melord 27.04.10, 00:04 www.smh.com.au/world/covert-cruise-missiles-go-mobile-20100426-tn8e.html ciekawa propozycja ... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bmc3i Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 27.04.10, 00:12 melord napisał: > www.smh.com.au/world/covert-cruise-missiles-go-mobile-20100426-tn8e.html > ciekawa propozycja ... Sama idea nie jest nowa. Amerykanie rozwazali ja juz w latach 50-tych, jak i na poczatku lat 60-tychh (SLBM na wielonarodowych - obslugiwanych przez czlonkow NATO) zmodyfikowanych statkach komercyjnych) Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 27.04.10, 00:22 Angielskiego to ja za dobrze nie znam ale jeśli dobrze zrozumiałem to piszą tam o pociskach Kłab-K o zasięgu 320 kilometrów???! Toż o ile dobrze sobie przypominam jedynym pociskiem z zasięgiem powyżej 300 km to 3M10 "Granat" no a raczej Rosja nikomu tych pocisków nie sprzeda no i ich zasięg to nie 320 kilometrów tylko 3000 kilometrów! Odpowiedz Link Zgłoś
bmc3i Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 27.04.10, 00:29 marek_boa napisał: > Angielskiego to ja za dobrze nie znam ale jeśli dobrze zrozumiałem to piszą ta > m > o pociskach Kłab-K o zasięgu 320 kilometrów???! Toż o ile dobrze sobie > przypominam jedynym pociskiem z zasięgiem powyżej 300 km to 3M10 "Granat" no a > raczej Rosja nikomu tych pocisków nie sprzeda no i ich zasięg to nie 320 > kilometrów tylko 3000 kilometrów! Ale to moze 9 i zapewne chodzi) o jakas wersje zmodyfikowana Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 27.04.10, 03:14 Tu tez o tym www.morinsys.ru/index.php?option=com_content&view=article&id=189%3A-lclub-kr&catid=81%3A-l-l- r&Itemid=55&lang=en A Kluby maja chyba wlasnie kolo 300 km,wiec 20 w ta czy ta to nie jest duza roznica. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 27.04.10, 07:55 Browiec zasięg pocisków systemu "Kłab" wygląda tak: - 91RE-1 - 50 km - 91RE-2/RTE-2 - 40 km - 3M54E - 220 km - 3M54E-1 - 300 km - 3M14E - 280 km - Jeśli chodzi zaś o opracowywany od 2005 roku system "Kalibr"(czyli "Kłab-M") dla Armii Rosyjskiej to różnica pomiędzy tymi futurystycznymi wizjami "Club-K" jest taka ,że "Kalibr" na ciężkim nośniku ( MZKT-543M lub naczepa CzMZAP-93867 holowana przez ciągnik Urał-542301, lub MZKT-7930 "Astrolog") to wyrzutnia nie 4 tylko 6 pojemnikowa! No i zmieniono skład pocisków - zrezygnowano z 91R i 3M54 na rzecz 3M54-1,3M14 i 3M10M! -Pozdrawiam! P.S. Takie "kontenery" kojarzą się mnie jednoznacznie z pokazywanymi na forum ONZ przez Powella "ruchomymi laboratoriami do produkcji broni biologiczno-chemicznej wykorzystywanymi przez Irak" - dopiero później ,któryś z dociekliwszych dziennikarzy BBC dokopał się informacji ,że takie laboratoria to była wizja pracy dyplomowej jednego z Brytyjskich studentów - Powell musi zapomniał o tym wspomnieć no a Buszmen z rozbrajającą szczerością stwierdził , że CIA wprowadziła go w błąd! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 28.04.10, 02:35 Ale czy to Marek zmienia w jakis sposob to co napisalem? Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 28.04.10, 08:53 Zależy jak na to patrzeć Browiec! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 28.04.10, 19:00 Dokładniej to w związku z podpisanym traktatem Rosja nie sprzedawała i nie sprzedaje pocisków o zasięgu większym niż 300 kilometrów! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 28.04.10, 20:00 Ale moze zrobic pociski latwe do przerobienia i wydluzenia zasiegu. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 29.04.10, 07:09 Ale po co?! Dla siebie przetestowali pociski o zasięgu 450 km! Weź pod uwagę ,że system "Kłab" jak i "Kalibr" mają pociski uniwersalne - czyli średnica pocisków jest standardowa dla wszystkich rodzajów wojsk - MW,WL i SP - mieszczą się w typowej wyrzutni torpedowej 533mm! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 29.04.10, 11:28 jak to po co,na eksport,a w kontenerze mozna wlasciwie wszystko zamontowac.I krajow chetnych na cos takiego by nie zabraklo. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 29.04.10, 11:34 No ale jeszcze raz spytam po co?! O limitowanym zasięgu też by poszły jak ciepłe bułeczki a na pewno były by tańsze od tych dla własnej armii! Czyli kto by chciał to by mógł więcej kupić! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 29.04.10, 13:16 A czemu mialyby byc tansze? poza tym moze tam sie ktos walnal z zasiegiem,ale to co pokazano z pociskiem o 300km zasiegu jest realne. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 29.04.10, 13:21 A czemu nie?! Coby gabarytowo pocisk był identyczny ( a identyczny być musi) to żeby miał większy zasięg to trzeba pogmerać w silniku albo go całkiem wymienić! Jak Myślisz Browiec takie gmeranie potani czy podroży produkt finalny?! No tego czy się ktoś walnął czy nie to ja już nie wiem!:( -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
browiec1 Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 29.04.10, 22:09 Ale Ty wlasnie tak to napisales jakby te rakiety dla wosjka rosyjskiego mialy byc drozsze a nie dla odbiorcow zagranicznych. Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 30.04.10, 06:53 Browiec znowu źle Zrozumiałeś?! Pewnie ,że skoro dla własnej armii robią o większym zasięgu to będą droższe! Tyle ,że nikt rozsądny na własnej armii w taki sposób nie oszczędza i przecież nie będzie sprzedawał za granicę lepszego sprzętu niż kupuje dla własnej armii! -Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
marek_boa Re: Rosyjskie rakiety w kontenerach.. 27.04.10, 07:25 Matrek w skład systemu rakietowego "Kłab" wchodzą następujące pociski: - 3M54E - pocisk przeciwokrętowy - 3M54E-1 - pocisk przeciwokrętowy - 91RE-1 - rakietotorpeda ZOP - 91RE-2 - rakietotorpeda ZOP - 3M14E - pocisk woda-ziemia Wszystkie te pociski przeznaczone są na eksport i ich zasięg nie przekracza dozwolonego limitu! Na własne potrzeby Rosjanie opracowali inny system o oznaczeniu kodowym "Kalibr" i dopiero w tym przypadku można pisać o innych zasięgach pocisków! Odpowiedz Link Zgłoś
brigada_di_bandito Re: club-m 27.04.10, 19:35 o333 napisał: > www.youtube.com/watch?v=drlreb9-fXQ Fajny film rysunkowy dla dzieci na dobranoc Odpowiedz Link Zgłoś