Dodaj do ulubionych

słabe ruchy dziecka

22.08.11, 09:53
Witam jestem obecnie w 32 tygodniu w pierwszej ciąży i co jakiś czas mam spore wątpliwości...chodzi mi o ruchy dziecka, zaczęłam czuć je wcześnie bo około 16 tygodnia ale cały czas wydaje mi się, że są one dość słabe Jak słyszę, że dziewczynom w ciąży brzuch podskakuje bez przerwy, w nocy spać nie mogą, dziecko się wypina i w ogóle szaleństwo...u mnie po pierwsze rzadko widać te ruchy, po drugie są wyczuwalne ale bynajmniej nie bolące czy jakieś dokuczliwe i bywa, że są nieregularne Nawet dzisiaj rano jak się obudzilam- cisza Pózniej sie trochę poruszało i znów spokój Mam łozysko na przedniej ścianie może ono te ruchy amortyzuje? nie wiem już co myśleć, u lekarza zawsze jakoś zapominam spytać bo akurat wtedy jest parę dni względnie normalnych wg mnie ruchów i jestem uspokojona...
Mała jest ułożona główką do góry od początku może to też ma wpływ...
Obserwuj wątek
    • zuzanna_1979 Re: słabe ruchy dziecka 22.08.11, 15:21
      Ja też mam łożysko na przedniej ścianie i ruchy zaczęłam czuć gdzies po 22 tygodniu ciaży (nie wiem czy nawet nie w 24). Moje koleżanki, które miały łożysko na przedniej ścianie miały podobnie - ruchy w dwudziestym którymś tygodniu. Książki też mówią, że może to być przyczyna.
      Natomiast jeżeli chodzi o to czy główką do góry czy do dołu - to z mojego doświadczenia wynika, że jak jest dziecko jest głową do dołu to brzuch podskakuje (wysoko pod żebrami), a jak jest głową do góry - to jest tylko takie jakby głuche dudnienie na dole.
      I ostatnie - owszem - czasami brzuch aż mi się rusza, ale żeby mnie to kiedykolwiek obudziło, albo nie pozwoliło spać - to mi się nie zdarzyło.
      • dimeah Re: słabe ruchy dziecka 23.08.11, 12:14
        Ja też mam łożysko na przedniej ścianie,ruchy czułam od 17/18 tc,ale to jest moja kolejna ciąża.
        Akurat mam ruchliwe dziecko i im ma mniej miejsca,tym bardziej skacze wraz z całym brzuchem.
        Być może Tobie trafiło się po prostu spokojne dzieciątko,zawsze możesz w razie wątpliwości podjechać na IP.
    • sugarka Re: słabe ruchy dziecka 22.08.11, 17:55
      :) Lozysko ulozone na przedniej scianie amortyzuje ruchu :) Nie wszystkim brzuch podskakuje. Jak myslisz, ze male za leniwe, to wypij chlodna wode z sokiem - male powinno wtedy troche uaktywnic :) Moj synek tez zdaje sie byc mniej aktywny, niz corcia :)
    • kotkowa Re: słabe ruchy dziecka 23.08.11, 12:34
      Jesli do tej pory wszystko bylo ok i nic lekarza nie niepokoilo, a sytuacja jest taka sama, to bym sie nie martwila. Niepokoic moze zmiana sytuacji, mama czuje, ze cos jest inaczej. Z reszta zaleca sie zrobic prosty test - zjesc czekolade lub wypic cieple kakao, polozyc sie i w ciagu godziny powinno sie naliczyc 10 ruchow. Albo bez jedzenia czekolady w porach aktywnosci dziecka, bo wiadomo, ze jak spi, to ruchow nie bedzie.
    • katarzynaoles Re: słabe ruchy dziecka 23.08.11, 14:56
      Nie wszystkie dzieci ruszają sie tak samo intensywnie, tak jak nie wszyscy już urodzeni mają taką samą potrzebę ruchu :). Dlatego mądrze dziewczyny piszą - niepokoić może nagła zmaina charakteru zachowania malucha. No i łozysko na przedniej ścianie macicy zdecydowanie wpływa na to, jak widać ruchy dziecka na zewnątrz brzucha. No i dla większości kobiet ruchy są jednak przyjemne, a nie bolesne... Pozdrawiam serdecznie :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka