Dodaj do ulubionych

Obrotomierz do Poloneza 1,9 GLD

22.09.03, 11:20
Witam wszystkich.
Mam małe pytanie, kupiłem Poloneza j.w. bez obrotomierza, chodzi za mną
założenie obrotomierza. Czy obrotomierz do Diesla różni się czymś (poza
zakresami obrotów na skali) od obrotomierza dla wersji benzynowej. Na
obudowie sprzęgła mam czujnik położenia wału korbowego (prawdopodobnie
indukcyjny).
Mariusz
Obserwuj wątek
    • mariusz_d1 Re: Obrotomierz do Poloneza 1,9 GLD 06.10.03, 09:53
      Czy na to forum nie zagląda nikt znający Poloneza?
      Czyżby tu byli tyklko fachowcy od Skody Fabii ;-)
      Mariusz
    • marcin.klonowski Re: Obrotomierz do Poloneza 1,9 GLD 06.10.03, 10:50
      Ja wogóle nie wiem czy jest w tym aucie taka mozliwość, żeby podłączyć
      obrotomierz. Zwykle bierze on sygnał z komputera, a ten z czujnika prędkości
      obrotowej. Jednak nie wiem czy w tym aucie wogóle jest komputer. Obrotomierz z
      benzynowego Poloneza brał sygnał z cewki. Proszę się o to zapytać w jakimś
      serwisie Daewoo-FSO
      • mariusz_d1 Re: Obrotomierz do Poloneza 1,9 GLD 07.10.03, 09:32
        Możliwość na pewno jest, bo obrotomierz był w tych samochodach jako wyposazenie
        dodatkowe (mój ojciec ma 1,9D z obrotomierzem). W serwisie za bardzo nie chcą
        rozmawiać, bardzo mętnie się tłumacza - widzę tylko dwie możliwości a) sami nie
        wiedzą, b) nie chcą powiedzieć bo boją sie, że jak bede wiedział to obrotomierz
        gdzieś kupię (nawet w normalnym sklepie) i sam założę - oni stracą kasę.
        Odnośnie podłaczenia obrotomierza w benzynowych - to gaźnikowe miały
        rzeczywiście z cewki. Te z wtryskiem miały obrotomierz podłączony do komputera.
        Spisałem oznaczenia z obrotomierza w samochodzie ojca. W znajomym sklepie
        sprawdziliśmy w katalogach ale tam figuruje tylko jedna pozycja - obrotomierz
        do Polonez Caro - nie są podane żadne symbole. Gdzie szykać informacji na temat
        obrotomierza do 1,9 D?
        • marcin.klonowski Re: Obrotomierz do Poloneza 1,9 GLD 07.10.03, 10:03
          To trzeba zrobić tak: spojrzeć na schemat instalacji w książce obsługi do Caro
          i poszukać z czym łaczy się styk sygnałowy obrotomierza. Mam nadzieję, że to
          uwzglednili w schematach. Jeżeli tak się nie uda to ja spróbuje dotrzeć gdzieś
          do takich schematów dotrzeć
          • mariusz_d1 Re: Obrotomierz do Poloneza 1,9 GLD 07.10.03, 13:31
            Problem tylko w tym, gdzie szukać dobrego schematu do 1,9 D. Mam dwie książ
            książki o Polonezie, ale instalacja elektryczna w Dieslu jest potraktowana po
            macoszemu. Pokazane sa tylko schematy podłączenia automatu świec żarowych i
            dwóch wentylatorów na chłodnicy. Na temat obrotomierza w Dieslu nie ma nic.
            Dlatego liczę na jakiegoś uzytkownika forum który coś wie na ten temat, chociaż
            namiar na książkę z dobrym schematem instalacji do grzechotnika :-).
            Mariusz
    • mariusz_d1 Re: Obrotomierz do Poloneza 1,9 GLD 17.10.03, 10:56
      HOP
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka