Dodaj do ulubionych

mam świetny pomysł na pijanych kierowców

IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 13:41
Otóż - mozna wprowadzic przepis w swietle ktorego kierowcy jadacemu pod
wplywem alkoholu zostanie zarekwirowany samochod. Jezeli byl to samochod
pozyczony i nie ma mozliwosci konfiskaty mienia - kierowca powinien zostac
ukarany mandatem wysokosci pelnej kwoty wartosci rynkowej samochodu badz tez
innego pojazdu (np. roweru) ktorym sie poruszal.

Pijanemu kierowcy powinno sie rowniez dozywotnio zabrac prawo jazdy.

Ha! kto poprze? :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Teodor Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.apus-net.pl 05.01.07, 13:59
      Ja mam lepszy pomysł, mianowicie policja powinna strzelać do pijanych
      kierowców. Kto jest zA?
    • Gość: mmm1112 Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:04
      ......a jak już dostanie taki mandat że zabiorą mu wszystko co ma i rodzinę
      wyrzucą na bruk, będziemy utrzymywać go wszyscy z naszych podatków.....choć
      jestem abstynentem i nie cierpię alkoholu to apeluję o rozsadek. Czy mandat w
      wysokości wartości samochodu jest sprawiedliwy?? czy jeśli ktoś pożyczy nowego
      mercedesa stwarza większe zagrożenie bezpieczeństwa niż kierowca malucha. Karać
      trzeba srogo ale sprawiedliwie i w granicach rozsądku.
      • Gość: do mmm1112 Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:30
        a jak zabije po pijanemu twoje dziecko to tez ci go bedzie zal??fakt kary by
        byly rózne kierowca malucha zaplaci mniej niz kierowca audi,powinny byc duze
        ale jednakowe dla wszystkich nieodpowiedzialnych kierowc,ow,acha i jeszcze
        jedno;ja nie pozyczyłabym samochodu pijanemu!!!!

12.12m
      • Gość: na boku Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: 80.48.49.* 06.01.07, 03:50
        z innej beczki:
        Zakaz rozmawiania przez telefon komorkowy podczas prowadzenia samochodu.
        Od 8 Lipca, 2005r. w miescie Chicago wprowadzone zostalo prawo zakazu rozmow na
        telefonach komorkowych podczas jazdy samochodem. Nalezy zaparkowac samochod na
        poboczu aby rozmawiac przez telefon, lub zakupic sobie sluchawki do telefonow,
        ktore beda legalne. Mandat za nieprzestrzeganie tego przepisu wynosic bedzie
        $50.00. Jezeli kierowca ponownie zostanie zlapany to mandat moze wynosic nawet
        $200. Jedynie w paru przypadkach kierowca moze uzyc telefon np. dzwoniac 911.

Parkowanie - ostrzezenie dla kierowcow w Chicago
        Wlasciciele samochodow musza reagowac szybko, za rozne wykroczenia na
        strzezonych parkingach, lub parkowanie w miejscach zabronionych, gdyz grozi im
        utrata samochodu. Otoz, jesli samochod zostanie wyholowany, a kierowca nie
        zglosi sie po jego odbior w ciagu 15 dni, traci go. Firmy holownicze
        wspolpracujace z miastem, maja prawo sprzedania samochodu za cene zlomu, jezeli
        nie zglosi sie po jego odbior wlasciciel. Za wyholowany samochod nalezy uiscic
        wysokie oplaty (holowanie i parking), ktore moga wynosic od $100 do $800.
        Wyjezdzajac na wakacje, upewnij sie ze samochod jest dobrze zaparkowany!

reszta na : www.poloniawchicago.com/
    • std20045 Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 05.01.07, 14:06
      Mandat swoją drogą.... ale Prawo jadzy zabrac dożywotnie !!!
    • Gość: Rafik Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:13
      Pijani kierowcy to zmora i powinno się ją tępić na każdy możliwy sposób ale
      pomysł do bani. Weźmy 2 przykłady.
      1. Facet na totalnej bani w fiacie 126p 3,25 promila we krwi wszystko i wszyscy
      mu wiszą, jedzie i nie patrzy. Wartość malucha 300zł nawet na mandat nie
      wystarczy.
      2. Facet, ojciec rodziny w np. Volvo XC90 wartość 350.000, po biznesowej
      kolacji, lampka wina 0,26promila.
      nie jest usprawiedliwieniem 0,26 czy więcej ale np w innym kraju byłoby ok.
      mógł wziąć taxi. jednak wrzucenie tych dwóch panów do jednego wora i konfiskata
      auta to w jednym i drugim przypadku to przesada.
      • Gość: abc Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:22
        To jak rozwiązać problem pijanych kierowców.
        • Gość: mmm1112 Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:44
          dziwne pytanie....jest to problem taki sam jak inne przestępstwa. Za morderstwo
          idzie się do więzienia na długie lata a jednak jest tysiące morderców. Kara
          owszem ale raczej zmiana mentalności w społeczeństwie i brak akceptacji takich
          zachowań jest lepsza profilaktyką niż mandaty.
          • Gość: Rafik Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 14:53
            1. Podanie wizerunku do publicznej wiadomości - obligatoryjnie, a nie jak się
            sedzia zdecyduje.
            2. Powiadomienie firmy w której pracuje delikwent.
            3. Zabranie prawa jazdy 1 raz na 5 lat, po drugim dożywotnio - obligatoryjnie
            4. 300 godzin prac społecznych, (sprzątanie podwórek, klatek) itp w miejscu
            zamieszkania aby wszyscy widzieli + wizyta w szpitalu na oddzile urazowym i
            pokaz zdjęć drastycznych wypadków - obligatoryjnie
            5. Dla recydywistów obowiązkowy odwyk.
            • Gość: eeewkaaa Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:48
              Do tych pomysłów dodam jeszcze przysolenie kosmicznie wysokiej składki OC i
              innych ubezpieczeń.Po kieszeni podobno bardzo boli...
              • kierowfca Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 05.01.07, 23:52
                Szczególnie jak kupi auto na żonę ;)
                • Gość: aanka Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.01.07, 23:55
                  to prędzej czy póżniej znowu wsiądzie pijany i znowu OC dla żony w górę.Jak kupi
                  na córkę tak samo.Potem już cała rodzina będzie w bazach danych ubezpieczycieli.
                  • kierowfca Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 05.01.07, 23:56
                    Czyli jeszcze dla wujków i dziadków też zwyżka ?
                    • Gość: aanka Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:11
                      Wszystko byłoby dobre żeby tylko przestali jeździć po pijanemu.Każdy
                      przepis.Prawo jazdy zabierać dożywotnio i bez możliwości kiedykolwiek uzyskania
                      uprawnień.
                      • kierowfca Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 06.01.07, 00:15
                        Nie rozumiesz, to napewno nikogo nie odstraszy :) a be zprawa jazdy też jeździc
                        można :)
                        Pamiętaj, nadgorliwość gorsza od faszyzmu, casem najprostrze rozwiązania są
                        najbardziej skuteczne.
                        • kristor1 Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 06.01.07, 00:17
                          Czyli jakie?
                          • kierowfca Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 06.01.07, 00:26
                            0,00-0,49 promila - bezkarnie
                            0,50-0,99 promila - prawo jazdy zatrzymane na rok + mandat w wysokości 10%
                            dochodu rocznego netto sprawcy
                            1,00- wzwyż - prawo jazdy zatrzymane na 5 lat + mandat 30% doch. rocznego netto
                            Recydywa w czasie krótszym niż 5 lat zatrzymanie prawa jazdy na 10 lat + 40%
                            doch. rocnzego netto.
                            Spowodowanie kolizji po użyciu bądź jako nietrzeżwy - zatrzymanie lejcy na 10
                            lat + 30% doch. rocznego brutto.
                            Spowodowanie wypadku - lejce dożywotnio + 50% doch. rocznego netto i kara
                            bezwględnego pozbawienia wolności.
                            Jak ktoś bezrobotny to procent wyliczany ze średniej krajowej brutto, nie ma
                            kasy to licytujemy pokolei graty.
                            Prosto i logicznie :)
                            • kristor1 Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 06.01.07, 00:37
                              No to nie głupie.Tylko co jak kogoś zabije?
                              • kierowfca Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 06.01.07, 00:41
                                Jest opcja "wypadek" :) i tam pisze.
                          • Gość: aanka Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:28
                            No właśnie jakie? Znam rodzinę gdzie pijany potrącił 10letniego chłopca.Chłopiec
                            przez 8 lat przeleżał sparaliżowany i umarł.Wcześniej rozchorował się ze
                            zmartwienia ojciec i też umarł.Ok 2 lata przed synem.Rodzina przestała właściwie
                            istnieć.Matka leczy się... sprawca mimo udowodnionej winy nie poniósł prawie
                            żadnych konsekwencji.Dalej jeździ, po pijanemu też..Zaakceptowałabym nawet
                            skazanie na rozstrzelanie pijanego sprawcy wypadku.w końcu popełnia przestępstwo
                            już wsiadając pijany do auta.Ja nie prowadzę po kieliszku, nie wsiądę do auta
                            pijanego kierowcy.Dlaczego mam ryzykować,że ktoś zrobi mi krzywdę lub mojemu
                            dziecku. KARA najsurowsza jaka może być!!!!
    • dudi_82 Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców 06.01.07, 00:26
      Był już kiedyś taki pomysł i to chyba nawet w sejmie. Nie przeszedł z prostego
      powodu. Jeden pijany jeździ zdezelowanym maluchem a drugi Maybachem więc kary
      byłyby bardzo zróżnicowane a za takie samo wykroczenie/przestępstwo nie mogą być
      dwie aż tak różne kary. Poza tym gdyby wszedł taki przepis pijany może sobie
      powiedzieć "oho, dzisiaj piłem, jadę więc tym starym maluchem bo Audi szkoda"
      Pijanemu kolesiowi zarekwirują malucha to pójdzie kupić kolejnego za 500zł i tak
      w kółko. Nie pomagają kary pieniężne (są nieściągalne) ani zabieranie prawka.
      Chyba tylko więzienie by ich powstrzymywało ale czemu za moje pieniądze karmić
      gnidę?
      • Gość: Emigrant Re:Same idiotyczne wnioski IP: *.nycmny.east.verizon.net 06.01.07, 04:33
        Drodzy rodacy.
        Macie nawalone w garach piszac o tych karach.
        Krzyczycie zeby dozywotnio zabierac prawa jazdy,konfiskowac pojazdy.
        A moze by tak od razu zrobic w Czestochowie jakas szubienice i ich wieszac:)))))
        W Polsce zawsze bylo glupie prawo i jeszcze glupsi funkcjonariusze (zwlaszcza w
        malych miescinach.
        W Niemczech dopuszczalna zawartosc alkoholu we krwi =0.5 prom
        W Belgii 0.6
        Luxemburg 0.8
        Gdyby kraje sasiadujace z Polska mialy glupie prawo to by tez obnizyli do 0.2
        Wtedy od razu policja moglaby sie pochwalic wzrostem zatrzymanych praw jazdy.
        Najlepiej wzorem waszych postow powinno sie im zabrac majatki i najlepiej
        rozstrzelac.
        Zrozumcie drogie dzieci ze piszecie takie glupoty z powodu durnych polskich
        mediow tj.gazet i telewizji ktore pisza ile to pijakow zlapano.

Byloby fair gdyby jeszcze napisali ilu z nich mialo stezenie pow 0.5 prom
        Wszycy do tego progu sa ofiarami durnych polskich przepisow kodeksu ruchu
        drogowego ktore ustalily dop stezenie 0.19 prom !!!
        Polski rzad jaki by nie byl zawsze odpowiedzialnoscia za wypadki smiertelne
        obarczy tych "pijakow" zeby ukryc prawdziwa przyczyne.
        Prawda jest natomiast inna
        Przyczyna wiekszosci wypadkow smiertelnych w Polsce jest nadmierna predkosc
        oraz zly stan drog ktore nie trzymaja sie zadnych europejskich norm.
        Goszczac niedawno w Polsce myslalem ze cos z tymi drogami zrobiono.
        Z okecia droga do Czestochowy to byl tylko jeden wielki wyscig z ciezarowkami
        ktore byly na kazdym pasie i nic ich to nie obchodzilo.
        Do tego Polski rzad przy poklasku glupich policjantow zamiast pieniadze z
        podatkow przeznaczyc na drogi to kupuje za zawyzona kwote fotoradary i skrzynki
        do pomiaru predkosci.
        Wiadomo ze wraz z rozwojem gospodarki wzrasta ruch na drogach a co za tym idzie
        wzrasta zapotrzebowanie na obwodnice i nowe autostrady !!!ZGODNE Z NORMAMI
        UNIJNUMI"!!! a tutaj za kase z akcyzy kupuja fotoradary i nieoznakowane
        radiowozy ktore scigaja tych,ktorzy placa najwiecej podatkow i utrzymuja ta
        bande rzadzacych darmozjadow.
        I wy sie czepiacie tych,ktorzy sobie wypili piwko lub dwa :)))

• niewidziallny Re:Same idiotyczne wnioski 06.01.07, 14:28
          A co mi zrobi jedno piwko.
          Nikt mi nie zabroni napic sie piwa.
          Niejeden czlowiek podczas zlego samopoczucia prowadzi samochod jakby wypil 3piwa.
          Popieram popieram min 0.4 promila we krwi wcale nie zwiekszy liczby wypadkow.
          • Gość: jfk Re:Same idiotyczne wnioski IP: *.gre.pl 06.01.07, 21:06
            mozna tez inaczej to policzyc pijani kierowcy powaduja 25% wypadkow a kto reszte
            pod wplywem narkotykow chorzy psychicznie ciekawe:):):)
    • Gość: jmk Re: mam świetny pomysł na pijanych kierowców IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 22:07
      ...tylko kula w łeb daje pewność że recydywy nie będzie1!!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka