Dodaj do ulubionych

olej napedowy zimą

IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 17.10.02, 14:31
Od niedawna mam samochód z nowoczesnym silnikiem Diesla.Nie mam
doświaqdczenia i nie wiem czy: dolewać uszlachetniaczy do paliwa zimą, gdzie
tankować i od kiedy rozpoczyna sie dystrybucja oleju napedowego "zimowego".
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: olej napedowy zimą 17.10.02, 23:28
      Z tego co pamiętam od jesieni 99 roku obowiązuje w Polsce norma (EN590), która
      reguluje terminy dystrybucji olejów napędowych. Nie słyszałem o zmianie więc
      prawdopodobnie jest to aktualne – tzw. olej „letni „(temp. zablokowania zimnego
      filtra paliwa – 0 stopni) powinien być sprzedawany od 1 maja do 15 września,
      olej „przejściowy” (temp. zablokowania zimnego filtra - minus 10 stopni) – od
      16 września do 15 listopada i od 16 marca do 30 kwietnia oraz olej „zimowy”
      (temp. zablokowania filtra – minus 20 stopni) – od 16 listopada do 15 marca.
      Inna kwestia to stosowanie się sprzedawców do przepisów. Z całą pewnością
      trzeba unikać tankowania paliwa pod cenę - „z beczki”. Zdarzają się jeszcze
      niestety podrzędne stacyjki, gdzie statystycznie rzecz ujmując najczęściej
      zdarzają się kłopoty z jakością paliwa. Stacje dużych koncernów są pewniejsze
      pod tym względem.
      Co do dodatków (u fachowców mają okropną nazwę – "depresatory") do olejów to
      często jest tak, że do konkretnego paliwa u konkretnego sprzedawcy powinno się
      dolewać też coś konkretnego – lepiej zapytać – zarówno obsługę stacji jak i
      swój serwis (w ogóle o paliwo).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka