monika_batory 22.09.07, 11:13 Witam, mam stały problem. Rano po deszczu samochód nie zapala. Skoda Felicja 1.6 2000. Mechanik nie zna przyczyny. Czy ktoś ma podobny problem? Będę wdzięczna za pomoc. M. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
praktiss Re: mokro rano - samochód nie odpala 22.09.07, 13:33 Zmienić mechanika. A właściwie to tu potrzeba elektryka. Sprawdzi zapłon, kable wysokiego napięcia, akumulator. Odpowiedz Link Zgłoś
darex68 Re: mokro rano - samochód nie odpala 22.09.07, 14:32 kable wysokiego napięcia bądź kopułka... Odpowiedz Link Zgłoś
fredoo Re: mokro rano - samochód nie odpala 23.09.07, 22:15 Przedmówcy mają rację.To sprawa elementarna i warta podkreślenia WĘŻYKIEM. 1.Zmienić świece lub ustawić właściwy odstęp elektrod(zbyt duży wymaga większej energii iskry co jest niemożliwe jak jest mokro) 2.Sprawdzić i gdy są uszkodzone(dobre mają rezystancję 1-2k ohma) wymienić kable sys.napięcia. 3.Jak jest to wymienić co ok.50tys.km.kopułkę i palec. Będzie palił jak nowy. Odpowiedz Link Zgłoś
buziakowanie Re: mokro rano - samochód nie odpala 27.09.07, 14:44 1. świece 2. przewody 3. kopułka Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: mokro rano - samochód nie odpala 27.09.07, 17:50 rozwiązanie doraźne,sprawdzone z żuka. kopułkę i przewody należy wieczorem przekryć jak najszczelniej gazetą,rano zdjac i odpali.pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
barracuda7110 Re: mokro rano - samochód nie odpala 27.09.07, 22:51 Dokładnie. Miałem ten sam problem z moim autem. Po wymianie w/w elementów problem zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: mokro rano - samochód nie odpala 28.09.07, 10:04 U mnie w samochodzie dzieje się podobnie. Wymieniłam świece, nic nie pomogło. Spróbuję z gazetą :) Odpowiedz Link Zgłoś
raferi Re: mokro rano - samochód nie odpala 28.09.07, 19:02 Jeśli zdobędziesz się jeszcze na wymianę kabli WN, to z gazetą nie będzie trzeba. Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: mokro rano - samochód nie odpala 02.10.07, 10:08 oczywiście trzeba docelowo wymienić kable wn na bardzo dobrej jakości.gazeta to sposób doraźny. Odpowiedz Link Zgłoś
reivena Re: mokro rano - samochód nie odpala 06.10.07, 12:19 Jeśli chodzi o kable, słyszałam że jest sposób, żeby je sprawdzić. Otóż należy w nocy otworzyć maskę i sprawdzić czy się nie świecą tzn czy nie ma przebicia. U mnie faktycznie czegoś takiego nie ma, ale może po tylu latach warto je wymienić. Przy rannym odpalaniu samochód może mi nie gaśnie ale schodzi do niskich obrotów, mam wrażenie że zaraz zgaśnie. Został wyczyszczony silniczek krokowy, ale ktoś w necie jeszcze pisał , że warto od czasu do czasu wyczyścić przepustnicę. Może to również jedna z przyczyn gaśnięcia. Odpowiedz Link Zgłoś