czeldo 18.04.08, 19:30 Witam, Pani Kasiu mam pytanie ile jest prawdy w tym, iż jak pierwszy poród był cc to drugi tak samo cc. Pierwszy był z powodu "macrosomia fetus" - chyba dobrze napisałam:). Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kaeira Re: Do Pani Kasi 18.04.08, 19:54 Czyli "nadmierna wielkość płodu". A ile ważyło dziecko i jak potoczył się poród, bo to jest ważne. Czy CC było planowane? Odpowiedz Link Zgłoś
czeldo Re: Do Pani Kasi 18.04.08, 20:03 Nie cc nie było planowane. Na USG wyszło, że dzidziuś bedzie miał ok. 5500, a w rzeczywsistości miał 4200. Poród był w 41 tc, mimo, ze miałam codziennie KTG, skurcze było widać a ja ich nie czułam. Po tym USG lekarz stweirdził, że nie warto męczyć mnie i maluszka i tak było cc. Odpowiedz Link Zgłoś
kaeira Re: Do Pani Kasi 18.04.08, 20:15 Ale zaraz, bo nie rozumiem? Czyli poród się sam faktycznie nie rozpoczął? Odpowiedz Link Zgłoś
katarzynaoles Re: Do Pani Kasi 19.04.08, 00:14 Witam. Jeśli powodem cc była waga pierwszego dziecka, to decyzja co do drugiego porodu będzie zależała od tego, jaki duży będzie drugi maluch. Jeśli równie dorodny, jak starsze rodzeństwo, to cc dość prawdopodobne (bo do wagi dziecka dochodzi stan po cc). Ale może też być inaczej - drugi maluch okaże się mniejszy i wtedy poród sn możliwy. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś