Dodaj do ulubionych

Platforma ściga się z PiS na populizm

15.04.17, 14:01
Wzrastające ostatnio słupki poparcia w sondażach PO nie zawdzięcza przemyślanym pomysłom na poPiSowską Polskę. To skutek kolejnych kompromitacji PiSu na scenie politycznej w Polsce i zagranicą. A populistyczne obietnice PO à la PiS przerażają. Szczególnie niezależnych ekspertów finansowych:

500+ na pierwsze dziecko i 13. emerytura, które obiecuje Platforma Obywatelska, to koszt prawie 30 mld zł rocznie - policzyła fundacja FOR Leszka Balcerowicza. Deficyt finansów publicznych poszedłby ostro w górę.

next.gazeta.pl/next/7,151003,21634161,ogromne-koszty-obietnic-po-alarmuje-fundacja-balcerowicza.html#BoxBizLink
Obserwuj wątek
    • pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 15.04.17, 17:17
      storimo!
      pińcet plus już się nie zlikwiduje i to jest dla budżetu nie do wyrwania.
      Pewnie Mateusz też o tym wie...
      Ale można to co jest ustawić inaczej. Np. od pierwszego potomka, ale z progiem dochodowym.
      gdyby wzięli się za to fachowcy od wydatków budżetowych... także z FOR-u

Sam zapewne wiesz, że odkręcenie 35 godz tygodnia pracy we Francji jest prawie niemożliwe
      a wszelkie próby kończą się bez mała buntem.
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 15.04.17, 18:50
      Ależ drogi Pluto,
      dobrze wiemy ze jakikolwiek zamach na 500 plus to polityczne samobójstwo.
      Nie o tym wiec mowa.
      PO nic nie wspomina o górnych progach zarobków, pozbawiających zamożnych Polaków prawa do 500+.
      Populizm PO polega w tym przypadku na tym ze chce rozdysponować pieniądze, których nie ma w kasie państwa. Ten pomysł PO pogrąży budżet, powodując wzrost zadłużenia, poprzez nieodpowiedzialne rozszerzenie programu 500 plus oraz populistyczną zapowiedź manipulacji finansowych przy emeryturach.
    • mateusz572 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 15.04.17, 18:59
      Wszystko do czasu storimo. Jak gruchnie to tak jak w Grecji. Grecję ratuje strefa euro, a nas kto będzie ratował?
      • dyziek_o Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 15.04.17, 19:36
        Jak to kto ?!
        Nasz przyjaciel Putin.......!
        Trza mu tylko przestać sypać piasek w tryby i przestać wypominać Katyń i Smoleńsk.
        I podejrzewam, że wystarczy zamknąć Antosia u czubków i zara gaz stanieje......!
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 09:10
      Odnsosnie tematu wątku.
      Opozycja powinna się jednoczyć, a nie jak w przypadku PO ścigać na populizmy:

Jej zdaniem walka na na populizmy doprowadza do sytuacji, w której ''wyścig zbrojeń'' trwa. - Trzeba obiecać jeszcze więcej, w coraz bardziej nieodpowiedzialny sposób. W pewnym momencie nie ma kogoś, kto mówi STOP irracjonalnym obietnicom i trzeba w pewnym momencie zastanowić się, jak zbudować państwo - komentowała w Poranku TOK FM posłanka.
      • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 09:11
        Zagubił się link:

www.tokfm.pl/Tokfm/7,102433,21668088,nakreca-sie-spirala-populistycznych-obietnic-mam-o-to-zal.html
    • pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 09:24
      storimo!
      czemu opozycja miała by się zjednoczyć?
      W skład opozycji na dziś wchodzą,psl-e, sld-owcy, nowoczesna i PO.
      Zjednoczenie to stworzenie jednego organizmu partyjnego, a takie już miewaly miejsca.
      Tpartieo szambo jakie spreparował KACZYŃSKI podobno jest zjednoczone w coś co dla zmyły jest ZJEDNOCZONĄ PRAWICĄ i przyjrzyj się może na przykładzie Gowina jak w praktyce takie zjednoczenie wygląda.

Co innego układy koalicyjne. Dwie partie układają się jako samodzielne podmioty i wypracowują jakąś linię programową na zasadzie kompromisu.
      W układzie zjednoczeniowym PO/N zyskałbys jedynie widowisko w postaci mordobojstwa między wodzami i aparatami "zjednoczonych'.
      Albo wypreparowane glizdy w postaci Gowina czy innego Selina
    • dyziek_o Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 10:31
      Aś!
      Co za inteligentna dysputa ze o mało co - cokolwiek z tego udało mi się zrozumieć.
      W dodatku coś mi się zdaje, że takich jak ja, prostych lemingów jest tu więcej.
      A tym czasem wystarczyło napisać, że wszystkim, bez wyjątku którzy na Wiejską się pchają, zależy na jednym;
      Na kasie.
      Każdy z nich ma w głębokim "poważaniu" stan oraz przyszłość tego biednego kraju o dobrostanie
      jego obywateli nie wspominając. Co stosunek do społeczeństwa wyraźnie widać podczas "bezpośrednich kontaktów "
      z w/w z władzą ukazuje. Zwłaszcza podczas "spotkań" pod pałacem w Warszawie czy pod Wawelem w Krakowie.
      O stosunku do opozycji parlamentarnej w sejmie nie wspominam. Z tym, że tu zaskoczony nie jestem jako że
      poprzednicy dokładnie tak samo traktowali poprzednich opozycjonistów. Znaczy TKM ma się dobrze.
      W odróżnieniu od reszty.
      Tak więc bądź uprzejmy lemingu i nie pitol mi, że następcy będą stawać na głowie, by mi/Ci zrobić dobrze.
      Jak Ci własna żona nie zrobi, - na pewno nie możesz liczyć na polityków.
      Ani na kościół.
      Dyzio.
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 11:12
      Pluto!
      Nie zrozumiałeś o czym pisze.

O zjednoczonej opozycji. A nie walce na populizmy czy promowaniu narcystycznych postaw polityków. Czyli to na czym jedzie PiS.
      O wspólnym przeciwstawieniu sie obecnemu demontażowi demokracji.
      I wspólnej przyszłościowej naprawie Polski.Na tym polega zjednoczenie, jednoznaczne w tym przypadku z pojęciem "koalicjant".

Aby tworzyć własną narrację, opozycja musi się zjednoczyć. Tu negocjacje i kompromis są możliwe. I konieczne! To nie rozbieżność poglądów jest problemem, lecz narcyzm przywódców. Wspólny program i język jest możliwy. Wątpliwości można dzielić, różnice minimalizować. Narcyzm - w tym wypadku Petru, Schetyny, Kijowskiego, Czarzastego - jest natomiast niepodzielny i zminimalizować się - jak dotąd - nie daje.
      Magdalen Środa
      weekend.gazeta.pl/weekend/1,152121,21224425,magdalena-sroda-moj-przepis-na-cud-w-polityce-zjednoczona.html
      • xkx Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 15:27
        Zasadniczo racja. Problem w tym iż mam obawy iż Polska w tej chwili weszła na tory Grecji. Tam też ścigano się przez lata kto da więcej. Lewica przelicytowywała prawicę a prawica lewicę. Efekt jest jaki jest. Teraz Grecy czują się oszukani. W Polsce po 25 latach przykręcania śruby wygrali Ci co zaproponowali rozdawnictwo. Teraz aby wygrać trzeba przelicytować poprzedników bo naród a przynajmniej spora jego część tego właśnie oczekuje. Ci obiecują 500 trzeba dać 600 lub 700. Ci dają od drugiego trzeba dać od pierwszego itd., itp. A że moze się okazać iż nas na to nie stać to mało istotne. Nikogo to nie interesuje tak samo jak nie interesowało w Grecji. A trzeba dać aby dorwać się do waadzy. I byle przetrwać tą swoją kadencję a po nas choćby potop.
    • pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 17:26

Storimo!
      Ty piszesz - ja czytam. Jak chcesz żebym twą myśl pojął to pisz jasniej:)
      Ja nie mam okazji czytać wszystkiego co spreparuje M Środa na dowolny temat.
      Ja rozumiem zdanie o zjednoczeniu opozycji literalnie.
      I starałem się wyjaśnić dlaczego jestem przeciw.
      Jako wyborca wolę mieć jakiś wybór, a nie mixturę prowadzącą do zamordyzmu wewnątrzpartyjnego.

Dyźku odnoszę wrażenie, że marzą Ci się jakies fantazje które być może mają miejsce w NIEBIESIECH. Problem polega na tym, że na tym łez padole wypadło nam grać takimi kartami jakimi dysponujemy.

NIKT nie kazał Ci truchtać do URNY i DUDZIE votować.
      Twój wybór choć miałeś inne opcje
      .
      Przyklepałeś własnom dłoniom to co Cię tak brzydzi.
      Jak LEMING .... powiem więcej ...jak WYTRESOWANY LEMING i PiS Ci tego nie zapomni:):):)

pssst. Wkleiło mi się wcześniej nie tam gdzie powinno.
    • stanlejowa Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 19:43
      , Jakie słupki w górę, stroima czytaj odpowiednie gazety i oglądaj odpowiednie programy telewizyjne ale tez propagandy
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 22:57
      Pluto.

Ja rozumiem "zjednoczenie opozycji" jako "porozumienie koalicjantów".

Cytat Magdaleny Srody służy jedynie jako przykład.
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 23:09
      stanlejowa napisał(a):

> , Jakie słupki w górę, stroima czytaj odpowiednie gazety i oglądaj odpowiednie
      > programy telewizyjne ale tez propagandy

Gdybyś czytał uważnie to nie trudno zauważyć że mój wpis z 15 kwietnia odnosi się do sondażu
      bliskiego tej dacie czyli
      14 kwietnia tego roku:

W najnowszym sondażu Kantar Public (dawniej TNS) opisanego przez "Gazetę Wyborczą" PiS wyprzedza PO już tylko o 1 pkt. proc. To różnica w granicach błędu statystycznego - podkreśla "Wyborcza".
      wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/7,114884,21640773,kolejny-sondaz-i-wielka-radosc-po-praktycznie-zrownala-sie.html
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 22.04.17, 23:12
      xkx napisał:

> Zasadniczo racja. Problem w tym iż mam obawy iż Polska w tej chwili weszła na t
      > ory Grecji. Tam też ścigano się przez lata kto da więcej. Lewica przelicytowywa
      > ła prawicę a prawica lewicę. Efekt jest jaki jest. Teraz Grecy czują się oszuka
      > ni. W Polsce po 25 latach przykręcania śruby wygrali Ci co zaproponowali rozdaw
      > nictwo. (...) Nikogo to nie interesuje tak samo jak
      > nie interesowało w Grecji. A trzeba dać aby dorwać się do waadzy. I byle przet
      > rwać tą swoją kadencję a po nas choćby potop.

Otóż to.
      Zwrócił na to uwagę na tym wątku Mateusz.
    • pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 23.04.17, 11:39
      storima 22.04.17, 22:57
      Pluto.
      Ja rozumiem "zjednoczenie opozycji" jako "porozumienie koalicjantów".
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxo teraz mamy ...jasność w temacie, że zacytuję klasyka.

A wracając do tematu, to jeśli będę miał okazję to zapytam posłankę Leszczynę która jest od finansów co AUTOR miał na myśli i jak sobie rozwiązanie tego wyobraża.
      Może czegoś nie wiemy..
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 23.04.17, 14:16
      Drogi Pluto.
      Zapytaj jak piszesz u źródła: posłanki Leszczyny.
      Ale zwróć uwagę iż media piszą niezmiennie o poszerzeniu programu 500 plus przez PO.
      Schetyna gdzie tylko się obecnie pojawia to oficjalnie mówi o programie PO w kontekście 500 plus.

Forum Obywatelskiego Rozwoju (FOR) wyliczyło, że obecnie koszt programu 500 plus to 23-25 miliardów złotych rocznie. Po realizacji pomysłu Platformy miałyby to być - według FOR - 41-43 miliardy. Zapytany o to przewodniczący PO powiedział, że "nie wie, na jakiej podstawie bazują te wyliczenia".(www.tvn24.pl)

Niebezpieczne są te jego stwierdzenia.
      Schetyna krytykuje wycenę FOR inicjatywy 500 plus PO, nie podając żadnych kosztów tego programu.
      Populizm, Pluto.
      Nie tego rozsądni ludzie oczekują od opozycji.
      Tym bardziej zapytaj posłankę Leszczynę.
      To specjalistka od budżetów przecież.
    • storima Do wyścigu na populizm dołącza PSL 23.04.17, 19:44
      Do wyścigu na populizm dołącza PSL:

Do konsultacji społecznych trafił projekt Polskiego Stronnictwa Ludowego zakładający skrócenie czasu pracy rodzica dziecka do 10. roku życia.
      next.gazeta.pl/next/7,151003,21677522,rodzice-beda-pracowac-nie-osiem-a-siedem-godzin-dziennie-psl.html#MTstream
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 24.04.17, 20:50
      A najadekwatniejszym podsumowaniem koalicyjnej współpracy opozycji jest dokumentacja jej zjednoczenia nagrana ukrytą kamerą:

www.youtube.com/watch?v=xJzVQvUS1ns

• xkx Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 26.04.17, 19:13
        Czyli licytacja się rozpoczęła. Kto da (rozda) więcej. A jak braknie to się dodrukuje. Wszak banknoty 500 zł już są to będą 1000 zł. Tyle iż w Grecji zastosowano leczenie tego rodzaju iż nie wiadomo czy pacjent go przetrwa. Polacy nieco mniej ostrą kurację jakoś przetrwali na początku lat 90 - tych. Teraz mam obawy iż byłyby z tym problemy.
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 28.04.17, 22:03
      Dzis w Sygnalach Dnia radiowej Jedynki goscil szef klubu parlamentarnego PO Sławomir Neumann.

Zapytany o to, kiedy Platforma pokaże program wyborczy, Neumann stwierdził, że ten "pokazuje się, kiedy jest kampania wyborcza". - Pierwszą część pokażemy przed wyborami samorządowymi za półtora roku. Potem będą wybory europejskie i pokażemy pakiet związany z ze strukturami unijnymi. Całościowy program wyborczy z projektami ustaw pokażemy natomiast przed wyborami parlamentarnymi.
      www.polskieradio.pl/7/129/Artykul/1758358,Slawomir-Neumann-zrobimy-wszystko-by-Donald-Tusk-wystartowal-w-wyborach-prezydenckich
      Otrzymaliśmy pierwsze konkretne zapowiedzi prezentacji programu PO.

Sławomir Neumann wyjaśnił również iż propozycja modyfikacji programu 500 plus PO, nie będzie dodatkowym obciążeniem dla budżetu państwa ponieważ projekt PO połączy ja ze zwiększeniem zatrudnienia rodziców otrzymujących zmodyfikowane przez PO świadczenia.
      • xyz_xyz1 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 29.04.17, 16:13
        Słowa, słowa, słowa, słowa i nic po za tym. Wyścig na rozdawanie rozpoczęty.
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 30.04.17, 21:21
      xyz_xyz1 napisał:

> Słowa, słowa, słowa, słowa i nic po za tym. Wyścig na rozdawanie rozpoczęty.

Przywołana przeze mnie zapowiedz PO uwarunkowania otrzymywania 500 plus od podjęcia pracy jest rozwiązaniem rozsądnym, zabezpieczającym składki emerytalne zatrudnianych osób.
      Dochód rodzinny jest zwiększony, państwo otrzymuje podatki dochodowe jak i z zakupu towarów i usług.
      Nie ma również mowy o hodowaniu bezrobotnych osób, pozbawianych kwalifikacji i doświadczenia zawodowego.
      • xyz_xyz1 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 02.05.17, 19:50
        Nie wiem nie znam się. Być może masz rację a ja się mylę. Ale jak słyszę o dawaniu ot tak jakichkolwiek pieniędzy mam niestety bardzo smutne obawy iż w rezultacie wyjdzie podobnie jak teraz. Plany zapowiedzi a to co wychodzi z sejmu to 2 rożne sprawy. Ja raczej widze to tak iż naród zagłosuje na tych co dadzą nie 500 a 700 bez żadnych warunków. Dokładnie tak samo było w Grecji.
        • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 07.05.17, 10:11
          Podobnie jest obecnie w calej Europie.
          Brexit został przegłosowany bo kłamliwie obiecano rozszerzony socjal dzięki przekierowaniu kasy ze składek europejskich na świadczenia społeczne.
          Oraz zmniejszenie bezrobocia poprzez zatrzymanie emigracji zarobkowej z państw unijnych.
          Francuzi głosowali na komunizującego populistę Melenchon, bo obiecał im skrócenie godzin pracy, większą pulę socjalu, i zamknięcie europejskich granic Francji.
    • pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 02.05.17, 08:14
      Powtórzę, że tych 23 mld na pińcet już nikt nie skasuje. Bez względu na to czy następne wybory wygra PO, Petru czy nawet Balcerowicz z FORem.
      Chyba, ze Mateusz zaprezentuje nam jakiś ciekawy pomysł.

A jeśli tak, to w ramach tych 23 mld różne kombinacje można tworzyć. A jakie to już zależeć będzie od weny twórczej autorów.
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 06.05.17, 23:25
      Pluto.
      Pisaliśmy.
      Nie ma odwrotu od programu 500 plus.
      Każda zapowiedź jego zniesienia jest politycznym samobójstwem.
      Zastanawiająca natomiast jest wola PO rozszerzenia puli beneficjentów programu.
      O czym pisałem.
      A teraz,
      jeśli PiS przegłosowałby ustawę o heteroseksualnych związkach partnerskich, to z pewnością PO zaproponowałoby uwzględnienie par tej samej płci.
      PO na dziś jest jedynie partią anty pisowską.
      A to nie wystarczy aby wyprowadzić Polskę z ligi okręgowej do której PiS ją zdegradował.
    • pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 07.05.17, 10:34
      Storimo piszesz....

PO na dziś jest jedynie partią anty pisowską.
      A to nie wystarczy aby wyprowadzić Polskę z ligi okręgowej do której PiS ją zdegradował.

xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Nikt nie mówi, że wystarczy, ale to podstawowy ruch, bo tylko odsunięcie szamba od władzy stwarza nadzieję na kolejne kroki. We właściwym kierunku.
      A antyPiSowskie są wszystkie partie, które nie są PiSem albo chimera w typie Kukiza.
      Tak już jest w przyrodzie, że niczego zazwyczaj nie daje się zbudować bez fundamentów, a na dziś takim fundamentem jest wywalenie KACZYŃSKIEGO, PiSu i DUDY na zbity pysk od koryta z władzą.
      Amen
    • pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 07.05.17, 10:45
      storimo!
      A teraz,
      jeśli PiS przegłosowałby ustawę o heteroseksualnych związkach partnerskich, to z pewnością PO zaproponowałoby uwzględnienie par tej samej płci.
      xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
      Tu akurat nie byłbym tego taki pewny, bo lud w sporej większości postchłopski jest jednak konserwatywny w swej naturze i żadna rozsądna partia przed wyborami takich deklaracji składać nie powinna.
      To się proponuje w parlamencie mając większość sejmową. I prezydenta, który tego nie uwali.
      amen.
      Kolejny raz przypominam, że chcąc mieć wpływ na rządy w państwie trzeba mieć najpierw o jeden głos więcej w sejmie niż konkurencja.
      Dziś bezwzględna większość KACZYŃSKIEGO wynosi -chyba -6 spacyfikowanych czynowników i to wystarcza, więc jeszcze raz tłumaczę....podstawa to wygranie wyborów przy pomocy możliwie największym poparciu wyborców.
      Bez tego problemy typu związki partnerskie i inne z miejsca nie ruszą.
      Amen
    • storima Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 07.05.17, 12:34
      Szanowny Pluto,
      rzeczywiście, mój przykład ze związkami partnerskimi jest nadciągnięty.

PO zwiodło swymi obietnicami pokaźną część swych wyborców.

Samym byciem partią anty pisowską wyborów się nie wygra.

Przypominam to po raz i ponownie.

• pluto37 Re: Platforma ściga się z PiS na populizm 07.05.17, 20:53
      Ok storimo.
      To co byś zaproponował na sztandary?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka