Dodaj do ulubionych

Rozśpiewani pielgrzymi

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.08.04, 23:02
Rozśpiewani pielgrzymi wchodzący do naszego miasta...niosą z sobą tak dużo radości...uśmiechów....że fantastycznie jest popatrzeć na nich....Nie rozumiem ludzi...którym pielgrzymki przeszkadzają...jak można tak napisać??...trzeba być wyjątkowym egoistą...jak np: pfan, pesti...i elementy im podobne.
W mieści dzieje się tak wiele ciekawych rzeczy....ale łatwiej jest siedzieć na forum GW....i ciągle narzekać!
Obserwuj wątek
    • Gość: pfan Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.08.04, 23:22
      wlasnie wrocilem z "kina" wczesniej jechalem na wreczycka i co? na skrzyzowaniu przy "Obi" stalem 8 min, czekajac az policjant upora sie z idacymi pielgrzymkami i autami.

nastepne skrzyzowanie z lodzka i co? tym razem 10 min.

to prawie 20 minut wywalone z mojego zyciorysu przez pielgrzymki? i co mam sie cieszyc ze ida totalnie zmeczeni? wyja? bo za spiew tego nie mozna uznac. narzucaja sie ze swoja wiara innym?

czy jestem egoista? nikt nie jest doskonaly, poobserwuje sie i zobacze, moze da sie cos we mnie zmienic. ale powiedz mi co takiego wnosi pielgrzymka do czestochowy? bo jak dla mnie nic!

czy aleje sa teraz ladniejsze? przy placu daszynskiego stoi wielki konteren na smieci na samym srodku alei. czy tu upieksza nasze miasto?

a tak na marginesie - "osada" bardzo fajny film, trzymam w napieciu i niespodziewanie sie konczy, pozostawiajac wiele do przemyslenia. goraco polecam :)

ps. czy ja ciagle narzekam? przeciez ZYCIE POTRAFI BYC PIEKNE!

pozdrawiam
      • Gość: Pako Re: "Rozśpiewani" pielgrzymi IP: *.kabaty.2a.pl 13.08.04, 23:46
        Śpiewają na chwałę Pana. Pan słyszy i olewa ich deszczem. Ale co tam, ich
        entuzjazm jest ponad to. Śpiewać nie umieją, ale lubią. Alleluja!
    • Gość: norbert Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 02:17
      Faktycznie pfan może to być bardzo uciążliwe dlatego powinna być lepsza
      organizacja a propo parkitki to dziwi mnie fakt że ludzie maja zrobiony ładny
      chodniczek równa kosteczka i pusta w tym czasie a pielgrzymi ciagna po ulicy a
      policja nie wpadnie na pomysł aby ich na owy chodnik pokierować kazdy kto chce
      może isc na pielgrzymke ale powinnismy sobie wzajemnie ułatwiać życie a nie
      utrudniać
    • Gość: Kubis Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 14:40
      Ja proponuje rowniez w Czestochowie, miescie najberdziej tolerancyjnym Love
      Parade zaraz po piergrzymkach to dopiero bedzie kolorowo i pieknie. Kubis
      • mmaly Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 14:52
        To taki głupi żart, ten Twój post, ale tylko pozornie.
        Bo faktycznie smutne jest to, że gdy tylko człowiek zarzuci coś pielgrzymom, słyszy pod swoim adresem że jest ramolem, że nic mu nie pasuje, że nie umie dla wyższych celów znieść tego czy owego.
        Tylko że właśnie to jest przykre w naszym mieście, że są tylko jedne wyższe cele.
        Podejrzewam, że tak jak nie wolno było otworzyć kasyna, tak jak rada miasta poświęcała obrady na uchwalanie ograniczeń dla lokalizacji sex shopów, tak samo byłyby problemy czy to z Love Parade, czy z marszem gejów i lesbijek, czy z otwarciem meczetu. Wystarczy posłuchać jakie argumenty mają niektórzy zwolennicy ograniczenia handlu w niedzielę.
        Bardzo serdecznie pozdrawiam wszystkich, i malkontentów, i pielgrzymów. Wydaje mi się, że wśród nas zdecydowana większość nie lubi świata, w którym panuje jedna - wszystko jedno, czy jego, czy obca mu, ideologia.
        • Gość: xx Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.icis.pcz.pl 14.08.04, 20:03
          Ja jestem za jednakowym traktowaniem zarowno pielgrzymek, jak i ewentualnego
          marszu lesbijek i gejow. Generalnie tolerancyjnym i wyrozumialym.

Ale mysle ze akurat nie jest tak ze nasze miasto wyroznia sie jakos specjalnie
          in minus pod tym wzgledem w skali Polski.

Nietolerancja w Polsce zdarza sie wszedzie - w kuluralnym Krakowie dokonano
          nieomal pogromu maszerujacych tam gejow i lesbijek, w Lodzi zakazano Love
          Parade, zakazy handlu w niedziele to wcale nie jakas czestochowska specjalnosc.
          Pod wzgeldem tolerancji rasowej chyba tez u nas nie jest tak zle.

Mysle ze w jakies czesci wynika to stad, ze
          w Czestochowie na przestrzeni ostatnich 100 z gora lay mielismy rownowage
          postaw prawicowych i lewicowych (PPS na przyklad miala tutaj duze poparcie
          przed wojna).

Pozdrawiam,

• hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 16:11
        Ja równiez jestem przeciwnikiem pielgrzymow i tego calego chaosu
        komunikacyjnego. Chca isc na Jasna Gore to niech ida ! Tylko nikt nie bierze
        pod uwage tego ze nie wszyscy Częstochowianie sa katolikami i moze niektorym
        przeszkadzaja pseudo-piesni religijne (dobrze ktos napisal ze sa to ryki i
        wrzaski a nie spiew). A prócz zamieszania w miescie pielgrzymi nic nie wnosza
        do sprawy (moja znajoma ma sklep spozywczy w III alei i jakos nie zauwazyla
        wzmozonego ruchu ze wzgledu na swieto pielgrzymow). A jesli już jestem zmuszony
        do tolerowania tego co sie dzieje to zadam od kosciola aby nie sprzeciwial sie
        wszelkim impreza w naszym miescie. Tolerancja powinna byc obustronnaa nie tylko
        ze strony "rozpitej młodziezy"...
        • Gość: Morning Calm Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.com.pl 14.08.04, 18:06
          Dzisiaj slyszalem ich piesn idac ze znajomym w poblizu. Pewnie wszyscy znaja O-
          Zone - Dragostea din tei. To wyobrazcie sobie jak musi smiesznie brzmiec
          zmieniony przez pielgrzymow refren...
          "Maria tu! Maria tam! Maria hi! Maria aahaahaa!"*

*zapis fonetyczny ^_-

Pozdrawiam J.M.C.
          • Gość: pfan Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.04, 18:11
            ciekawe czy oni wiedza ze drago... znaczy - kochac sie pod lipa :)

pozdrawiam
          • cham_z_mpk Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 18:14
            Wczoraj to słyszałem. Myślałem, że walne z wrażenia:)
            • Gość: Morning Calm Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.com.pl 14.08.04, 18:24
              Mlody Stuhr albo Ani Mru Mru zrobiloby z tego niezly kabaretowy hicior. Juz nie
              mowiac o Grzesiu Halamie :)

Pozdrawiam J.M.C.
              • cham_z_mpk Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 18:32
                Ciekawe, czy dostali zgodę autora na "publiczne odtwarzanie" utworu:)
              • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 20:58
                Widzisz Morning....artyści kabaretowi...których wymieniasz...różnią się tym od takich jak ty...że mają wysoką inteligencję...co pozwala im z łatwością znajdować tematy do żartów...jak narazie nikt...nie żartuje z pielgrzymek....bo to nie są żarty...ludzi idą na pilgrzymkę nie dla żartów....idą dla siebie!!
                • Gość: inteligentny :P Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.lublin.pl / *.lublin.pl 15.08.04, 00:37
                  zagadka:
                  co to jest: jak idzie to spiewa, jak stoi to śmierdzi??

odpowiedz: pielgrzymka :)))
                  • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:50
                    Poziom twojej zagadki...z pewnąścią jest szczytem twojej inteligencji. Gratuluje.
        • Gość: xx Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.icis.pcz.pl 14.08.04, 20:14
          Ja w ciagu lat pracy na uczelni z mlodzieza nauczylem sie jak wazna jest
          tolerancja w stosunku do innych.

Przyznam sie ze jeszcze kilka lat temu denerwowala mnie glosna muzyka - wlasnie
          mlodziezowa, glosne zachowanie w lokalu, takim bardziej mlodziezowym :))

Cos sie jednak stalo - chyba jednak glownie stale kontakty ze studentami
          spowodowaly ze moj poziom tolerancji pod tym wzgledem znacznie sie podwyzszyl.
          I dotyczy to rowniez innych rzeczy. Coz robic swiat sie zmienia caly czas i
          inni ludzie wcale nie musza myslec i zachowywac sie tak samo jak my.

Brak tolerancji i minimum zyczliwosci powoduje, ze jednym beda przeszkadzaly
          glosne koncerty na placu w centrum miasta, a innym glosne spiewanie w trakcie
          pielgrzymek.

To droga donikad - apeluje o wiecej zyczliwosci i tolerancji, o mniej
          wzajemnej nienawisci.

Pozdrawiam,
          • cham_z_mpk Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 20:24
            Wszystko... zgoda Szanowny XX-ie! Ale wydaje mi się, że w głównej mierze to
            chodzi o równouprawnienie "podmiotów";))). Spróbuj skrzyknąć jakąś grupę
            młodzieży i urządzaj sobie z nią w Alejach tańce, śpiewy, swawole poza okresem
            pielgrzymkowym.

Pozdrówka
            • Gość: xx Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.icis.pcz.pl 14.08.04, 20:36
              Mam wrazenie ze bardziej papiescy niz sam papiez sa niektorzy mieszkancy Aleji,
              ktorym jednakowo przeszkazdaja wszystkie tance i spiewy. Po prostu w przypadku
              pielgrzymek nie moga za bardzo protestowac.

Troche to tez wynika z tradycji, ktora do tej pory przelamywywaly tylko
              Juwenalia czy swietowania zwyciestw CKM na placu - bo plac jednak rzadzi sie
              swoimi prawami. Na szczescie w Alejach sa ciekawe podworka, gdzie wlasnie takie
              imprezy coraz czesciej sie odbywaja - kolo Zebrano, pod Grusza, Paradoks w
              innej czesci. To przyklady. Oby ich bylo jak najwiecej i wtedy Aleje beda coraz
              ciekawsze.
              • cham_z_mpk Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 20:52
                Będą ciekawsze, ale podwórka. A mnie się marzy, żeby to środek Aleii był
                tętniący życiem... jak na prawdziwym deptaku. No cóż, pomarzyć dobra rzecz.
                • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 21:21
                  Widzisz chamie_z_mpk GW...pisała o zmianach jakie nastąpią w Alejach...i rzeczywiście będzie to deptak...większy czy mniejszy...ale napewno lepszy...i pielgrzymi...może w większej ilości będą do nas zaglądać....zmiany w Alejach to kwestia czasu.
                  • cham_z_mpk Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 21:42
                    Gość portalu: Gal_anonim napisał(a):

> i rzeczy
                    > wiście będzie to deptak...większy czy mniejszy...ale napewno lepszy...

Nie byłbym takim optymistą. Wydaje mi sie, że nie pogodzenia jest stworzenie
                    klasycznego deptaka z ogródkami, małymi straganami np. z książkami tudzież z
                    innymi dobrami kultury, a przechodzącymi w szyku pielgrzymkami.
                    • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 22:11
                      Już widze jak na forum gadają....zrobili...deptak...mógłby być lepszy...ale dobrze, że jest....ale po co tam książki?...po co dobra kultury??...wystarczy hip-hop i inne tandeciarstwo...Ale jedno jest pewne...będzie nowy deptak...jeszcze fajniejsze będą wtedy Aleje...a pielgrzymi są u nas tylko tydzień....więc dla mnie problemu nie ma...zwłaszcza że przynąszą fantastyczną atmosferę...ciekawe...dlaczego nikt nie narzeka, że mecze żużla odbywają się kilka razy w tygodniu?
                • Gość: xx Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.icis.pcz.pl 14.08.04, 21:34
                  Aleje i tak sa fajne i sporo sie w nich dzieje.
                  Rewitalizacja Aleji to sprawa kluczowa dla miasta i dobrze ze wreszcie do tego
                  podeszlismy na powaznie.

A czy beda tetniace zyciem, to zalezy glownie od mieszkancow. Taka jest
                  trywialna prawda.
    • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 22:19
      > W mieści dzieje się tak wiele ciekawych rzeczy....ale łatwiej jest siedzieć
      na
      > forum GW....i ciągle narzekać!

Po pierwsze napisz mi Gallu Anonimie jakie to ciekawe rzeczy dzieja sie w
      miescie w zwiazku z pielgrzymkami ? Po drugie ja nie siedze caly dzien na forum
      GW - natomiast caly dzien poruszam sie po miescie i do szalu doprowadza mnie to
      co sie dzieje na ulicach. Dobrze tam ktos napisal ze tu 10 minut tu 15 i tak
      razem przejazd z zawodzia na parkitke zajmuje 40 minut. A nie wszyscy siedza w
      oknach w alejach i zachwycaja sie jak to pieknie i wspaniale i wogole.
      Niektorzy w tym miescie procz gorliwych modlitw jeszcze pracuja i do tych osob
      ja sie zaliczam. Pracuje przez wakacje w firmie kurierskiej i rozwoze paczki po
      miescie. Zamiast skonczyc prace o 12 jak to bywalo zwykle jezdze do 17-18 i
      musze tlumaczyc sie przed szefem czemu tak pozno dowiozlem towar do danych
      punktow. Jego to naprawde nie interesuje czy wchodzi Warszawska czy Krakowska
      tylko to ze towar a byc na miejscu. Wszystko da sie ucywilizowac i
      przeprowadzic pielgrzymki tak aby nie kolidowaly z ruchem. Proponuje zeby w
      przyszlym roku dla pielgrzymki warszawskiej zamknac DK1 na 2 tygodnie podobnie
      dla krakowskiej w druga strone iwtedy dopiero bedzie bajer w miescie !
      • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 22:39
        Trudno jest mówić komuś....co ciekawego dzieje się w mieście...każdy jest inny...nie wszystkich interesuje to samo...Cały problem polega na tym...że ludzie myślą egoistycznie...myślą tak...jakby mieli klapki na oczach, myślą...(bo ja jestem przecież najważniejszy)...twoja praca rzeczywiście utrudnia sie....ale jak zakorkowane są ulice w normalne dni...to obwiniasz za to kierowców?...to są sprawy, których nie można rozważać subiektywnie. Częstochowa jest jedna...i przychodzą do nas pielgrzymki...tak było i tak będzie...przyjeżdza do nas 4 miliony tyrystów rocznie....bez nich bylibyśmy nieznanym miasteczkiem.

Tydzień to naprawde niewiele.
        • cham_z_mpk Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 22:55
          Powiedz Galu co nam jako mieszkańcom po sławie,
          skoro nie mamy z tego żadnych korzyści, tylko straty.
          • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:13
            Mówią...że sława jest ważniejsza od pieniędzy...a korzyści z pewnością są...są pielgrzymi...którzy wracają do nas...w innym czasie...turystycznie...nie widze strat jakie mogłoby ponosić miasto w czasie pobytu pielgrzymów.
            Sława...to coś....czego sie nie da kupić!!!
            • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 23:26
              > pielgrzymi...którzy wracają do nas...w innym czasie...turystycznie...

W tej chwili opowiadasz glopoty jakich swiat nie slyszal, ze ktokolwiek
              kiedykolwiek tu wraca w celach innych niz Jasna Gora. Po co ktos mialby tu
              wracac : zwiedzac hute ? a moze na mecz rakowa w 4 lidze ? Zastanow siezanim
              cos napiszesz. A ten koleszka dobrze napisal ze slawy nie ma profitow w naszym
              przypadku. Masz racje jezeli bys pisal o Paryzu, Pradze, Wiedniu - tam
              rzeczywiscie slawa tych miast jest bezcenna i przyciaga prawdziwych turystow z
              duza kasa ktorzy placa za hotele, restauracje, atrakcje turystyczne, muzea,
              zabytki itp. i nakrencaja koniunkture a tu pielgrzym przychodzi idzie na Jasna
              gore pomodli sie kupi w sklepie mineralna i jedzie do domu,a Ci ktorzy zostaja
              dluzej maja swoj prowiant i spia pod namiotem. Taka jest niestety prawda o
              naszym miescie... A na pamiatkach z Jasnej Gor zarabiaja paulini do ktorych
              naleza stragany w tejze okolicy...
        • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 22:59
          Zgadza sie ze pilgrzymki byly i beda, ale jest XXI wiek a nie XVIII i ruch jest
          troszke wikszy niz wtedy. Wypadało by sie zastanowic czy to wszystko musi
          odbywac sie w alejach. Sa przeciez boczne drozki ktorymi mozna dojsc na Jasna
          Gore na plac pod nia i tam dawac upust swojej wieze nie przeszkadzajac innym.
          Czestochowa powoli bo powoli ale jednak sie rozrasta i za 20 lat bedzie taka
          jak Poznan czy Lodz obecnie. Wyobrazasz sobie aby przez kilka tygodni przez
          Centrum Lodzi przechodzily pielgrzymki. Przeciez to by zupelnie sparalizowalo
          miasto. Wszystko niestety se na tym swiecie zmienia i nie moze byc tak ze
          tradycja za wszelka cene. A druga kwestia to co mi z tego ze jestesmy znanym na
          caly swiat miastem jesli jest to tylko wartosc religijna a nie turystyczna czy
          gospodarcza. z tego powodu nie ma zadnych dodatkowych miejsc pracy cy dochodow
          dla firm juz dzialajacych. Pielgrzymi sa zazwyczaj biedni i jedyne co kupia to
          woda mineralna albo kilka bulek. Nie kozystaja z hoteli, nie jedza w
          restauracach - zadnych korzysci z nich nie ma. A ci bogaci z zagranicy tez
          wpadaja przelotem na Jasna Gore na kilka godzin i jada do Krakowa, Zakopanego
          • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:22
            Wejście Alejami jest jedyne....nie ma innej możliwości...jest tak jak być powinno...niewyobrażam sobie by przez centrum Łodzi przechodziły pielgrzymki...oni by pewnie chcieli...Częstochowa jest znana w świecie...a Łódź??...wartości religijne...przekształcają się w wartości turystyczne....jedni idą na pielgrzymkę...innym sie nie chce...ale słyszeli, że jest super od tych co byli...i...przyjeżdząją jako turyści...i to są właśnie te wartości których nie widzisz.
            • mmaly Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 23:28
              Gal, Ty czasem nawet napiszesz coś mądrego, ale po co Ci te kropki, co? I te rwane zdania. Sorry, ale to się ciężko czyta.
              • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:30
                Kropki są jak pielgrzymi:))...zawsze są i zawsze będą...taka już moja sława:))
                • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 23:34
                  Zapraszam Cie na temat : "ZRÓBMY COS Z RZĄDAMI KOŚCIOŁA W NASZYM MIEŚCIE . Tam
                  poznasz moja opinie na temat sprawy kosciol w Cz-wie i mozesz przeczytac kilka
                  informacji a potem je skomentowac. Wiaze sie on z tym o czym teraz rozmawiamy...
            • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 23:29
              W tej chwili opowiadasz glopoty jakich swiat nie slyszal, ze ktokolwiek
              kiedykolwiek tu wraca w celach innych niz Jasna Gora. Po co ktos mialby tu
              wracac : zwiedzac hute ? a moze na mecz rakowa w 4 lidze ? Zastanow siezanim
              cos napiszesz. A ten koleszka dobrze napisal ze slawy nie ma profitow w naszym
              przypadku. Masz racje jezeli bys pisal o Paryzu, Pradze, Wiedniu - tam
              rzeczywiscie slawa tych miast jest bezcenna i przyciaga prawdziwych turystow z
              duza kasa ktorzy placa za hotele, restauracje, atrakcje turystyczne, muzea,
              zabytki itp. i nakrencaja koniunkture a tu pielgrzym przychodzi idzie na Jasna
              gore pomodli sie kupi w sklepie mineralna i jedzie do domu,a Ci ktorzy zostaja
              dluzej maja swoj prowiant i spia pod namiotem. Taka jest niestety prawda o
              naszym miescie... A na pamiatkach z Jasnej Gor zarabiaja paulini do ktorych
              naleza stragany w tejze okolicy...Podaj mi jakies argumenty za tym ze
              pielgrzymi maja wchodzic alejami a nie pisz ze tak jest i juz !
              • mmaly Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 23:33
                Nie tylko Jasna Góra. xx o tym ciągle pisze, co jeszcze mamy.
                Mam przyjaciółkę z Krakowa, która przyjeżdżając do Częstochowy pędzi na ulicę Rocha, bo jej się tak podoba. Rynek Wieluński i poczatek Rocha, do Cmentarza. Że niby domki jak z bajki.
                A teraz uśmiechamy się wszyscy do siebie i papa. Dobranoc.
              • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:35
                Przeczytaj uważnie wcześniejszy post...bo chyba nie rozumiesz tego...ale postaraj sie.
                Zdziwił byś sie ilu ludzi tu wraca...i ilu przyjeżdza...a normalny człowiek to nawet na Legie nie chodzi bo tylko w ryj można dostać...a...miasto samo w sobie jest urokliwe...choćby Aleje najładniejsze w Polsce.
                • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 14.08.04, 23:41
                  Piszecie ze rocha jest piekna, ze aleje sa urokliwe ale napiszcie mi co z tego
                  mamy. Turysta nie pojdzie do urokliwego domu na Rocha i nie da gospodarzowi
                  kasy tylko za to ze on tam stoi. W Czestochowie turysta nie ma gdzie wydac
                  pieniedzy. Zadnych atrakcji typu: pBatne muzea, ogrody, zabytki, kino, opera,a
                  te domki i aleje to kazdy oglada w czasie wizyty pilgrzymkowej i nie musi tu
                  wracac.
          • Gość: xx Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.icis.pcz.pl 14.08.04, 23:31
            Bogaci z hoteli zaczynaja juz wychodzic na miasto i jest ich coraz wiecej, ale
            miasto w III Aleji malo im ma do zaoferowania. I to jest problem.
            • Gość: kalafior Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 00:09
              Jakie miasto? Chłopie ty chyba nigdy nie byłes nigdzie indziej Czestochowa to
              jest wieś trochę większa pewnie jesteś wsiokim w pierwszym lub drugim
              pokoleniu. Czy ty widziałeś miasto kiedykolwiek.
              Miasto nie zasypia.
              Miasto tętni życiem. 24godz
              Miasto wybucha sztuką. 24godz
              Miasto rodzi kulturę. 24godz
              Miasto wymienia poglądy. 24godz
              Miasto uwodzi pięknem. 24godz
              Miasto tworzy ludzi. 24godz
              Ty nazywasz rozwrzeszczanego niemowlaka miastem kawałek centralnej ulicy
              podrzędnej mieściny Miastem tu nie ma siedziby żadna centrala firmy czy urzedu
              oprócz AMiRR bo uznano nas za największą wieś w regionie. A dalsza polityka
              zadufanych Władz naszego "Miasta" tylko pogłębia to zacofanie.
              • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 11:57
                Przeczytaj co napisałeś....to naprawde śmieszne!!....Wyjaśniam ci....choć i tak nie zrozumiesz....Częstochowa to 12 miasto w Polsce z liczbą mieszkańców powyżej 250 000
              • mmaly Re: Rozśpiewani pielgrzymi 15.08.04, 12:55
                > Miasto wymienia poglądy. 24godz

A Ty niby co robisz o godzinie dziesięć po północy, co?
    • Gość: kalafior Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.08.04, 23:55
      Nie rozumiem jak można być takim zakłamanym i wyrachowanym człowiekiem jak ty
      gal jak wogule mozesz pisać takie rzeczy i ci łapska nie uschną tutaj piszesz
      tiu tiu tiu o pieknie rozśpiewnych pielgrzymach a za chwile na innym poście
      poderżnął byś swoim przeciwnikom gardło gdyby ci wpadli w ręce to jest jakaś
      paranoja wy wszyscy tacy zamodleni powinniście się leczyć jak ogladam telewizje
      to tylko u was same pedały i pedofile tylko sie tak maskujecie spowiadacie i
      przyjmujecie komunie. Ja mam sasiadke co dzień w kościele 2 razy jaka
      zamodlona "święta kobieta" ale jak z nią wejść na tematy polityczne to wszystko
      oprócz LPR to żydokomuna którą trzeba albo roztrzelać, potopić albo wywieszać
      na latarniach żeby Wrony im oczy i flaki wydziobały na przestoge dla innych.
      Szafoty chce stawiać na przed ratuszem. W czasie wyborów palkaty zrywała a jak
      się jej uwagę zwracało że to łamanie prawa a przez to grzech
      to "ryyycczzała!!!" że to komunistów a to nie ludzie tylko zwierzęta a nawet
      jeszcze gorsze i wytępić trzeba bo ksiądz tak mówili. To zaczyna byc
      niebezpieczne bo to ksenofobia uwalniana przez ustawiczne pranie mózgu
      całkowity brak współczucia i wyrozumiałości - to oczywiście wszystko jest ale
      dla ludzi z kościoła a innych nie ma. Ale chyba w chrześcijaństwie nie ma
      równych i równiejszych nie ma dobrych i lepszych do wszystkich powinno się
      zwracać z miłością. Chrześcijaństwo przerodziło sie w sekciarstwo sposób na
      wyłudzenie pieniędzy i dostatnie życie w wyłuzdanych nieformalnych
      chomoseksualnych, cheteroseksualnych lub biseksuanych związkach. Przecież i
      tak kolega pedał da mi rozgrzeszenie. Oczywiście nie wszyscy są tacy są wśród
      was i normalni ludzie i tacy którym sie należy szacunek ale sutanna lub udział
      co dziennie we mszy nie jest już wykładnią moralności a zgnilizny moralnej
      dulszczyzny i zakłamania. Komuchy przynajmnie mówią że im wszystko jedno czy
      ktoąś woli chłopców czy dziewczynki ale wy nie wy byście chomoseksualstów
      nazwali wykolejeńcami i zboczeńcami dopóki sie nie okazuje że to wy robicie
      najlepsze orgie, libacje i "bekowiska" (przyp. sąsiadki) w okolicy i nawet nie
      zaprosicie. Przemyślcie to może ktoś zechce się wymienic poglądami.
      • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 15.08.04, 00:09
        Popieram Cie w pelni. Zapraszam na temat "ZRÓBMY COS Z RZĄDAMI KOŚCIOŁA W
        NASZYM MIEŚCIE" i jesli mozesz to wyraz tam swoja opinie na ten temat. Podajesz
        tu bardzo ciekawe argumenty ktore tam idealnie pasuja. Jeszcze raz zapraszam !!!
        Pozdro 4 YOU
      • hopkin666 Re: Rozśpiewani pielgrzymi 15.08.04, 00:17
        Przedstawiam bardzo ciekawy tekst ze stronki URBANA "NIE" Warto przeczytac -
        daje do myslenia...
        "Na Czarnym Lądzie, zwanym też Republiką Parafialną, żyją parafianie. Jest to
        podgatunek ludzki odznaczający się niską samooceną, niskim poziomem
        inteligencji oraz stanami lękowo-depresyjnymi, które parafianie leczą w stadach
        na sesjach terapeutycznych zwanych mszami. Niestety ta forma terapii stosowana
        od długiego czasu, nie daje zadawalających rezultatów. Kolonie parafian
        przypominają pszczoły lub mrówki - hierarchiczne robotnice i robotnicy pracują
        niezmordowanie pod wpływem psychozy zwierzchników dzień i noc aby dostarczyć
        odpowiednie środki królowi danej kolonii zwanemu proboszczem. Im parafianie
        więcej pracują, tym proboszcz jest grubszy i potężniejszy, zaś jego norka,
        zwana też plebanią, staje się coraz większa i lśniąca na złoto. Proboszczowie
        różnych parafii komunikują się ze sobą w języku niezrozumiałym dla parafian.
        Wszelkie środki zgromadzone przez parafian, proboszczowie przetrawiają nie
        zostawiając nawet odpadków. Zmuszeni są przez to i przez swój osiadły tryb
        życia, poruszać się jedynie za pomocą szybkich czarnych pancerzyków chitynowych
        zwanych mercedesami. W przeciwieństwie do parafian niskiego rzędu,
        proboszczowie przypominają pasożyty. Ich działalność jest szkodliwa dla
        człowieka. Aby pozbyć się takiego pasożytniczego proboszcza, należy użyć
        powszechnie dostępnych trutek na owady lub szczury. Należy przy tym uważać aby
        nie uszkodzić zbytnio podległych parafian, którzy dzięki neurolingwistycznemu
        programowaniu przez proboszcza, gotowi są oddać życie za niego tłumnie
        stawiając opór i pochłaniając wszelkie trutki podstawiane pod jego otwór
        gębowy. W ciągu ostatnich 15 lat działalność parafian i proboszczów stopniowo
        się nasila, przez co konieczne jest odcięcie kontaktu ich z kanałami pożywienia
        w ekosystemie ludzkim oraz zdjęcie statusu ścisłej prawnej ochrony tego
        gatunku, gdyż nie dość, że jest pasożytniczy to jeszcze wcale nie zagraża mu
        wyginięcie. Największym okazem króla parafian jest osobnik zwany Rydzykiem,
        któy wykształcił specjalne nadajniki pozwalające kontaktować się z bardzo
        wieloma podległymi mu parafianami w tym samym czasie. Dzięki temu jego
        pasożytnicze zdolności stały się niebezpieczne dla większej ilości ludzi."
      • Gość: Gal_anonim Re: Rozśpiewani pielgrzymi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.08.04, 12:00
        Kalafior...cieszę się...że stałem się inspiracją dla ciebie...niedoczytałem oczywiście do końca....ale fajnie że tak dużo napisałeś....dzięki
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka