Dodaj do ulubionych

ciaza a leki

20.10.10, 08:51
Witam
szukalam forum o ciazy i dotarlam do was,
jestem we wczesnej ciazy i niestety znowu chora.
zastanawiam sie jakie leki moge zazywac. chodzi mi o rutinoscorbin i leki przeciwzapalne bo zgaje sobie sprawe ze aspiryn i polopiryny nie moge. co moze mi pani polecic?
Obserwuj wątek
    • paniusia.aniusia Re: ciaza a leki 20.10.10, 11:42
      Ja też znowu jestem chora (już 2 raz od września). Jednak i wtedy i teraz poszłam do lekarza. Rutinoscorbin to chyba nie bardzo się nadaje - tak mi ostatnio powiedział lekarz. W zasadzie to mało co można. Ale najlepiej idź do lekarza i nie bierz leków bez konsultacji z nim.
      • sabrina_30 Re: ciaza a leki 20.10.10, 12:49
        na własną rekę nie polecam brać niczego tylko wybrać sie do lekarza. Na temperature i przeciwbólowy to paracetamol, ale też nie wiecej niż 2 tabletki na dobę. Jak przeziębienie to w czasie ciąży miałm miodzik z herbatą i cytrynką pić i wapno :))).
    • kaeira Re: ciaza a leki 20.10.10, 15:03
      Zobacz tu:
      www.edziecko.pl/ciaza_i_porod/1,103132,5809626,Sposob_na_przeziebienie_w_ciazy.html
      i dalsze linki przy tym artykule.
      • ulab35 Re: ciaza a leki 25.10.10, 21:44
        Ja będąc w ciąży miałam w 7 tyg zapalenie płuc a w 15 tyg zapalenie oskrzeli i musiałam brać antybiotyk. Najlepiej iść do lekarza. Infekcja nie leczona bardziej zagraża dziecku niż wzięcie antybiotyku. Możesz brać rutinoscorbin (pozwolił mi brać i ginekolog i internista) w przypadku gorączki paracetamol np. apap ( ja brałam max. 3 razy na dobę) jest też w aptece syrop dla kobiet w ciąży ale nie pamiętam nazwy. Jeżeli boli gardło to polecam płukankę z goździków. Kupujesz goździki (przyprawę) i kilkanaście sztuk zalewasz wrzątkiem, czekasz aż przestygnie i płuczesz gardło. Goździki mają działanie przeciwbólowe, znieczulające i antybakteryjne. Wielokrotnie uchroniły mnie przed anginą.
        Dodam jeszcze , że moja córcia dzisiaj skończyła 4 miesiące i ma się zdrowo mimo brania tych leków.
        Pozdrawiam serdecznie, życzę dużo zdrówka i pomyślnego rozwiązania.
        • agrest77 Re: ciaza a leki 27.10.10, 10:07
          Jeśli chodzi o przeziębienie to można się ratować domowymi sposobami-herbata z miodem i cytryną, syrop z cebuli-można gotowy kupić w aptece-choć myślę,że własnej roboty lepszy-nie ma żadnych dodatkowych substancji-pokrojoną drobno cebulę zasypać cukrem i odstawić pod przykryciem na kilka godzin.Bardzo mi pomógł jak byłam przeziębiona również czosnek-w sumie to okazał się najlepszy.Na ból gardła proponuję Propolki z sokiem z malin-jeśli nie jest się uczulonym na produkty pszczele-po 2 dniach gardło przeszło.Na gorączkę można tylko PARACETAMOL.To w przypadku infekcji wirusowych.Jeśli chodzi o bakteryjne to czasem potrzebny jest antybiotyk i wtedy pędem do lekarza.Jest część antybiotyków, które można bezpiecznie stosować w ciąży(ze względu na ich mechanizm działania),więc nie ma się czego obawiać jeśli lek.zaordynuje taki lek.Znacznie gorsza dla dziecka jest nieleczona infekcja!Pozdrawiam wszystkie przyszłe Mamy i życzę jak najmniej przeziębień!:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka