Dodaj do ulubionych

Awaria Autoalarmu

IP: *.pgnig.pl 06.01.03, 11:16
Mam Punto II i zamontowany autoalarm firmy Meta System (sprzężony z zamkiem
centralnym). Po ostatniej odwilży, to znaczy na drugi dzień gdy przymroziło
coś niedobrego zaczęło się dziać z alarmem. Otóż zamykając samochód przy
pomocy pilota samochód zamyka się (centralny zamek), zaświeca się dioda
mówiąca o uruchomieniu alarmu, ale jednocześnie alarm wydaje sygnał, który
normalnie ostrzegał o niezamknięciu jednych z drzwi samochodu. Samochód jest
więc zamknięty, ale alarm nie działa - otwierając samochód z kluczyka dioda
nadal się świeci, zaś alarm się nie uruchamia, co przed awarią miało miejsce.
Czy ktoś jest w stanie poradzić mi co to może być? Czy to oznacza, że alarm
się kompletnie zepsuł? Czy zima może również mieć wpływ na takie zachowanie
alarmu?
Obserwuj wątek
    • Gość: Bulion Re: Awaria Autoalarmu IP: *.eltech.pl / 192.168.0.* 06.01.03, 13:46
      Trochę czasu nasiedziałem nad moim alarmem ale i nie tylko... Nie znam tej
      centralki,ale zasada działania wszystkich (no prawie) jest podobna. Z tego co
      się doczytałem alarm sie nie zazbraja z powodu niezamkniętych drzwi.CIekawe
      jest to bo zazwyczaj w przypadku niedomknietych drzwi centralny zamek odbija i
      centralka sygnalizuje brak spełnienia określonych warunków potrzebnych do
      zazbrojenia alarmu. Pytanie czy masz jeden odddzielny obwód na drzwi oraz może
      drugi na klapę bagażnika i maskę silnika. Skąd wiesz ze chodzi właśnie o
      drzwi.Często dość tandetnie wykonany lub przyrdzewiały jest wyłącznik własnie
      w klapie silnika.Życzę powodzenia w usuwaniu usterki. Dla pocieszenia dodam ze
      moim skromnym zdaniem jest to drobny problem i na 99% centralka jest ok.
      • Gość: marta Re: Awaria Autoalarmu IP: *.pgnig.pl 06.01.03, 13:58
        Gość portalu: Bulion napisał(a):

> Trochę czasu nasiedziałem nad moim alarmem ale i nie tylko... Nie znam tej
        > centralki,ale zasada działania wszystkich (no prawie) jest podobna. Z tego co
        > się doczytałem alarm sie nie zazbraja z powodu niezamkniętych drzwi.CIekawe
        > jest to bo zazwyczaj w przypadku niedomknietych drzwi centralny zamek odbija
        i
        > centralka sygnalizuje brak spełnienia określonych warunków potrzebnych do
        > zazbrojenia alarmu. Pytanie czy masz jeden odddzielny obwód na drzwi oraz
        może
        > drugi na klapę bagażnika i maskę silnika. Skąd wiesz ze chodzi właśnie o
        > drzwi.Często dość tandetnie wykonany lub przyrdzewiały jest wyłącznik własnie
        > w klapie silnika.Życzę powodzenia w usuwaniu usterki. Dla pocieszenia dodam
        ze
        > moim skromnym zdaniem jest to drobny problem i na 99% centralka jest ok.

Dzięki za podpowiedź i podtrzymanie na duchu że jest to prawdopodobnie drobny
        problem.
        Jest tak jak piszesz - gdy drzwi są niedomknięte (otwarte) centralny zamek
        odbija oczywiście. Co do tych obwodów to nic na ich temat za bardzo nie wiem.
        Piszesz o wyłączniku - o jaki wyłącznik chodzi? (czyżby wyłącznik alarmu -
        wyłączany specjalnym kluczykiem).
        Wyczytałam też że przyczyną tego może być różnica potencjałów (miedź/stal)
        czujnika pod maską (utlenianie na połączeniu).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka