Dodaj do ulubionych

wymiana amortyzatorów

IP: *.acn.waw.pl 15.01.03, 22:26
mam fiestę 97, zrobiłem ponad 100 tys. i nie wymieniałem jeszcze
amortyzatorów, jednakże zastanawiam się, czy nie powinienem; mam czasem
wrażenie, że mnie trochę wyrzuca na zakrętach i nie przechodzę miękko przez
dziury; ale czy to już powód do zmiany? jak sprawdzić czy są jeszcze dobre?
a jeśli wymieniać, to gdzie, na jakie i ile to kosztuje
pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • ry.mi Re: wymiana amortyzatorów 15.01.03, 23:19
      Już drugi raz bym wymieniał.
      W moim Escorcie 4 lata temu (mało jeżdżę) wymieniłem na Monroe typu Sensatrack
      (czy jakoś tak). Kosztowały więcej niż normalne, ale takie przy małych
      nierównościach są mniej sztywne, więc zapewniają większy komfort i
      mniej "męczą" samochód, natomiast przy większych nierównościach usztywniają się
      zwiększając bezpieczeństwo.
    • adam.grabalowski Re: wymiana amortyzatorów 16.01.03, 15:12
      Mozna rzecz jasna zdiagnozować amortyzatory na stanowisku diagnostycznym ale to
      niepotrzebny koszt - po takim przebiegu amortyzatory są już z pewnością zużyte.
      Koszt ? Oj, zakres jest spory ale w zalezności od marki od ok. 600 zł wzwyż.
      • Gość: pio Re: wymiana amortyzatorów IP: *.acn.waw.pl 16.01.03, 20:27
        ale wymieniać przód czy tył (a moze jedno i drugie); jaka firma: bo są i
        Monroe i Sachs i inne; nie mam doświadczenia, które są niezłe, na ile km
        powinny wystarczyć
        • ry.mi Re: wymiana amortyzatorów 16.01.03, 22:04
          Przód i tył. Chyba, że przód lub tył nie przejechał tego dystansu :-)
          Sensatrack Monroe ze względu na opisaną zasadę działania mają większą żywotność
          niż zwykłe Monroe.
        • Gość: Tomek Re: wymiana amortyzatorów IP: *.kolornet.pl 16.01.03, 22:43
          Jezeli cie stac, najlepiej wymien komplet (przod i tyl). Co do marki: slyszalem
          rozne opinie o trwalosci Monroe, ja osobiscie mam Sachsa, podobno niezle sa
          japonskie Kayaba - w dodatku maja rozsadne ceny. Uwaga na Krosno - obecnie
          Delphi - mialem 3 razy wymieniane na gwarancji. Powod zawsze ten sam - wyciek z
          powodu odlupywania sie warstwy chromu na tloczysku. Oczywsicie koszty wymiany
          Delphi nie pokrywa. Czyli tak, jakbym zaplacil za jedna pare wiecej... W
          dodatku nieustanne wycieki powoduja jazde niebezpieczna
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka