Dodaj do ulubionych

czyzby zbieznosc???

09.11.03, 15:09
od jakiegos czasu auto mi skreca w lewo, oczywiscie najwieksze podejrzenie to
zla zbieznosc, ale mam pytanie- czy moga byc inne przyczyny?
Obserwuj wątek
    • zencol Re: czyzby zbieznosc??? 10.11.03, 15:27
      Pewnie, że może być. Ale sprawdź jeszcze ciśnienie w kołach.
      • polam5 Re: czyzby zbieznosc??? 10.11.03, 18:03
        JEsli nie masz kol ktore musza sie obracac w okreslonym kierunku to najpierw
        zamien kola na przodzie. (w przeciwnym wypadku zanien przednie na tylne).
        Jesli to nie opana albo cisnienie to pewnie wymaga ustawienia zbierznosci
    • darkle Re: czyzby zbieznosc??? 12.11.03, 09:51
      Raczej nie. Powodem może być:
      1 ciśnienie w oponach
      2 skrzywiona felga lub opona
      3 uszkodzone (np skrzywiony wachacz) zawieszenie-nieprawidłowy kąt wyprzedzenia
      zwrotnicy
      Osobiście jeśli nic nie da kontrola ciśnienia, zamienił bym ze sobą przednie
      koła. jeśli ściąganie się odwróci (będzie skr. na prawo) to masz odpowiedz
      (pkt.2). Jeśli nic to nie da to będzie to punkt 3.
      pozdrawiam
      • karburatorek Re: czyzby zbieznosc??? NIE! 12.11.03, 10:38
        witam.
        Radziłbym zwrócić uwagę na pow. punkty 1 i 3 Skrzywienie felgi wywoła
        raczej "trzepanie" kierownicy. A zła zbieżność skutkować będzie przyspieszonym
        zużyciem opon i "myszkowaniem" auta na wybojach a nie ściąganiem. ZBIEŻNOŚĆ
        jest tylko jednym z licznych parametrów GEOMETRII PRZEDNIEGO ZAWIESZENIA.
    • mike_g Re: czyzby zbieznosc??? 12.11.03, 15:28
      zamień koła z przodu. Pewnie założyli ci odwrotnie przy wymianie na zimowe...
      • woj25 Re: czyzby zbieznosc??? 04.12.03, 08:36
        Witam!
        Dla porzadku zdaje relacje:
        1. cisnienie zostalo sprawdzone, bylo wszystko ok
        2. Katy, zbieznosc- ustawione- bylo w sumie w porzadku i niy trzeba bylo
        ustawiac(- 1,5 mm), ale ustawilem
        3.opony zostaly zmienione najpierw na przodzie- prawa na lewa, pozniyj tyl na
        przod
        4.hamulec sprawdzony(nie dociskal)
        5.Felgi sprawdzone i gra
        6.Tylna listwa sprawdzona(z tylu nic sie nie reguluje, ale i tak sprawdzal)
        7.Jestem ubozszy o 240 zl i nie ma poprawy(moze bardzo mala)

Wytlumaczenie- musi pan tak narazie jezdic,geometrie ma pan
        sprawdzona,przyczyna napewno tkwi w oponach(jedna jes wiecej starta od drugiej,
        choc ja tego nie widze), jak pan zmieni na zimowki to sie poprawi, chyba, ze
        pan kupi do przodu 2 nowe opony...... rece mi opadly ech,ale co robic- tak
        jezde,pozdrawiam!
        • darkle Re: czyzby zbieznosc??? 04.12.03, 10:41
          Jeśli chodzi o astrę, można regulować tylko zbieżność (a właściwie
          rozbieżność). Pozostałe pomiary-kąt wyprzedzenia zwrotnicy ( ma najw. wpływ na
          ściąganie), kąt pochylenia koła, zwrotnicy, zbieżność i pochylenie kół tylnych
          można tylko sprawdzić ich zgodność z wymiarami podanymi przez producenta. W
          przypadku ich nieprawidłowości oznacza to po prostu wymianę uszkodzonej części.
          Gorzej z samochodem powypadkowym, który ma przestawione punkty mocowania
          zawieszenia.
          Niewielkie ściąganie może być spowodowane przez uszkodzoną oponę, ale wtedy
          będzie występować także bicie na kierownicy. Można to łatwo sprawdzić poprzez
          zamianę ze sobą kół przednich. Tak czy inaczej musi być jakaś przyczyna.
          Pozdr.
        • polam5 Re: czyzby zbieznosc??? 04.12.03, 19:22
          Niestety i to sie zdarza. Mam podobny problem w M-Roadster. Auto prawie nowe.
          Po zalozeniu nowych opon i ustawainu geometrii - ciagnie lekko na prawo. Opon
          nie moge zamieniac bo sa jednokierunkowe i tyl jest szerszy niz przod.
          Warsztat wymenil opony na nowe i ciagle to samo. Czemu bylo dobrze a jest zle?
          Moze geometria byla celowo przestawiona (przez poprzedniego wlasciciela) aby
          zniwelowac sciaganie? Zobaczymy czy opony sie zuzywaja rowno i czy drobna
          regulacja cisnienia albo geometrii pomoze.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka