Dodaj do ulubionych

Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona

23.09.11, 21:06
Witam,

mam tym razem pytanie z innej beczki - chodzi o wynik USG. Jestem naprawdę zdenerwowana, a mój lekarz przyjmuje dopiero w środę :( nie mam z nim wcześniej kontaktu i nie wiem co robic - dlatego błagam o pomoc. Mam nadzieję, że to tylko przedporodowa panika...

W poprzednich badaniach usg zwykle wynikało, że główna dziecka jest o ok. tydzień mniejsza od terminu z OM. Na ostatnim usg wykonanym dokładnie w 38.0 tygodniu wynika, że główka ma rozmiar na 35 tydzień i 1 dzień. Poniżej podaję wymiary pozostałe oraz główki:
BPD 9.58 (38w 5 d)
HC 33.3 (35w 1d)
AC 33.09
FTA 86.8
FL 7,45 (39 w 3d)

Czy mogę spać spokojnie? Czy lepiej szukać szybko pomocy? Do terminu zostały mi 2 tygodnie, czy jest szansa żeby coś jeszcze sensownego zrobić?
Lekarz oczywiście widział wynik i nic nie powiedział, więc nie wiem czy wszystko ok czy po prostu nie chciał mnie już martwić... Dodam tylko, że cała ciąża przebywała bez żadnych problemów, nie brałam żadnych leków poza tardyferonem jakiś miesiąc temu przez 3 tygodnie, poza tym żadnych innych leków. Nie palę i nie piłam alkoholu.

POMOCY!
Obserwuj wątek
    • 1osiolek Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 23.09.11, 21:16
      Dodam, że dziecko waży obecnie 3299 gram, czyli podobno w normie i ten wynik zawsze w normie był.

Pani Kasiu, bardzo proszę o odpowiedź :(
    • settimana Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 23.09.11, 22:08
      spokojnie, nerwy to ostatnia rzecz jakiej Ci trzeba.
      Jelsi lekarz nic nie mowil, to chyba go nic nie zaniepokoilo? mysle ze w przeciwnym razie wyslalby Cie do szpitala.. juz szukam jak moj babel wygladal w 38 tc, zaraz napisze
    • settimana Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 23.09.11, 22:13
      moje wyniki z 35 tc:
      BPD. 87 mm- 35 hbd
      HC. 300 mm - 33hbd.
      AC 295 mm. 33 hbd
      FL. 69 mm 35 hbd
      HL 66 mm. 35 hbd.
      Ja widze wiec te sama zaleznosc co u Twojego dzidziusia, BPD na ok 2 tyg do przodu przed HC i AC , zatem spokojnie. Gdyby dzialo sie cos zlego lekarz by zareagowal. Spij dobrze i czekaj na przyjscie na swiat swojego maluszka. Wszystko wyglada ok.
      • settimana Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 23.09.11, 22:15
        znalazlam tez wyniki z 37tc i 4 dni, juz nie bede ich wypisywac ale podobna zaleznosc, tzn BPD , hc na 37 tc ac FL na 36 tc, spij spokojnie, te pomiary sa orientacyjne, wiadomo ze nie sa perfekcyjne. Bedzie dobrze!
        • 1osiolek Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 23.09.11, 22:45
          WIELKIE dzięki!!

Już mi trochę lepiej. Znalazłam też w necie takie tabelki, w których wynika, że mój wynik jest w zupełnej normie i odpowiada 39 tygodniowi!

forum.styl.fm/prawidlowe-miary-usg-w-trakcie-ciazy.t18219.htm
          Doszłam do wniosku, że chyba już nic nie poradzę na te wyniki moje, nie wiem na ile sprawdzalne są tabelki z netu (choć porównując wcześniejsze wyniki z tej i poprzedniej ciąży to się sprawdziły) no i nie jestem ekspertem w odczytywaniu danych z usg - więc jedno co mogę zrobić to czekać na narodziny ZDROWEJ córci!
          Proszę trzymajcie kciuki.
          • e_tam79 Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 23.09.11, 23:18
            1osiolek napisala:
            < więc jedno co mogę zrobić to czekać na narodziny ZDROWEJ córci!

i tak trzymac :)

naprawde pomiary z usg na tym etapie nie sa juz takiekie dokladne.. (chyba na zadnym etapie nie sa w 100% miarodajne). zwlaszacza glowke trudno juz pomierzyc pod koniec ciazy.
            spij spokojnie :)
            • 1osiolek Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 24.09.11, 09:15
              Dziękuję za wsparcie. Naprawdę mi pomogłyście.
              Jakiś tam niepokój został, ale to chyba zawsze już będzie...

Jej, jak ja chcę już urodzić !!
              Pozdrawiam
              Kasia
    • milamala Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 24.09.11, 13:35
      Ja tez mialam przeboje z USG, u mnie chodzilo i zbyt krotkie nozki jak na termin. Juz szukalam dziecku szkoly specjalnej dla dzieci z zespolem Downa a mala urodzila sie oczywiscie zdrowiusienka jak rybka. Ma malutkie nozki, bo ogolnie urodzila sie malutka, jest mniejsza niz ustawa przewiduje, choc miesci sie w normie. Ja zreszta po urodzeniu bylam jeszcze mniejsza. Dzis uznano by mnie za chora i pozostawiono w szpitalu w wtedy po prsotu odeslano moja mame do domu u wyroslam zdrowa i szczsliwa bez zadnych interwencji medycznych.
      Badz dobrej mysli (choc nie latwo). Zaden czlowiek nie rozwija sie od linijki. Glowka jeszcze zdarzy urosc.
    • quick-share Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 24.09.11, 22:37
      u mnie bylo podobnie z córcią, juz nie pamiętam dokładnych wyników i nie chce mi sie odszukiwać papierów ;)
      ale z tego co pamiętam to tez główka pod koniec ciąży była jakby młodsza a FL czyli kość udowa dużo starsze
      no i faktycznie córcia ma niedużą (ale oczywiscie w normie) główke i długie nogi :)

u Ciebie pewnie tez tak bedzie :)
      • ania2906 Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 26.09.11, 18:02
        Hej u mnie to samo BPD o 3 tygoodnie większe niż HC i AC, ale robił mi je lekarz prowadzący i powiedział że o.k. Ponieważ oczywiście i tak panikowałam, to zadzowniłam jeszcze do niego i dopytałam jak to wygląda i powiedział mi że to już zależy od ułożenia główki, do tego dochodzą jeszcze jakieś cienie itd dlatego też czasem tak można zmierzyć obwód główki, bo po prostu ułożenie nie pozwala na lepsze a robi się więcej pomiarów, żeby mieć orientację itd.
    • julka1967a Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 26.09.11, 21:34
      Mój syn miał obwód główki na USG zawsze sporo poniżej normy, też się niepokoiłam, ale wyczytałam w necie, że gdy główka ma duzy obwód w w stosunku do brzuszka to jest powód do dalszych badań.
      Synek urodziła sie po prostu nie z takim saganem jak ma większość noworodków. Teraz ma prawie 2 lata i ma się dobrze.
    • katarzynaoles Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 26.09.11, 23:58
      Wszystko w porządku, proszę się nie denerwować. Dziecko nie musi być "wymiarowe" w statystycznym sensie - różnice takie, jak u Pani malucha są w granicach normy. Pozdrawawiam serdecznie :)
      • 1osiolek Re: Pomocy! Wynik USG. Zrozpaczona 27.09.11, 16:49
        Serdecznie dziękuję wszystkim za wsparcie. Trudno opisać co kobieta czuje na finiszu... sama się czasem zaskakuję... No ale komu to mówię ;) Wszystkie przecież to przechodzimy.

Proszę o trzymanie kciuków. Nadal czekam na rozwiązanie - i wymyślam sobie różne scenariusze ;/
        Kasia
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka