Dodaj do ulubionych

wyciszenie samochodu

IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 13:14
Mam Hondę Accord z 2 litrowym turbodieslem, w samochodzie jest bardzo głośno
z powodu odgłosów dochodzącychz silnika, jak mozna go wyciszyć, jakich
elementów do tego użyć i gdzie mozna je dostać? Dziękuję za odpowiedzi

pzdrw
darek
Obserwuj wątek
    • adam.grabalowski Re: wyciszenie samochodu 18.01.03, 22:16
      Przyznam, że to zupełnie nowy problem poruszany na tym forum. Bedę próbował
      dowiadywać jak wygląda to obecnie bo zapewne pojawiły sie nowe technologie
      (pianki, maty wygłuszające) w tej dziedzinie. Dwa lata temu robiłem taka rzecz
      ze znajomym. Robilismo to w ten sposób, że dublowaliśmy mata wygłuszającą na
      ścianie oddzielającej przedział pasażerski od silnikowego zarówno od strony
      kabiny (uwaga, żeby nie ograniczyc zanadto możliwości ruchu pedałów)jak i
      silnika. Było z tym trochę roboty ze względu na otwory na przewody łączące
      kabine z tym co pod maską. Nie pamiętam, co to był za samochód (chyba opel)
      niemniej materiały kupione były u rzemieślnika zajmującego się oblachowaniem i
      elementami nadwozia. Niektóre części można też było kupić na giełdzie.
      • Gość: Nemesis Re: wyciszenie samochodu IP: 80.48.253.* 19.01.03, 11:31
        Jakiś czas temu sam sie tym interesowałem bo w moim Kadecie na wyzszych
        obrotach tez jest dość głośno. W sklepie(w zasadzie małym kiosku motoryzacynym
        znalazłem maty wytłumiające: zwykła 30zł, mata (pod maske)z ekranem cieplnym
        (takie aluminiowe coś) koło 50zł . Nie pamiętam dokładnych wymiarów, na oko
        1,5x2metry.
        A oto co znalazłem na necie:
        car.tuning.info.pl/wyciszanie_wnetrza.htmhttp://lanos.autokacik.pl/porady/wycisz.html

Pozdrawiam
    • Gość: Tomek Re: wyciszenie samochodu IP: *.kolornet.pl 19.01.03, 11:52
      Kiedys podjalem sie ambitnego zadania wygluszenia Malucha - szczerze mowiac z
      niezlym skutkiem.
      Sporo daje wtrysniecie pianki poliuretanowej (takiej jak do okien) w slupki
      dachu - uwaga: bardzo puchnie i dlatego nie mozna za duzo wpuszczac. Mozesz
      sprobowac zastapic oryginalna podsufitke wlasna konstrukcja - trzeba kupic mate
      wygluszajaca - w sklepach chemicznych, budowlanych, moto (np. mozna kupic
      komplet do wygluszenia Malucha i zaadaptowac) - i cos na wierzch - najlepsza
      jest filcowa wykladzina, ale moze nie wygladac zbyt pieknie, wiec proponuje
      jakis gruby material o ciekawej fakturze

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka