Dodaj do ulubionych

LPG do Scenica

06.07.03, 23:24
Kupiłem Renault Scenic 1.6 16V, prod. październik 2000. Jaka instalacja LPG
sprawdzi sie w takim aucie i gdzie można ja dobrze założyć?
Piotr
Obserwuj wątek
    • nemesis44 Re: LPG do Scenica 07.07.03, 14:13
      Do 16 zaworowych aut lepiej nie zakładać inych instalacji niz z komputerem, po
      1sze to juz za duzy stopien zaawansowania silnika dla "srubowej" instalki, a
      poza tym piszesz ze masz auto z 2000r. przepisy chyba od '96 nakazują
      instalacje z kompem (pisze to na wypadek jakby ktoś chciał Cie namówić na
      tańsza o jakieś 400zł instalacje bez komputera)
      Co do tego gdzie zakłądać to najniższe ceny sa w okolicach woj. lubelskiego
      (jak zakładałem to średnio 400zł niż u mnei w Krakowie) ale teraz ze wzgledu na
      konkurencje mysle ze ceny spadły
    • marcin.klonowski Re: LPG do Scenica 07.07.03, 15:34
      wszystko zależy od tego ile pieniędzy chce się na to wydać. Najlepsze są
      oczywiście instalacje wtrysku gazu (wielunktowy wtrysk). Ich wadą jest jednak
      cena (od 4 tys. w górę). Za mniejsze pieniądze (około połowy tej sumy) można
      kupić instalacje starego typu z mieszalnikiem gazu. Jednak tu wadą staje się
      zauważalny spadek dynamiki auta. Proszę zrobić kalkulację kosztów i tego po
      jakim czasie instalacja ma się zwrócić. To da jasną odpowiedź, bo przecież
      urządzenie ma mniejszać wydatki ponoszone na samochód a nie być skarbonką
    • motocykl Re: LPG do Scenica 07.07.03, 19:39
      piotrbendzol napisał:

> Kupiłem Renault Scenic 1.6 16V, prod. październik 2000. Jaka instalacja LPG
      > sprawdzi sie w takim aucie i gdzie można ja dobrze założyć?
      > Piotr

Ja sie zastanawiam, dlaczego ludzie kupuja samochody na ktore ich nie stac. Po co do
      auta na benzyne zakladac instalacje do gazu?
      Mam wielu znajomych ktorzy to zrobili i ich radosc jest pozorna. KAZDY, doslownie
      KAZDY narzeka na cos tam: albo chodzi tylko na gazie, albo tylko na benzynie, albo
      jakies filtry, albo jakies strzaly, albo szarpie itd.....
      Tak na powaznie, mysle, ze oszczedza sie pieniadze, ale traci kupe czasu i nerwow a
      przede wszystkim to co najwazniejsze w samochodzie: zaufanie w dlugich trasach.

pozdrawiam
      S.
      • nemesis44 Re: LPG do Scenica 07.07.03, 21:42
        Po 1sze ilu z Twoich znajomych zakłada gaz do nowych aut? WIekszość mitów o tym
        jak to LPG drastycznie skraca zywotnosc silnika powstaje dlatego, ze ludzie
        zakłądają najczesciej gaz do staaarych aut bo nie dosc ze nie mają na nowe to
        jeszcze nei mają na paliwo. A te silniki padłyby i tak , nawet na benzynie...
        Porządnie załozona insalacja gazowa wymaga konserwacji/regulacji maxymalnie raz
        w roku, i jest to koszt 30zł... Na gazie zawsze sie zaoszczedzi, albo jeździ
        sie tyle co dotąd ale za mniej, albo jeździ się więcej a płaci tyle samo.
        Aha, sa tez ludzie (nie mowie tu o Tobie oczywiście) którzy nie potrafiąc
        sensownie uargumentować niechęci do gazu mówią, ze poprostu przeszkadza im
        smród z wydechu gazowców :) Mnie tez przeszkadza, ale to kwestia jakosci
        instalacji i regulacji. 90% Lanosów z gazem śmierdzi , a mój dziadzio Opel z
        nieremontowanym silnikiem (186tys km) nie ma ani troche zapachu LPG z rury.

PS: pewnie w czasach kiedy wszystkie auta jeździły na "mazucie" :) własciciele
        diesli tez uważali że benzyna to jakiś niewypał i udziwnienie które sie nie
        przyjmie :)
        Pozdrawiam
      • darkle Re: LPG do Scenica 08.07.03, 09:10
        Idąc tym tokiem myślenia większość ludzi a polsce powinna biorąc pod uwagę
        proporcje dochodów i ceny paliwa jeżdzić autobusem czy rowerem, ponieważ tylko
        na to ich stać. Na szczęście są ludzie myślący i dzięki nim możemy jeżdzić
        taniej niż na obłożonej kilkuset procentowymi akcyzami i podatkami benzynie.
        Trzeba mieć tylko nadzieję że myślący inaczej ludzie z rządu nie zrównają ceny
        gazu z benz. Swoją drogą mam instalację gazową z komp. i jak narazie autko
        pracuje identycznie na gazie jak i na benz.(A skoro nie ma różnicy to po co
        przepłacać- i nabijać kasę skarb. państwa). Do tego zużycie silnika na gazie
        jest mniejsze na wskutek łagodniejszego spalania i braku zjawiska rozcieńczania
        oleju paliwem.
        pozdrowienia dla wszystkich zagazowanych

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka