Gość: waw IP: 217.8.186.* 07.02.05, 08:35 Wyższa SZkoła ZArządzania Personelem. www.wszp.edu.pl Czy ktos tam studiuje? Prosze o opinie na temat tej uczelni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: tomek 20 Re: Wyższa Szkoła ZP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 21.02.05, 20:47 Jest ok - taka akurat dobra proporcja między odpowiednim poziomem zajęć a podejściem do studenta, który płaci i wymaga. Jestem na Zarządzaniu Personelem i nie żałuję wyboru. Zajęcia fajne, a imprezki po zajeciach również :o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 22.02.05, 10:39 Ja tam studiuję !!! :)))) I jestem zadowolona ! Całkiem fajne towarzystwo, zajęcia też ok. Wprawdzie warunki lokalowe mogłyby być nieco lepsze, ale w sumie jak za tak niską cenę, to i tak jest ok. Tak wiec zapisuj się i do zobaczycha w szkole ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 22.02.05, 10:54 a jak jest z warunkami lokalowymi? jaki poziom? cena nie jest taka bardzo niska. Są niższe czesne. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 22.02.05, 18:50 Szkoła jeszcze nie ma własnej siedziby i zajęcia dla zaocznych odbywają się z liceum na Hirszfelda. Ale z tego co ostatnio słyszałam od najbliższego roku akademickiego planowane jest wynajęcie pomieszczeń, które będą bardziej akademickie oraz zakup działki, na której wybudowany zostanie własny budynek. W każdym razie w tym liceum nie jest źle - nie chciałabym, abyś odebrał to jako jakieś narzekanie. Zresztą to przede wszystkim ludzie tworzą klimat uczelni, a u nas studenci są ok i większość wykładowców również. Wpadnij zresztą na dzień otwarty, to będziesz miał okazję zobaczyć jak to wygląda. Kobitki zajmujące się rekrutacją są bardzo miłe i na pewno się Tobą zaopiekują. Swojego czasu zdecydowałam się na studia tam właśnie po dniu otwartym - to jednak ważne jak czujesz, gdy ktoś się Tobą rzeczywiście zajmuje, stara się odpowiedzieć na wszystkie pytania i pomaga rozwiązać problemy. A tam jak masz jakąś sprawę do załatwienia to możesz porozmawiać z każdym z rektorem włącznie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 22.02.05, 18:53 aaa ... teraz zobaczyłam, że jeszcze pytałeś o poziom. Pod tym względem jest w porządku - poziom trzymają, choć bez przegięć w drugą stronę. Szkoła ma ambicje aby nauczyć jak najwięcej praktycznych rzeczy i w porównaniu z tym, co mi opowiadają znajomi z innych szkół prywatnych wygląda na to, że tutaj jest powyżej przeciętnej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 23.02.05, 08:14 czyli warto tam chodzic? a jak to jest z tymi kierunkami jak np. "ludzie i organizacja"? co to za kierunek? Poza tym są jakies specjalnosci i jeszcze do tego specjalizacje! Jak to jest z tym wszystkim? Czy maja uprawnienia do nadawania mgr? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 23.02.05, 12:51 he he he ciekawe, zapewne to pisze jakas pani z dziekanatu. Zachwala szkołe, a podobno wyklady są na korytarzu.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 23.02.05, 13:54 Faktycznie - część wykładów odbywa się na korytarzu zaadoptowanym na prowizoryczną aulę - jedno skrzydło liceum jest odgradzane kotarami i siedzimy na krzesłach z pulpitem. Jak pisałam nie jest to moze zbyt komfortowe, ale z drugiej strony też nie jest specjalnie uciążliwe. Zwłaszcza, że to potrwa najpóźniej do wakacji. W dziekanacie jest wprawdzie pani Magda, ale akurat nie trafiłeś. Jestem w samorządzie i stąd dostęp do pewnych informacji. Pan prorektor informuje nas o tym co się dzieje w szkole i pewne rzeczy są konsultowane ze studentami. I z reguły jak coś mamy obiecane, to dotrzymują słowa, choć z terminowością jest różnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 23.02.05, 13:44 Ostatnio szkoła dostała kierunek Socjologia, stąd potrzeba lekkiego usocjologizowania programów nauczania. Ludzie i Organizacja to nowy szyld do Zarządzania Personelem - ma to być teraz nie tylko zarządzanie pracownikami w firmie, ale też nieco szerzej - funkcjonowanie człowieka w grupie. Media i Komunikacja Społeczna zastąpiła Marketing Polityczny - specjalność ta ma uczyć sposobu oddziaływania na pojedynczego człowieka i grupy ludzi. Specjalizacje są takie jak wymienione na stronce - studenci mają pełną swobodę wyboru, choć oczywiście pewna grupa chętnych musi się zebrać by daną specjalizację uruchomić. Magisterki szkoła samodzielnie jeszcze nie nadaje, ale ma podpisaną umowę o współpracy z inną uczelnią i realizowany jest wspólny program uzupełniających magisterskich. Student dostaje wprawdzie dyplom innej uczelni, ale zajecia odbywają się w WSZP, wykładowcy zaś są z obu uczelni. Z tego co wiem w ciągu najbliższego miesiąca - dwóch planowane jest złożenie wniosku aby dostać uprawnienia do samodzielnej magisterki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.17.46.* 23.02.05, 13:54 ok, ale czy magdaaaaa przypadkiem nie jest z dziekanatu? i tak zachwala szkole? poza tym nalezaloby zmienic chyba stronke internetowa i dodac te wszystkie specjalnosci do kierunku socjologia, a nie wprowadzac ludzi w błąd. poza tym jak to mozliwe zeby szkola prowadzila studia mgr, jesli nie ma uprawnien? Przeciez ludzie moga isc od razu do tamtej szkoly i tam sie uczyc! na czym to ma polegac? zyzby to jakis nowy chwyt marketingowy, aby utrzymac sie na rynku? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.17.46.* 23.02.05, 13:57 a na ktorym roku jestes? zastanawiam sie czy nie zapisac sie do tej szkoły. czy trwa jeszcze rekrutacja? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 23.02.05, 14:13 Na półmetku :))) A właśnie - ciekawe czy zrobią jakieś połowinki :))) Rekrutacja chyba jeszcze powinna być - nowy semestr zaczyna się w sobotę. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 23.02.05, 14:09 1. A czemu nie mam chwalić szkoły, jeśli jestem z niej zadowolona ? O pewnych minusach zresztą też wspomniałam. Jeżeli zbyt mało skoncentrowałam się na minusach, to sorki - po prostu ogólnie jestem zadowolona z życia i jakaś taka mało marudna. Nie przeszkadza mi, że część wykładów jest na korytarzu, nie przeszkadza mi, że czasami do dziekanatu jest kolejka, nie przeszkadza mi, że niektórzy wykładowcy sprawdzają egzaminy dwa tygodnie. Po prostu odpowiada mi klimat mojej uczelni, mam fajnych ludzi w grupie, zajecia oceniam jako ciekawe i zarządzanie personelem to jest to, co chciałabym robić w przyszłości. 2. Co do stronki to nie wiem - niech się szkoła o nią martwi. 3. Nie wiem czemu czujesz się wprowadzony w błąd. Zresztą zawsze można się dopytać o wszystko. 4. Szkoła robi uzupełniające magiseterskie z inną uczelnią jak pisałam w poprzednim poście. 5. Jasne, że mogą. Chociaż jeśli licencjat ma być teraz obowiązkowy to opcja: licencjat w jednej uczelni a magisterka w drugiej, może być ciekawa. Zawsze to dwa dyplomy różnych uczelni. Chociaż oczywiście zmiana szkoły, nowi wykładowcy, nieznani ludzie itd są jakimś dyskomfortem. Ja chyba też wolałabym zrobić magisterkę w tej samej uczelni, chociaż kto wie jak się to życie ułoży. Mam jeszcze czas na decyzję. 6. W tym roku jest dwa razy więcej studentów niż rok temu. Wydaje mi się więc, że uczelnia nie musi walczyć o utrzymanie się na rynku bardziej niż inne szkoły. A chwyty marketingowe stosuje każdy i nie ma w tym nic złego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 23.02.05, 14:22 a ilu studentow jest u Was w szkole? jesli wynajmujecie sale w liceum to mysle, ze musi byc garstka. W porównaniu np.z WSPIZ (Koźmiński) lub Collegium Civitas itd Przeciez są uczelnie bardziej prestiżowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 23.02.05, 19:16 Na pierwszym roku w tej chwili jest prawie 300 studentów. Jest to nabór porównywalny np. z Koźlukiem. W sumie jest nas około 650 osób. W liceum odbywa się tylko część zajęć i dotyczy to tylko zaocznych. Dzienni mają zajęcia w zaprzyjaźnionej uczelni. Nie wiem czy moja uczelnia jest prestiżowa - wiem, że są fajne zajęcia, sympatyczny klimat i wiem, że mogę liczyć na to, że jak stracę pracę, to szkoła lub kumple z grupy pomogą mi załatwić nową. Tak naprawdę mało jest prestiżowych prywatnych uczelni, bo najstarsze mają staż wielokrotnie krótszy od uczelni państwowych. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 24.02.05, 08:24 650 osob to niewielka szkoła. Jus istnieje chyba 4 lata. Niektore szkoły po takim czasie maja nabór kilkakrotnie wiekszy. a jaka ma sie pewnosc, ze szkoła pomoze w znalezieniu pracy? Chyba do roznoszenia ulotek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 25.02.05, 15:15 Tak - w czerwcu odszedł pierwszy rocznik absolwentów, a październikowy nabór był czwartym z kolei. Nie wiem ile osób przyjmowanych jest do innych szkół, ale tyle ich powstaje, że przypuszczam, że wcale nie jest łatwo pozyskać dużą liczbę studentów. Mnie wkurat interesuje zarządzanie zasobami ludzkimi, a ta uczelnia się w tym specjalizuje. Pewnie ilość studentów zależy w jakimś stopniu od ilości kierunków - tu kierunek jest jeden, więc liczba przyjętych musi być mniejsza niż w takim np. Łazarskim, gdzie kierunków jest znacznie więcej. Mnie się to akurat podoba, że WSZP specjalizuje się w zarządzaniu personelem i nie ma ekonomii, inżynierii lądowej, prawa, stomatologii i 10 innych kierunków z różnych dziedzin. Troszkę nie mam zaufania do szkół, które tworzą całą masę kierunków, bo widać, że są nastawione wyłącznie na kasę. Ale to oczywiście jest kwestia gustu czy lepsza jest szkoła znana czy elitarna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 25.02.05, 15:27 znowu zapomniałam o drugiej części pytania ... :)))) pewności oczywiscie nie ma, w każdym razie: 1. na uczelni działą biuro karier, które załatwia staże i praktyki - czasami bezpłatne, czasami płatne; pomaga sporządzić dobre cv, doradzi na co pracodawcy zwracają uwagę itd. Ja wprawdzie nie korzystałam z tego, ale dwóm moim koleżankom załatwili staże - takie wprawdzie wakacyjne, ale zawsze to jakieś to doświadczenie i trochę kasy wpadło. Na drzwiach do biura widzą ogłoszenia o praktykach - nie czytam ich, ale tak na pierwszy rzut oka widać, że dosyć często pojawia się coś nowego. 2. na roku mam przynajmniej trzech dyrektorów działów personalnych, kilku kierowników i dyrektorów działów oraz kilkanaście osób pracujących w działach personalnych albo w agencjach pośrednictwa pracy. Może jest ich nawet więcej - nie wszyscy sie ujawnili ;))) Jeżeli ktoś wie, że u niego w firmie szukają kogoś do pracy, to informuje o tym kolegów z grupy i słyszałam o dwóch przpadkach, w których ktoś tam dostał pracę w taki sposób. 3. planowane jest zacieśnienie współpracy między absolwentami i studentami - jakieś zjazdy, bazy danych kto co aktualnie robi. Może to też stworzy jakieś okazje do tego, aby się spotkać i zrobić jakiś biznes. Ale tutaj się nie wypowiadam, bo to na razie są plany, a co z tego wyniknie to zobaczymy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 25.02.05, 15:55 a czy szkoła zamierza poszerzyc oferte edukacyjna? pytam tak, bo zastanawiam sie nad zapisaniem do niej. I nie chcałbym źle wybrac. jaka moze byc przyszłosc uczelni. Czy baze lokalowa maja zmienic po wakacjach? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 25.02.05, 18:48 Oferta podobno ma się poszerzyć - w przygotowaniu są jakieś nowe specjalności, ale nie wiem jakie. Może uda mi się jutro wpaść w przerwie zajęć do dziekanatu, to się dowiem i napiszę. Tak - ma to się zmienić po wakacjach, a przynajmniej tak obiecują. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 25.02.05, 15:57 i jeszcze: czy kadra wykładających jest dosc dobra? o ile wiem szkola ma 2 specjalnosci i kilka specjalizacji. Kiedy sie wybiera specjalizacje? Ktora specjalnosc jest lepsza? Jak te specjalizacje są wpisywane na dyplomie. Inne szkoły maja kierunek i specjalnosc a nie ma zadnych specjalizacji. Czy to jest szkola bezwydziałowa? Czy powstana jakies wydziały, katedry itp? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 83.238.13.* 25.02.05, 18:44 Kadra jest dobra - to przede wszystkim wykładowcy UW, UJ, UMCS i SWPS. Chociaż tak naprawdę to im niższy stopień naukowy tym fajniejsze wykłady ;))) Ale to ponoć norma :) Pierwszy rok jest wspólny niezależnie od wybranej specjalności. Przez ten czas można zmienić swój wybór jeżeli się rozmyślisz. Drugi rok to głownie przedmioty związane ze specjalnością - wtedy widzisz już dokładniej co Cię interesuje. Po drugim roku wybierasz specjalizację. Nie wiem dokładnie co jest spisywane na dyplomie ale chyba sam kierunek ewentualnie ze specjalnościami. W kazdym razie podobno weszło coś takiego jak suplementy do dyplomów i tam ma to być jakoś szerzej ujete. Szczegółów nie znam. Wydziałów nie ma, bo jest jeden kierunek. A specjalność to kwestia gustu. Ja jestem na Zarządzaniu Personelem i sobie chwalę. Lubię to poza tym wydaje mi się, że to jest bardziej praktyczny kierunek, ale mogę się mylić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 28.02.05, 14:27 byłas w weekend w dziekanacie i dowiedziałaś sie czegos wiecej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 02.03.05, 20:08 Tak. Dowiedziałam się, że planowane jest złożenie wniosków o specjalności: socjologia społeczności lokalnych oraz (to roboczna nazwa) akademia dyplomacji. Pierwsza specjalność ma poruszać problemy społeczności grup zlokalizowanych na danym obszarze oraz w ogóle małych struktur społecznych. Druga ma zahaczać o kulturoznawstwo, antropologię kulturową oraz praktyczne aspekty dyplomacji - czyli w jakim kraju są jakie obyczaje, jak się zachować, a jak nie i dlaczego. Muszę przyznać, że ta druga brzmi ciekawie :)))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 03.03.05, 08:15 a baza lokalowa na pewno bedzie zmieniona. Od pazdziernika chyba sie zapicze. W tej chwili nie zdazyłem. Czy nowe kierunki tez beda otwierane? Czy same specjalnosci? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 03.03.05, 14:33 Na razie ma być zróżnicowana oferta w zakresie socjologii. Ale coś tam kiedyś była mowa, że w strategii szkoły jest stworzenie uczelni, w której byłyby kierunki "z człowiekiem w środku". Stąd ta socjologia ... Prorektor przebąknął coś też kiedyś, że fajnie by było otworzyć psychologię (choć nie jest łatwo ją uruchomić) oraz ekonomię, która patrzyłaby na pewne zjawiska z socjologicznego punktu widzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: waw Re: Wyższa Szkoła ZP IP: 217.8.186.* 03.03.05, 15:12 e tam, jak nie maja mgr to ciezko im bedzie otworzyc psychologie. Poza tym musza miec warunki, a nie wykłady na korytarzu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: magdaaaa Re: Wyższa Szkoła ZP IP: *.aster.pl / *.aster.pl 06.03.05, 10:56 Stąd też ta psychologia to taki plan na "za jakiś czas". A magisterka to za dwa lata będzie - może nawet za rok jak się uda. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ;-) Re: Wyższa Szkoła ZP IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 23.03.05, 23:45 Bawi mnie to zadawanie pytań i odpowiadanie ze szkolnego IP: 217.8.186.* Na tym forum gość na każde pytanie odpowiada, że najlepsza jest WSZP, a tu się pyta czy jest dobra. Jak dobrze płacą to dla niego chyba dobra. Która szkoła jest najlepsza i dlaczego WSZP? Odpowiedz Link Zgłoś