Dodaj do ulubionych

Odgłos pracy zimnego silnika! (benzyna)

28.12.03, 08:09
Jak odpalacie samochód na mrozie po długim postoju (6-10 godzin) - to jak
pracuje silnik??
Chodzi mi o to czy poza wyraźnie wyższymi obrotami biegu jałowego(ssanie)-
słychać jakieś inne oznaki głośniejszej pracy (np.: przypominające diesle).

PS. Jeśli to komuś nie przeszkadza może podać markę i przebieg (np.: Renault
Clio 20000 km)
Obserwuj wątek
    • hdp Re: Odgłos pracy zimnego silnika! (benzyna) 28.12.03, 09:37
      m955 napisał:

> Jak odpalacie samochód na mrozie po długim postoju (6-10 godzin) - to jak
      > pracuje silnik??
      > Chodzi mi o to czy poza wyraźnie wyższymi obrotami biegu jałowego(ssanie)-
      > słychać jakieś inne oznaki głośniejszej pracy (np.: przypominające diesle).
      >
      > PS. Jeśli to komuś nie przeszkadza może podać markę i przebieg (np.: Renault
      > Clio 20000 km)
      ________________________________________________________________________________

Przypuszczam ze masz czyste filtry,to moze byc kombinacja oleju z brudna lamba
      sond,-wykrec-przeczysc miekka szmatka i spirytusem ,czysta wkrec z powrotem i
      posluchaj motor na zimnym a puzniej cieplym motorze,sprobuj wlac dobry olej np:
      5W/30 syntetic (ale nie ten co do diesli).Niektore motory "maja to wbudowane"
      tzn.inny dzwiek na zimnym motorze ,zwlaszcza gdy wilgotnosc powietrza jest
      duza,-tak chodzil moj SAAB V4 gdy byl zimny.
      ________________________________________________________________________________
    • kierowiec1 Re: Odgłos pracy zimnego silnika! (benzyna) 28.12.03, 18:09
      > Chodzi mi o to czy poza wyraźnie wyższymi obrotami biegu jałowego(ssanie)-
      > słychać jakieś inne oznaki głośniejszej pracy (np.: przypominające diesle).

Tak. Olej musi wypelnic hydrauliczne popychacze zaworow. Dopuki ich nie wypelni, rozrzad wydaje odglosy podobne do diesla. Im dluzszy postoj i im zimniej, tym trwa to dluzej. Na ostrym mrozie jeszcze dluzej.

Nieszkodliwy objaw. Daje sie zredukowac stosowaniem oleju klasy 0Wxx.

POzdr.

K.
    • juha1 Re: Odgłos pracy zimnego silnika! (benzyna) 06.01.04, 12:31
      ja mam recno clio williams i na zimnym silniku chodzi właśnie jak traktor, -
      nemal klekocze ale chodzi tak od zawsze wiec sie tym nie przejmuje-pzdr

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka