Dodaj do ulubionych

olej i świece do samochodu z LPG

09.10.02, 08:15
Dzień dobry, mam pytanie do eksperta dotyczące częstotliwości wymiany świec
zaplonowych i oleju w samochodzie zasilanym gazem.
Samochód Renault Thalia silnik 1,4 75 KM, instalcja gazowa Etagas (wtrysk
gazu),
zgodnie z planem przeglądów - olej co 30000, świece co 60000,
serwisant w ASO twierdzi że olej co 20000, świece co 30000,
serwisant instalacji gazowej twierdzi olej i świece ci 15000.
W instrukcji obsługi samochodu jest adnotacja iż "w samochodach zasilanych
gazem (lpg) przeglądy i wymiana ... odbywa się zgodnie z planem przeglądów".

Będę wdzięczny za opinię eksperta.
StS
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: olej i świece do samochodu z LPG 09.10.02, 09:04
      Co prawda odbiega to nieco od podejmowasnej przeze mnie tematyki, niemniej
      wiem, że świece zapłonowe w instalacji gazowej zużywają się nieco szybciej,
      więc serwisanci zalecają wymianę co 15tys. km. Natomiast co do wymiany oleju
      zalecenia są różne, choć szczerze mówiąc nie słyszałem aby były w tej mierze
      jakieś obostrzenia. Osobiście jednak, w tej kwestii trzymałbym się zaleceń ASO -
      w razie czego, będzie na kogo zwalić.
      • Gość: Jorn Re: olej i świece do samochodu z LPG IP: 217.11.141.* 09.10.02, 16:36
        Z własnego doświadczenia wiem, że świece w silniku zasilanym LPG zużywają się
        szybciej, niż w "czystobenzynowym" a także są bardziej wrażliwe na szereg
        różnych czynników trudnych do zidentyfikowania. Ja wymieniam świece czasem co
        15000 km, a czasem nawet po 5000 km. Ostatnim sygnałem do wymiany świec są
        wybuchy nmagromadzonych resztek gazu w kolektorze. Trzeba też zwracać baczną
        uwagę na stan przewodów zapłonowych.
      • sts Re: olej i świece do samochodu z LPG 10.10.02, 14:11
        Dziekuję za informacje.
        Zamierzam kierować się zaleceniami ASO.
        StS
    • Gość: sylas Re: olej i świece do samochodu z LPG IP: *.nsm.pl / *.chelmnet.pl 18.10.02, 07:38
      Założyłem gaz (też w Thalii, inst. JustHeavy) miesiąc temu przy stanie licznika
      23000 km. Też myślałem o wymianie świec (nie zmieniane oczywiście od zakupu
      auta) i oleju (zmieniany ostatnio przy 10000km), ale w zaprzyjaźnionym ASO
      powiedzieli, żebym się nie wygłupiał :) i nic nie zmieniał - polecili zmienić
      jedno i drugie dopiero przy 30000km. Na liczniku już 25000 i jeździ się OK.
      Wymieniłem tylko filtr powietrza. Efekt - dużo lepsza jazda na wysokich
      obrotach.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka