Dodaj do ulubionych

Bakterie- pytanie

17.10.15, 12:44
Pani Kasiu, wiem, że standardowo robi sie posiew w kierunku paciorkowców. A co z pozostałymi bakteriami? Moja corka miała infekcje od 2 doby po narodzinach, nie wykryto żadnej bakterii (badania wskazywały na infekcję baktetyjna, posiewy wszystkie jałowe), ja paciorkowca tez nie miałam.
Teraz jestem w 31 tyg. i zastanawiam się czy mogę uniknąć tym razem infekcji u dziecka wykonujac jakieś badania przed porodem i podejmując jakieś leczenie wcześniej. Jesli robic badania to jakie i kiedy? Chcę to tez omówić z moją lekarką ale szukam tez innych opinii.
Dodatkowo mam rodzić w okresie okołoświątecznym i mam obawy czy nie zostaniemy "na siłę" wypisani ze szpitala...
Obserwuj wątek
    • katarzynaoles Re: Bakterie- pytanie 22.10.15, 00:51
      Ciekawa jestem na jakiej podstawie podejrzewano, że infekcja była bakteryjna, skoro wszytkie wymazy były jałowe? Czy wie Pani coś więcej na ten temat? Teraz, żeby sie niepotrzebnie nie denerwować raziłabym zrobić badanie bicoenozy pochwy - wiadomo będzie, jakie bytują w niej bakterie. Warto też stosować probiotyki, także doustne. Nie sądzę, zeby były konieczne jakieś inne działania jeśli badanie pochwy nie wykaże obecności potencjalnie groźnych bakterii. Pozdrawiam serdecznie :)
      • melancho_lia Re: Bakterie- pytanie 22.10.15, 12:35
        Dziękuję pani Kasiu. Co do źródeł infekcji- tak mi powiedziano w szpitalu - ponoć rozmaz i crp wskazywały na bakterie, dziecko zareagowało na antybiotyk.
        W pon zapytam lekarkę o to badanie biocenozy pochwy.
        Potencjalne zagrożenie dziecka po porodzie spędza mi sen z powiek, samego porodu się nie obawiam.
        • katarzynaoles Re: Bakterie- pytanie 22.10.15, 23:05
          To w takim razie badanie flory bakteryjnej pochwy powinno być pomocne. Proszę dać znać co ustali Pani z lekarką. Pozdrawiam :)
    • melancho_lia Re: Bakterie- pytanie 26.10.15, 14:44
      Rozmawiałam dzis z lekarką odnośnie tych bakterii.
      Zdecydowała o zrobieniu posiewu nie tylko w kierunku paciorkowca ale ogólnie dla sprawdzenia środowiska pochwy. Wpisała mi informację o zakazeniu poprzedniego dziecka do karty ciąży, poleciła stosowanie paleczek kwasu mlekowego oraz zabranie kopii karty wypisowej córki do szpitala (powinni mieć w systemie ale lepiej na wszelki wypadek wziąć).
      Poczułam się trochę spokojniejsza.
      Pozdrawiam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka