Dodaj do ulubionych

Ruchy dziecka - pytanie

27.01.12, 08:33
Pani Kasiu, dziewczyny,poradźcie. Do tej pory moje małe ruszało się tak, że prosiłam o litość. No normalnie potrafił się rzucać jak szczur złapany do worka, aż się śmialiśmy, że cesarka niepotrzebna, on sobie sam drogę wygrzebie albo wykopie.
Od dwóch dni zupełnie inaczej. Ani rano ani wieczorem... nie kopie, rusza się jakoś niemrawo. Delikatne ruchy czuję, ale naprawdę delikatne... Jechać z tym na IP? Czy może po prostu mu się odmieniło, jem mniej cukru itp?
Martwię się, bo do tej pory to dziecko było aż zaskakująco regularne, kopało rano i wieczorem, że ha, a i w dzień potrafiło dać niezły koncert, albo przynajmniej porządnie się odezwać co jakiś czas... Nawet nie liczyłam tych 10 ruchów na godzinę, bo tyle to wyrabiał w parę minut :P A teraz nie bardzo.
Obserwuj wątek
    • mama.rozy Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 09:06
      a który to tc?
      sygnaturka się nie wyświetla
      • bishop5 Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 09:15
        może wód płodowych jest mniej? Ja jestem teraz w 39 tygodniu i rzeczywiście można odczuć różnicę w ruchach jeśli wód jest mało. Po stwierdzeniu przez lekarza małej ilości wód zwiększyłam picie wody i po tygodniu widać poprawę na USG a ruchy zintensyfikowały się już na 2-3 dzień.

• renatamalinows Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 09:25
      Jedź na IP. Ja do końca życia będę żałowała, że posłuchałam lekarza, że dziecko ma prawo się mniej ruszać bo jest duże i ma mało miejsca co stwierdził na podstawie badania ginekologicznego. Dwa dni po wizycie urodziłam (32tyd) synka z wagą 1570! Więc nie wiem gdzie on duży był.
      • sposobuzycia Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 09:40
        27 tydzien się zaczął w środę... Chyba rzeczywiście po południu pojadę. Ruchy czuję co jakiś czas, tylko mniej aktywne jest to moje małe...
        • kasienka43 Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 10:22
          dziecko nie zawsze ma dobry dzień, ma prawo ruszać się mniej ... zjedz sobie coś słodkiego i połóż się spokojnie i zobacz jak kopie po ok 30 min
        • katekate17 Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 14:17
          Ja bym dla świętego spokoju pojechała, po co się stresować. Raz już to zrobiłam, miałam ktg i wszystko było ok a i bardzo się uspokoiłam.
    • magdmaz Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 12:00
      Moje dziecko było równie ruchliwe, a przestało się ruszać, gdy się odwodniłam wymiotami i biegunką wywołaną rotawirusem (to był 37 tydzień). Może mało pijesz ostatnio? Też sugerowałabym pojechanie do szpitala w celu sprawdzenia, lepiej dmuchać na zimne.
    • melancho_lia Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 12:56
      Moja dawała czadu mniej więcej do 28-29 tygodnia, potem się panna tak rozleniwiła, że ciągle się stresowałam czy jest ok. Byłam nawet w szpitalu jak mi się nie ruszała wcale cały dzień- podczas ktg się porządnie rozbrykała dopiero.
      Podjedź i sprawdź na wszelki wypadek.
    • mayaalex Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 13:25
      Jedz na IP na wszelki wypadek, akurat przy takich problemach zazwyczaj nikt nie marudzi ze przyjechalas (a nawet gdyby to w sumie co Cie to obchodzi, najwyzej chwile pomarudza a wazniejszy jest Twoj spokoj i zdrowie dziecka). Po co sie denerwowac niepotrzebnie. U mnie tez sa dni kiedy mam wrazenie ze zaraz mi skora peknie na brzuchu od tych akrobacji ale i takie kiedy musze sie klasc, pic zimna wode/sok pomaranczowy, jesc cos slodkiego, etc zeby w ogole zechcial sie przesunac - wiec wiem doskonale jaki to moze byc dla Ciebie stres. Szkoda nerwow, niech Cie zbadaja i od razu bedziesz spokojniejsza.
    • renatamalinows Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 19:03
      I jak tam ruchy?
    • karolla808 Re: Ruchy dziecka - pytanie 27.01.12, 20:05
      Zawsze lepiej sprawdzic. Chyba wiekszosc z nas, ma doswiadczenia z wizyta na IP z tego powodu. Sama kiedys pojechalam, gdy cały dzień prawie nic nie czułam, zjadlam całe opakowanie ptasiego melczka, zemdlilo mnie mega, a ruchow nie czulam. Na IP jak tylko sie polozylam na lezance i przylozyli ktg do brzucha Mała zaczela szalec. Zrobili mi tez wtedy usg na wszelki wypadek.
      • sposobuzycia Re: Ruchy dziecka - pytanie 28.01.12, 20:46
        Na IP nie pojechałam, ale trafiła do ginekologa. Badanie wykazało, że mały się rusza (ja nadal nie czułam), serduszko biło. Ginekolog dała mi skierowanie na USG. W nocy znów moje dziecko wróciło na swoje miejsce (normalnie chyba wcześniej podmienili mi je kosmici, ale oddali :P), dało taki koncert, że ha. Całą noc nie spałam, ale z radości to się prawie śmiałam na głos :D
        Na USG wszystko w porzadku, ruchy są, małe zdrowe (poza małym zastojem w lewej nerce), rośnie jak na drożdżach :D
        • renatamalinows Re: Ruchy dziecka - pytanie 28.01.12, 21:13
          To dobrze, niech szaleje dalej :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka