo powyżej przedstawionego stosunku wagowego . Również
        jazda na lekko wciśniętym gazie np.80km/h "piątką" na równej nawierzchni
        skutkować powinna dostarczaniem bardzo ubogiej mieszanki .
        Nie można ograniczyc ilości zassanego powietrza do cylindra . Minimalne(? jakie
        one właśniwie są?) różnice podciśnienia w kolektorze dolotowym w zależności od
        otwarcia przepustnicy , nie powinny mieć dużego znaczenia (chyba) . Skutkiem
        tego , przy bardzo słabym obciążeniu momentu obr. silnika , dostarczana jest ,
        chyba , bardzo uboga mieszanka .
        Jak to wygląda w ograniczeniach teoretyczno-doświadczalnych , do których muszą
        się stosować producenci silników . Jak uboga mieszanka "dopuszczalna" jest przy
        prawidłowej pracy silnika ?

Oczywiście , nie mam wątpliwości , że wzbogacanie mieszanki poniżej wskaźnika
        14.5/1 nie miałoby sensu , ze względu na skutek "niespalonego paliwa" .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka