Gość: maciek IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 01.01.03, 13:47 Po otwarciu korka wlewu oleju w Roverze 620 SDi czuć (nawet widać) wyraźny przedmuch powietrza, co może być przyczyną? maciek Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
adam.grabalowski Re: przedmuch 01.01.03, 21:23 Lekki przedmuch jest zawsze. W skrajnym przypadku gazy wydobywające się spod pokrywy "klawiatury" mogą świadczyć np. o zużyciu pierścieni tłokowych. Ostateczne stwierdzenia należą jednak do diagnosty. Ja nie chcę generalizować poza tym jest to kwestia, której nie powinienem roztrząsać na niniejszym forum. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ttt Re: przedmuch IP: *.kolornet.pl 10.01.03, 21:38 Jezeli dym jest niebieski i po przylozeniu dloni do otworu na rece zostaje duzo kropel oleju, to silnik jest najprawdopodobniej do remontu. Polecam sprawdzenie cisnienia sprezania-to najlepszy test stanu silnika Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maciek Re: przedmuch IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 10.01.03, 22:00 No właśnie, rzeczywiście na ręce zostają ślady oleju ale cisnienie jest według mechanika OK, od 32 do 33 atm, cieknie mi za to olej z turbosprężarki, czy to ma jakiś zwiazek? pzdrw maciek Odpowiedz Link Zgłoś
adam.grabalowski Re: przedmuch 11.01.03, 10:00 Ślady oleju na ręce zostają bo zdaje się w pańskim samochodzie wałek rozrządu znajduje się zaraz pod pokrywą zaworów (w głowicy) więc obracające się krzywki na wałku siłą rzeczy trochę olejem pryskają. Cieknące turbo to jedna (uszczelnić) a ewentualny przedmuch to druga sprawa. Odpowiedz Link Zgłoś