Dodaj do ulubionych

problem z klimatyzacją

18.08.06, 14:14
Od kilku dni mam problem z klimatyzacją (może nie jest to problem klimy - sam
już nie wiem) - otóż od czasu do czasu przestaje ona
zupełnie chłodzić i dmucha gorącym powietrzem. Nawet jak wyłączam klimę to
wtłaczane z nadmuchu powietrze jest dalej gorace -
żadna regulacja temperatury czy to przy właczonej klimatyzacji czy też
wyłaczonej nie ma wpływu na temperaturę wtłaczanego
powietrza - jest ono cały czas gorące. Po wyłączeniu silnika i ponownym
włączeniu za jakiś czas, czasami wszystko wraca do normy a
czasami nic nie pomaga i dopiero za którymś z kolei razem jest OK. Dla
wyjaśnienia jeżdżę starym Peugeot 405 Diedel 1,9. Jeżeli
ktoś coś może doradzić w temacie to prośba o info.
Obserwuj wątek
    • zubek73 Re: problem z klimatyzacją 18.08.06, 15:19
      a kiedy przegląd/nabijanie było robione
      • axa123 Re: problem z klimatyzacją 22.08.06, 14:07
        Samochód był sprowadzony w zeszłym roku i od tego momentu nie sprawdzaliśmy
        klimy, gdyż wszystko było ok. Po pojawieniu się problemu jeden z mechaników,
        który ogłądał samochód stwierdził, że może to jakiś problem z nawiewem, ale nie
        był tego pewien.
        • dzetowo Re: problem z klimatyzacją 23.08.06, 01:59
          czesc
          sprawna klimatyzacja daje chlodny nadmuch po uplywie (od zalaczenia)nie wiecej
          jak poltorej minuty,jezeli masz cieply nadmuch,to na pewno klimatyzacja nie
          dziala,jest lato,wiec cieplo od nagrzanego silnika kierowane jest do wnetrza
          pojazdu gdy uruchomisz nawiew,przy dzialajacej klimie cieplo jest odprowadzane
          z przewodow nadmuchu,moze to tylko ubylo plynu w ukladzie klimatyzacji,moze
          czujnik temperatury,lepiej jedz do specjalisty,zanim zatrzesz kompresor(jesli
          brak plynu)
          • axa123 Re: problem z klimatyzacją 23.08.06, 13:39
            Ze specjalistą od klimy jestem już umówiony - dla mnie zastanawiające jest to
            czy ma to jednak cokolwiek wspólnego z klimą - problem pojawia się sporadycznie
            i tak jak pisałem wczesniej - nadmuch podaje do środka samochodu gorace
            powietrze nawet jak klima jest wyłączona.
            • dzetowo Re: problem z klimatyzacją 24.08.06, 02:16
              sprobuj jeszcze sprawdzic czy zawor regulacji przeplywu goracej wody(plynu)do
              nagrzewnicy pracuje,czy nie zacial sie w jednym polozeniu,jesli sterowany jest
              mechanicznie to moze linka ciegla poluzowala sie lub pekla,
              pozdr.
              • yeger_er Re: problem z klimatyzacją 25.08.06, 14:54
                Na 99% musisz uzupełnić lub wymienić czynnik chłodzący - to już Ci powiedzą we
                warsztacie, co.
                U mnie w ten właśnie sposób to się obiawiało w obydwu autach, uzupełnienie
                czynnika załatwiło sprawę.
                • axa123 Re: problem z klimatyzacją 29.08.06, 10:35
                  Niestety po wizycie u speców od klimy problem dalej się pojawia. Wymieniłem
                  cały czynnik chodzący mimo tego, że stwierdzono, że poziom jest wystaczający,
                  gość rozebrał mi połowę deski rozdzielczej aby dostać się do sterowania
                  temperaturą i włanczaniem klimy - sprawdził miernikiem potencjometr ale nic nie
                  wykrył. Na koniec powiedzino mi, że trzeba sprawdzić jakąś klapkę otwierająca
                  wloty powietrza czy coś tam jeszcze ale aby to zrobić trzeba rozebrać jeszcze
                  większą część deski co zajmie prawie cały dzień i muszę się umówić na inny
                  termin.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka