Dodaj do ulubionych

olej do Fabii

07.10.03, 10:32
Pytałem już na forum Skody, ale tam taka jatka, że strach. Zaraz mnie
powieszą, ze kupiłem Fabię.
Ale do rzeczy. Mam Fabię 1,2 - 54KM, polecono mi wymianę oleju po 3000 km i
właśnie tyle dochodzi. Fabrycznie jest zdaje się ARAL.
Jaki olej polecacie do tego silnika?

Pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • fredek8 Re: olej do Fabii 07.10.03, 10:55
      Witam, też mnie to bardzo ciekawi. Oryginalnie jest Mobil ale gdybyś chciał
      dolewać to chętnie będa chcieli Ci sprzedać tenże Mobil w butelkach z napisem
      Skoda:))) za odpowiednio wyższą cenę:)). Natomiast Ja mam pytanie do eksperta
      czy można używac po 15.000 lub po roku jak każą, innych olei niż Mobil, ale
      takich co spełniają normę VW 501 czy jakoś tak, choć to pewnie zależy od
      serwisu i tego co będa chcieli sprzedać:(((.
      Pozdrawiam Fredek
      Pst a swoją droga dzwoniłem do pozawarszawskiego serwisu i powiedział mi
      człowiek że nie ma potrzeby wymiany tylko żebym dolewał Mobila 15W-40 (bo taki
      jest) jak będzie przymało.
      • kempal Re: olej do Fabii 07.10.03, 11:27
        fredek8 napisał:

> Pst a swoją droga dzwoniłem do pozawarszawskiego serwisu i powiedział mi
        > człowiek że nie ma potrzeby wymiany tylko żebym dolewał Mobila 15W-40 (bo
        taki jest) jak będzie przymało.

15W40 ??? Chyba coś Ci się pomyliło.
        • fredek8 Re: olej do Fabii 07.10.03, 12:48
          Nie ani trochę, silnik zalany jest mineralnym olejem Mobil. To dopiero po roku
          albo jak bardzo Ci zależy to po 3.000km (dziwne masz dane bo w książce obsługi
          jest napisane że 1500km) wymienią Ci na syntetyk lub pół syntetyk tego jeszcze
          nie wiem ale Ja tam bym wolał półsyntetyk bo tańszy. Trzeba będzie zadzwonić i
          spytać jaki oleum wlewaja po roku. Pzdr Fredek
          • kempal Re: olej do Fabii 07.10.03, 14:13
            Nie wiedziałem, ze zalewają minerałem. O tych 3000 powiedział mi facet w
            serwisie. Będę musiał poczytać uważniej książkę. Dzięki.
            A olej wezmę Mobil 1 5W40. Co myślisz?

Pozdrawiam
            • fredek8 Re: olej do Fabii 07.10.03, 14:48
              Myślę, że jest okiej. Najciekawsze jest to, że ostatnio w Geancie przeglądałem
              półki z olejami i ten o którym piszesz tj. 5W40 jest droższy od Castrola
              Magnateca, tylko nie pamiętam o ile. Bardzo mnie to zdziwiło, bo czytałem na
              forum że magnatec jest najlepszy ze wszystkich. Ale najbardziej mnie ciekawi
              czy można z własnym olejem pojechać do serwisu?. Wiesz coś już na ten temat bo
              też mnie to ciekawi a wiadomo, że tam to lubią zedrzeć z człowieka. Za ten
              przegląd 3000km czytaj wymianę oleju Mobil pewnie na 1 chcieli 200zł. Przy tej
              okazji musze spytać Eksperta ile wchodzi oleju do silnika 1,2???
              Pani ekpercie!!!!!! czekamy:)))
              • myszactwo Re: olej do Fabii 16.10.03, 00:35
                Masz prawo pojechac do aso z wlasnym olejem, chociaz moze sie zdarzyc ze beda
                krecic nosem na to. Najlepiej ich chyba uprzedzic telefonicznie ze bedziesz
                mial swoj olej. Jednak wydaje mi sie ze przy takim silniku roznica w cenie nie
                bedzie ogromna. Przy wiekszych autach, polciezarowkach albo dostawczych z
                mocniejszymi silnikami to moze robi roznice. Zreszta nie znam polityki ASO
                Skody. Moze wypowie sie ktos kto tam serwisuje.
            • myszactwo Re: olej do Fabii 16.10.03, 00:27
              Teraz wiekszosc nowych aut na dotarciu ma lany olej mineralny. Z tego co wiem
              mozna mieszac oleje roznych firm, zeby dolewac jak brakuje z tym zastrzezeniem
              ze sie musz azgadzac oznakowania ktore sa na butelkach, czyli mozna mieszac
              Mobil z Castrolem ale musza miec te sama sygnaturke. Poza tym rozne ASO nawet
              tej samej marki samochodu moge lac oleje roznych firm. Przyklad: ASO VW Audi
              Rowinski Wajdemajer leja oleje z butelek firmowych VW, ASO VW Szewczyk leja
              Castrol.
              Pozdrawiam
              Myszactwo
    • xxl5 Re: olej do Fabii 07.10.03, 16:49
      podaj mi adres na forum skody
      • kempal Re: olej do Fabii 07.10.03, 16:55
        xxl5 napisał:

> podaj mi adres na forum skody

forum.gazeta.pl/forum/71,1.html?f=636
        lub zwyczajnie wejdź w Auto-moto i w nagłówku w wyborze forów obok włśnie tego -
        (eksploatacji) masz - skoda.
        • kempal Re: olej do Fabii 07.10.03, 16:57
          Nawet jeszcze łatwiej - na panelu głównym forów jest "kontrowersyjna skoda" -
          widać temat dość popularny.
    • 300_v_motorsport Re: olej do Fabii 14.10.03, 14:15
      kempal napisał:

> Mam Fabię 1,2 - 54KM, polecono mi wymianę oleju po 3000 km i
      > właśnie tyle dochodzi. Fabrycznie jest zdaje się ARAL.
      > Jaki olej polecacie do tego silnika?

Hm. Najlepszy jest syntetyk. Polecam MOTUL 8100 X-CESS 5W-40. 100% SYNTETYK
      oparty na estrach. Olej francuski.
      • rafal.gtv Re: olej do Fabii 14.10.03, 15:03
        > 100% SYNTETYK
        > oparty na estrach.

Rozwiń, proszę tę rewolucyjną myśl !!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka