odyn777 16.07.03, 08:42 Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć w miarę jasno, czy w Astrze Classic 1,4, 8V konieczna jest wymiana rozrządu po 60 tys. przebiegu. Dzięki i pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
darkle Re: Rozrząd w Oplu 16.07.03, 08:52 Jak najbardziej. Koszt wymiany paska to darmocha w porównaniu do skutków jego pęknięcia (ostatnio pękł znajomemu) Wymiana paska to chwila, a sam pasek nie jest drogi. Oczywiście muśi mieć przwidłowy naciąg. W większości samochodów pasek należy wymienić po 60 tys. Odpowiedz Link Zgłoś
luki154 Re: Rozrząd w Oplu 03.08.03, 15:02 Radził bym Ci wymienić::jeżeli nawet Ci nie :trzepoce:nie jest aż taki drogi::-- -pomyśl co by sie mogło by sie stać gdyby pękł--szczertze radze wymiane ::pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wnicram Re: Rozrząd w Oplu 16.07.03, 12:26 Sam mam podobny problem . Jeżdzę ASTRA II 1.6 16V (przejechałem 72 000 bez wymiany)i nic się nie dzieje A w serwisie firmowym powiedziano tylko o zalecanej wymianie. Podobno wcześniej rozrząd wymieniało się po 90 tyś. Chyba ktoś chce na nas zarobić a może jest inny powód? Czekam na opinie Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis44 Re: Rozrząd w Oplu 16.07.03, 13:59 Faktycznie tez słyszałem ze dawniej w oplach wymieniało sie rzadziej, ale tez popatrz na to z drugiej strony, dawniej opel z silnikiem 1,4 miał 70KM a teraz ma z 90 :) Wiec moze podyktowane jest to czymś wiecej poza checią zarobienia na nas ;) Co do tego ze przejechales ponad 70tys , to nie ma reguły,nie jest przeciez powiediane ze pęknie kilometr po przekroczeniu 60tys km. mam tez kilku znajomych oplowców którym paski pękły tydzien czy np 5tys po wymianie... Ale moze to juz kwestia złego załozenia. Poza tym nie wiem czy jest sens na tym az tak oszczedzac, bo sam pasek to 40zł ale do tego rolki, napinacze itp... Co jakis czas tez podobno (przynajmniej w kilku modelach opli) trzeba wymienic pompę paliwową bo robią sie na niej luzy... Odpowiedz Link Zgłoś
vecchio Re: Rozrząd w Oplu 17.07.03, 01:44 Hm kolega cos sie myli znacznie :P Pompa WODY jak juz a nie paliwa .... Pozatym niektore silniki opla (8 zaworowe ) sa bezkolizyjne czyli w razie zerwania paska zawory nie spotkaja sie z tlokami czyli w sumie nic sie nie stanie . Polecam www.autokacik.pl i kacik opla astry ... Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
darkle Re: Rozrząd w Oplu 17.07.03, 09:02 vecchio napisał: > Hm kolega cos sie myli znacznie :P Pompa WODY jak juz a nie paliwa .... > Pozatym niektore silniki opla (8 zaworowe ) sa bezkolizyjne czyli w razie > zerwania paska zawory nie spotkaja sie z tlokami czyli w sumie nic sie nie > stanie . > Polecam www.autokacik.pl i kacik opla astry ... > Pozdrawiam Wszystko się zgadza. Ale nie bardzo bym ufał tej bezkolizyjności. Z tego co wiem to w po pęknięciu paska w oplu tłoki spotkają się z zaworami, ale bezkolizyjność polega na tym że powinny pęknąć dźwignie zaworów, które wtedy pełnią rolę bezpiecznika. Nawet jeśli nie uszkodzą się tłoki ani wałek rozrządu to i tak koszty będą znaczne, a zawory mogą być skrzywione. Dlatego polecam wymienić pasek rozrządu po 60. Oczywiście nie ma reguły, i pasek może pęknąć np po 20 tys, a może wytrzymać 120. Prawdopodobieństwo rośnie w miarę przebiegu. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
andyg4 Re: Rozrząd w Oplu 17.07.03, 07:06 domyślam się że chodzi o pasek rozrządu a nie o rozrzad kpl.moim zdaniem należy wymienić go zgodnie z zaleceniami producenta. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
nemesis44 Re: Rozrząd w Oplu 17.07.03, 09:56 Fakt, przejęzyczenie, chodziło mi o pompe wodną. Z ta bezkolizyjnością to róznie bywa. Silnik C16NZ jest kolizyjny, ale 2 znajomym po zerwaniu paska poszły zawory , a jednemu nic sie nie stało... Poza tym jeśli sie nie myle po splanowaniu głowicy (a w starszych autach po kilku naprawach czy wymianach uszelki, głowica jest troche splanowana) ryzyko uszkodzen po zerwaniu paska rośnie. Odpowiedz Link Zgłoś
grey55 Re: Rozrząd w Oplu 13.08.03, 20:00 odyn777 napisał: > Czy ktoś mógłby mi odpowiedzieć w miarę jasno, czy w Astrze Classic 1,4, 8V > konieczna jest wymiana rozrządu po 60 tys. przebiegu. > Dzięki i pozdrawiam -------------------------------- jak to jest C14NZ to napewno jest kolizyjny i na pewno bym po 60 tys wymienil ... pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś