Dodaj do ulubionych

Diesel - uruchamianie zimą

10.11.05, 16:12
Witam. Mam VW Passata 91, no i pojawiły się problemy z odpalaniem go teraz.
Filtr paliwa ma wymieniony tydzien temu, przebiegu 193 tys km, paliwa w
zbiorniku jest duzo. Akumulator jest nowy, swiece grzeją.
Pytanie, co mogę zrobić własnymi rekoma (bezkosztowo w miarę), aby było w tym
zakresie lepiej?
Obserwuj wątek
    • waskes29 Re: Diesel - uruchamianie zimą 10.11.05, 17:47
      Sprawdz dokladnie czy wszystkie swiece grzeja to podstawa i czy aby przekaznik
      zbyt szybko ich nie rozlacza.
      Sprawdzic tez nalezy rozrusznik czy jest sprawny i z odpowiednia
      szybkoscia "kreci silnikiem".
      Jak to jest ok to wypadaloby sprawdzic wtryskiwacze ewentualnie
      ustawic/wymienic jesli cos nie tak i sprawdzic pompe paliwa wyregulowac.
      Jesli to wszystko jst sprawne to pozostaje sprawdzic kompresje jak zla to
      minimum to wymiana pierscieni.
      • sznikers23 Do Waskesa29 12.11.05, 10:43
        Rozrusznik jest jak najbardziej sprawny i z odpowiednią szybkością "kręci
        silnikiem".
        Może zostanie sprawdzić wtryskiwacze...
        Jak można domowym sposobem sprawdzić świece żarowe? Po ilu sekundach powinna
        gasnąc kontrolka na tablicy roździelczej w przypadku sprawnych świec, czy to ma
        jakieś znaczenie? Czy pomaga kilkukrotne przekrecanie stacyjki? (chodzi mi o
        przekrecenie stacyjki, podgrzanie swiec do zgaszenia kontrolki i tak ok 4
        razy)... Czy to nie ma żadnego znaczenia...? Proszę o pomoc.
        • waskes29 Re: Do Waskesa29 12.11.05, 11:52
          sznikers23 napisał:

> Rozrusznik jest jak najbardziej sprawny i z odpowiednią szybkością "kręci
          > silnikiem".
          > Może zostanie sprawdzić wtryskiwacze...
          > Jak można domowym sposobem sprawdzić świece żarowe? Po ilu sekundach powinna
          > gasnąc kontrolka na tablicy roździelczej w przypadku sprawnych świec, czy to
          ma
          >
          > jakieś znaczenie? Czy pomaga kilkukrotne przekrecanie stacyjki? (chodzi mi o
          > przekrecenie stacyjki, podgrzanie swiec do zgaszenia kontrolki i tak ok 4
          > razy)... Czy to nie ma żadnego znaczenia...? Proszę o pomoc.

Jesli chodzi o to ile sekund powinny grzac swiece to nie wiem .Mialem kiedys
          sklep z czesciami do samochodow i wiem ze to bardzo czesta przyczyna wlasnie
          swiece i przekaznik w VW zapytaj moze na forum VW gdzies to podadza ci
          dokladne dane na tern temat .Mozna kilkakrotnie podgrzewac swiece choc to
          powoduje szybsze ich zuzycie ale doraznie pomaga.
          Wiem ze czas grzania swiec sprawdza sie za pomoca lampki i mierzy sie czas
          ale jak dokladnie to juz nie pamietam.Kazdy mechanik za niewielkie pieniadz
          sprawdzi sprawnosc swiec jesli sam nie bedziesz mial mozliwosci.
          • zaq26 Re: Do Waskesa29 13.11.05, 18:07
            gaśnięcie kontrolki świec nie oznacza, że one się dalej nie "świecą". dopiero
            ciche kliknięcie przekaźnika oznacza że przestaje przez nie płynąć prąd. jeśli
            świece są stare i należałoby je już wymienić można je pomęczyć aż do tego
            kliknięcia i w ten sposób o jeden sezon odwlec ich wymianę.
            w moim leciwym mondeuszu świece gasną jakieś 10-15 sek. po zgaśnięciu kontrolki.
            przekaźnik słychać tylko przy absolutnerj ciszy, z włączonym wiatrakiem lub przy
            ruchliwej drodze nie słychać.
            • sznikers23 Re: Do Waskesa29 16.11.05, 10:00
              Dziękuję za wypowiedzi. Nasuwa się pytanie, bo ile ludzi się pytam tyle jest
              opinii: przede wszystkim sprawny akumulator, następnie świece żarowe, a gdy to
              nie pomoże to sprawdzenie wtrysków... Który element najbardziej odpowiada za
              spalanie paliwa? Mówiono o ok 6 litrach na 100 km po mieście, niestety pali ok
              8 litrów na 100km... gdzie szukać przyczyny?
              • 1adarek Re: Do Waskesa29 16.11.05, 10:18
                Jeszcze jedna przyczyna oprocz lejacych wtryskiwaczy moga byc duze opory toczenia (ocierajace klocki hamulcowe/ szczeki hamulcowe, zacinajaca sie linka hamulca recznego)
                • zaq26 Re: Do Waskesa29 17.11.05, 23:40
                  z tym spalaniem to dupa. mójj 12letni 1.8TD też bierze w mieście 8 litrów,
                  5,9 bierze na trasie ze stałą 90km/h.
                  ale te 8 litrów to już dynamiczna jazda :)
    • sznikers23 Re: Diesel - uruchamianie zimą 17.11.05, 16:11
      Okazało się że były 3 świece żarowe spalone. Samochod odpalał na 1 swiecy :)
      Pocieszeniem niewątpliwie jest fakt, że silnik jest mocny, skoro na 1 świecy
      odpaliło autko...Dziękuję wszystkim za wypowiedzi :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka