Dodaj do ulubionych

Sprzęgło

09.10.06, 11:27
Dzień dobry.
Mam pytanie do specjalistów od sprzęgła i skrzyni biegów.Czekamy w korku, lub przed światłami.Co robić? Trzymać sprzęgło wciśnięte i włączony 1 bieg,czy też korzystniej dla sprzęgła nie włączać biegu i oczekiwać na luzie, a bieg włączyć dopiero przy ruszaniu? Wiem, że trzymanie sprzęgła niezupełnie wciśniętego może doprowadzić do jego uszkodzenia.Pozdrawiam.Czesław
Obserwuj wątek
    • chaziaj Re: Sprzęgło 09.10.06, 18:36
      no pewnie ze zuzywasz sprzeglo, przede wszytkim lozysko wyciskowe,
      ktore w takim przypadku nieustannie jest na obrotach, takze
      sprezyny docisku.
      Zuzywasz cale sprzeglo oprocz okladzin ciernych.
      • tkjaaa Re: Sprzęgło 15.10.06, 00:57
        chaziaj napisał:

> no pewnie ze zuzywasz sprzeglo, przede wszytkim lozysko wyciskowe ktore w
        > takim przypadku nieustannie jest na obrotach

chyba nie we wszyskich autach tak jest ?

lata swietlne temu :-) w CC piszczalo mi sprzeglo jak bylo puszczone , jak
        wcisniete to nie
        pojechalem do serwisu w fabryce Fiata w Tychach
        majster kazal wcisnac sprzeglo - cisza ,puscic - piszczy
        diagnoza - lozysko wyciskowe

- ja ,przeciez powinno byc na odwrot ,bo jak puszcze sprzeglo to lozysko nie
        pracuje
        - majster ,pewnie mial pan poprzednio malucha (fakt) w CC lozysko obraca sie
        tez przy puszczonym sprzegle !!!
    • baartur Re: Sprzęgło 09.10.06, 20:32
      Lepiej w takim wypadku wyrzucić na luz puścić sprzęgło i spokojnie czekać :)
      albo starać sie jechać powoli na jedynce puszczonym calkowicei sprzęgle bez
      dodawania gazu, ale nie zawsze tak sie da bo wtedy jak zostawisz większy odstęp
      to się inni wciskają ;)
    • czdar Re: Sprzęgło 10.10.06, 11:28
      Dzięki za odpowiedzi.Pozdrawiam :-)
    • thefect Re: Sprzęgło 14.10.06, 12:52
      A ja dopowiem jeszcze tyle co mnie zawsze wujas uczył - zawodowy kierowca.
      Stoisz na światłach , jedynka na sprzęgle, pęka linka lub tłoczek siada jak
      ktoś ma hydrauliczne i....siedzisz na dupie poprzednika. Zniżki z OC lecą i
      nerwy.
      • faran Re: Sprzęgło 14.10.06, 16:35
        Wujas dobrze mówił. Jeszcze tylko jedynka musi dobrze wchodzić...
      • polam5 Re: Sprzęgło 16.10.06, 23:13
        Sluchac starszych - swieta zasada. Ni ema technicznych powodow aby nie trzymac
        nogi na sprzegle. Ale lolega powyzej ma racje..Moze tez byc ze trzymasz na
        sprzegle, ktos Cie z tylu stuknie nawet lekko, noga spada a Ty walisz tego z
        przodu..Skad ja to znam? Z zycia. Ale i tak czesto trzymam noge na sprzegle bo
        tu u nas przed zielonym nie ma zoltego swiatla i nie wiadomo kiedy sie zapali i
        nie mozna jakiejs tam Civic pozwolic nas wyprzedzic na skrzyzowaniu.. oops.

thefect napisał:

> A ja dopowiem jeszcze tyle co mnie zawsze wujas uczył - zawodowy kierowca.
        > Stoisz na światłach , jedynka na sprzęgle, pęka linka lub tłoczek siada jak
        > ktoś ma hydrauliczne i....siedzisz na dupie poprzednika. Zniżki z OC lecą i
        > nerwy.
      • vibs Re: Sprzęgło 20.10.06, 08:04
        jaka linka jak ja mam sprzęgło hydrauliczne?
        • faran Re: Sprzęgło 20.10.06, 13:15
          A gdzie w Twoim poście "stoi", że masz sprzęgło hydrauliczne?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka