IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 09:28
Czytałem notki o pani Katarzynie Deszcz, nowej dyrektorce teatru. Wybitne
przedstawienia, realizacje za granicą, spektakle w TVP, superlatywy krytyków
w tym za granicą. I mam porównanie: Perepeczko - Deszcz. Nie ma porownania.
Tu aktor marnego serialu o Janosiku, teraz żenujacego serialu "13
posterunek", bez uprawnień rezyserskich, sprowadzone spektakle z Warszawy. Z
drugiej strony wybitna postac polskiego teatru. Znana zagranicą, wiele
udanych projektow. I po co była ta wojna? Co teraz mają do powiedzenia tzw.
krytycy kulturalni z Gazety i nie tylko?
Plus dla prezydenta miasta, oby tak dalej. Na takie zmiany liczyłem i za
takie dziękuję. WM
Obserwuj wątek
    • Gość: I.Leśnikowski Cała notka biograficzna Pani Katarzyny Deszcz IP: *.czestochowa.um.gov.pl / 192.168.3.* 01.08.03, 11:13
      KOMUNIKAT PRASOWY URZĘDU MIASTA CZĘSTOCHOWY

Powołanie dyrektora Teatru

Prezydent Częstochowy Tadeusz Wrona wydał zarządzenie o powołaniu z dniem 1
      sierpnia 2003 roku Pani Katarzyny Deszcz na stanowisko Dyrektora Naczelnego i
      Artystycznego Teatru im. Adama Mickiewicza w Częstochowie.
      Wcześniej pozytywną opinię w tej sprawie przesłał na ręce Prezydenta
      wiceminister kultury Rafał Skąpski. Pisma z poparciem kandydatury Pani
      Katarzyny Deszcz przesłały także Koło Związku Artystów Scen Polskich i Komisja
      Zakładowa NSZZ „Solidarność” Teatru.

Przypominamy sylwetkę Pani Katarzyny Deszcz:

Jest absolwentką Wydziału Reżyserii Dramatu PWST w Krakowie, reżyserem
      teatralnym z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem. Legitymuje się sukcesami na
      scenach krajowych i zagranicznych. Skończyła też Wydział Prawa na Uniwersytecie
      Jagiellońskim.
      Najnowszy spektakl Katarzyny Deszcz – „Wieczór trzech króli” według W.
      Szekspira wystawiony na deskach Teatru Ludowego w Krakowie zdobył wyróżnienie
      na międzynarodowym Festiwalu Szekspirowskim w Londynie, będzie prezentowany 2
      sierpnia, na Międzynarodowym Festiwalu Szekspirowskim w Gdańsku. Powodzeniem
      cieszyły się także sztuki Katarzyny Deszcz wystawiane w Norymberdze, Berlinie i
      w Irlandii.
      W kraju, Katarzyna Deszcz znana jest z przedstawień na scenach krakowskich
      (Teatr im. J. Słowackiego, Teatr Groteska, Teatr Ludowy), Teatru Śląskiego w
      Katowicach, teatrów w Opolu i Radomiu. Reżyserowała m.in. :”Księżniczkę
      Turandot” według Gozziego, „Na zachód od Shannon” według Mc Donaha, „Chicago”
      F. Ebba (jedno z najpopularniejszych music-halli na scenie Teatru Muzycznego w
      Gliwicach), „Igraszki z diabłem według J. Drdy. Telewizja Polska pokazała jej
      dwa spektakle: „Miłość, która zapala gwiazdy” według Żyszkiewicza i „Skarb ze
      snu”.
      W Częstochowie prezentowane były dwa spektakle w reżyserii pani Katarzyny
      Deszcz: „Panna Julia” według Strindberga (2001 r., prezentacja w Filharmonii)
      i „Rzecz o Franciszku” według Zofii Kossak - Szczuckiej (Międzynarodowy
      Festiwal Muzyki Sakralnej „Gaude Mater” 2002 r.).
      Przedstawienia reżyserowane przez Katarzynę Deszcz na scenach Londynu trafiały
      na listę „Critic Choice” – pięciu najlepszych spektakli w tym mieście. W
      stolicy Wielkiej Brytanii wystawiała m.in.: „Princes Sharon” według
      W.Gombrowicza, „The Seagull” według Czechowa.
      Od 1991 roku prowadziła szereg warsztatów i projektów teatralnych w Polsce,
      Wielkiej Brytanii, Irlandii, Niemczech i USA. Była inicjatorką i dyrektorem
      międzynarodowych warsztatów „Pisanie dla Teatru” – projektu opartego na
      współpracy Teatru im. Słowackiego, miesięcznika „Dialog” i
      Stowarzyszenia „Mandala” angażującego wybitnych wykładowców z państw
      europejskich.

Zamiarem Katarzyny Deszcz jest stworzenie w Częstochowie Teatru o współczesnym
      charakterze, uwzględniającego różnorodną publiczność (oprócz wymagającego
      widza, także dzieci, młodzież szkolną oraz tych, którzy w Teatrze szukają
      wyłącznie rozrywki.)

Ireneusz Leśnikowski
      Rzecznik prasowy Urzędu Miasta Częstochowy

www.teatry.art.pl/!wydarzenia/fszekspir/2003/program.htm
      www.czestochowa.um.gov.pl/main.html
      • Gość: mash Re: Cała notka biograficzna Pani Katarzyny Deszcz IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 11:41
        he he he pusty smiech. Proponuje wpisac w zagraniczna wyszukiwarke "katarzyna
        deszcz" i poczytac recenzje jej sztk :). A porownan miedzy Panem Perepeczko i
        Pania Deszcz (szczegolnie tak chamskich i plytkich) nie robcie drodzy
        panstwo... bo po pierwsze dyrektor nie musi byc rezyserem, a musi umiec
        zjednywac sobie ludzi (takze tych z odpowiednim kapitalem), musi umiec kierowac
        jednostka itd. El prezidente wyszukal juz tyle talentow (miedzy innymi
        rzecznika) ze jesli Pani Deszcz rowna sie wiedza i kreatywnoscia z pozostalymi
        to ... za 2 lata powiemy byl sobie teatr.
        • Gość: xx Re: Cała notka biograficzna Pani Katarzyny Deszcz IP: *.icis.pcz.pl 01.08.03, 12:07
          Ja akurat uwazam, ze Pani Deszcz to szansa dla naszego teatru.

Dyrektorowanie Pana Perepeczko oznaczalo droga donikad.

Pani Deszcz to jest szansa.
          Dobrze przygotowana, rezyserowala wiele, zna swiat, jezyki, ma ambicje.

Dla Pana Perepeczki to byla wygodna emeryturka, a Czestochowa na to, by karmic
          emerytow z innych miast nie zasluzyla.

Trzeba zapraszac energicznych, ktorym sie chce i potrafia cos stworzyc nowego.
          Takie sa reguly wspolczesnego swiata i sztuki tez.

Gość portalu: mash napisał(a):

> he he he pusty smiech. Proponuje wpisac w zagraniczna wyszukiwarke "katarzyna
          > deszcz" i poczytac recenzje jej sztk :). A porownan miedzy Panem Perepeczko i
          > Pania Deszcz (szczegolnie tak chamskich i plytkich) nie robcie drodzy
          > panstwo... bo po pierwsze dyrektor nie musi byc rezyserem, a musi umiec
          > zjednywac sobie ludzi (takze tych z odpowiednim kapitalem), musi umiec
          kierowac
          >
          > jednostka itd. El prezidente wyszukal juz tyle talentow (miedzy innymi
          > rzecznika) ze jesli Pani Deszcz rowna sie wiedza i kreatywnoscia z
          pozostalymi
          > to ... za 2 lata powiemy byl sobie teatr.
    • maxx5 Re: Deszcz 01.08.03, 13:46
      Nie da się porównać Marka Perepeczki i Katarzyny Deszcz. Perepeczko to Ktoś a
      Deszcz ...? Juz nie będzie tak samo ...
      • desmond1 Re: Deszcz 01.08.03, 14:50

> he he he pusty smiech. Proponuje wpisac w zagraniczna wyszukiwarke "katarzyna
        > deszcz" i poczytac recenzje jej sztk :)

Zadałem sobie ten trud i przeczytałem i okazało się panie mash, że jest pan
        zwykłym manipulatorem. Żadna z recenzji nie była krytyczna co więcej w
        większości były entuzjastyczne. Krytycy i dziennikarze jako główną zaletę
        reżyser Katarzyny Deszcz uznawali fakt, że żadna z wystawianych przez nia sztuk
        nie była sztampowa, podobna do wszystkich, ale miała całkiem inny wymiar,
        odkrywała coś, czego inni nawet nie zauważali.
        Przytoczę jedna z opinni o sztuce "Chicago", która doskonale ukazuje z jak
        wysokiej klasy reżysera będziemy mieli w częstochowskim teatrze:

-"Chicago" jest moim zdaniem dobrym przykładem na to, że nie wszystkie
        musicale muszą być kiczowate i niektóre realizacje tego gatunku to sztuka
        najwyższych lotów.
        Dorota Mrówka
        Gazeta w Katowicach
        06.03.2000

A pan maxx5 niech się pan nie ośmiesza porównując Marka Perepeczkę z Katarzyną
        Deszcz. To tak jak by porównać Ryszarda Ulickiego (SLD-owski poseł-"poeta")z
        Wisławą Szymborską.
        Ty w ogóle maxx5 wiesz, gdzie jest teatr w Cz-wie, podpowiem Ci, że na pewno
        nie na 13 posterunku.

• Gość: mash Re: Deszcz IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 01.08.03, 18:29
          panie desmond , ja w odroznieniu od pana znam jeszcze jezyki obce, prosze
          poczytac zagraniczne opinie. Za manipulatora sie nie uwazam, nie jestem tez jak
          pan glosem wladzy... wiec prosze mnie w prymitywny sposob nie obrazac. Opinie o
          chicago sa rozne, podobnie jak o Pani Deszcz. Ja zaproponowalem aby kazdy
          wpisal haslo i sam poczytal ? czy sprawilo to panu taka trudnosc? ze az musi
          sie pan tym chwalic ?
          • Gość: xx Re: Deszcz IP: *.icis.pcz.pl 01.08.03, 19:38

Ja nie jestem glosem wladzy - nic z nia nie mam wspolnego, ale rowniez z
            nadzieja patrze na dyrektorowanie pani Deszcz.

Jednak zagraniczne opinie przedstawien Pani Deszcz sa i mozna jej znalezc.

Natomiast w przypadku Pana Perepeczki gotow jestem sie zalozyc, ze zadnych
            zagranicznych opinii nie znajdziemy.

> panie desmond , ja w odroznieniu od pana znam jeszcze jezyki obce, prosze
            > poczytac zagraniczne opinie. Za manipulatora sie nie uwazam, nie jestem tez
            jak
            >
            > pan glosem wladzy... wiec prosze mnie w prymitywny sposob nie obrazac. Opinie
            o
            >
            > chicago sa rozne, podobnie jak o Pani Deszcz. Ja zaproponowalem aby kazdy
            > wpisal haslo i sam poczytal ? czy sprawilo to panu taka trudnosc? ze az musi
            > sie pan tym chwalic ?
            • mmaly Do masha i xx 02.08.03, 09:49
              Wpisałem w googlu "Katarzyna Deszcz" i sprawdziłem.
              Po polsku mnóstwo, ale trochę też po angielsku i po niemiecku.
              Wszystko entuzjastyczne.
              Znakomite recenzje.
              W tym przypadku nie mogę się niestety przyczepić do Pana Sołtysa. A argument, taki jak ten z zagraniczną wyszukiwarką, lepiej najpierw sprawdzić, a nie walić od razu.
              Chyba, że możesz podać jakieś adresy tych fatalnych recenzji? To przepraszam wtedy z góry.
              • Gość: xx Re: Do masha i xx IP: *.icis.pcz.pl 02.08.03, 12:22
                Rzeczywiscie troche tego jest i brzmi calkiem, calkiem - robi wrazenie.

Pozdrowienia dla nowej Pani Dyrektor,

mmaly napisał:

> Wpisałem w googlu "Katarzyna Deszcz" i sprawdziłem.
                > Po polsku mnóstwo, ale trochę też po angielsku i po niemiecku.
                > Wszystko entuzjastyczne.
                > Znakomite recenzje.
                > W tym przypadku nie mogę się niestety przyczepić do Pana Sołtysa. A argument,
                t
                > aki jak ten z zagraniczną wyszukiwarką, lepiej najpierw sprawdzić, a nie
                walić
                > od razu.
                > Chyba, że możesz podać jakieś adresy tych fatalnych recenzji? To przepraszam
                wt
                > edy z góry.
                • Gość: Filip Re: Do masha i xx IP: 213.76.130.* 03.08.03, 15:52
                  ...i bardzo dobrze !
                  Wszystkiego najlepszego dla pani dyrektor.
                  • Gość: ???? Re: Do masha i xx IP: *.czestochowa.sdi.tpnet.pl 24.08.03, 09:00
                    oooo jak miło, filipek znowu sie pojawił :)))))
                    co pana z kanadki obchodzi NASZ teatr?????
                    (jesli to nie filip z kanadki to przepraszam:))))
                    Małe litery (tam gdzie powinny byc duże) sa zamierzone.
      • Gość: JF Re: Deszcz IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 07.08.03, 01:19
        maxx5 napisał:

> Nie da się porównać Marka Perepeczki i Katarzyny Deszcz. Perepeczko to Ktoś a
        > Deszcz ...? Juz nie będzie tak samo ...

Rzeczywiście chłopku, Janosika z 13 posterunku mozna chyba tylko porównac z
        toba i twą intelektualną głębią.
        • Gość: gg Re: Deszcz IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 13.08.03, 02:38
          Gość portalu: JF napisał(a):

>> Rzeczywiście chłopku, Janosika z 13 posterunku mozna chyba tylko porównac z
          > toba i twą intelektualną głębią.

Nooooo... ja bym nie przesadzał z tą głębią!
          • Gość: K.D. Re: Deszcz IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 22.08.03, 01:25
            własnie zmienili wicedyrektora: z Dorosłwskiego na ŚLosarskiego. Brawo! Bo nie
            ma czego porównywać. Kto chce porównac te dwie postacie?

Marku! Zyczę ci wszystkiego dobrego. Teraz wiem że coś zmieni a sie na lepsze.
    • Gość: mimi Re: Deszcz IP: *.czestochowa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.08.03, 00:19
      Ślosarski dołóż tym miernotom
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka