piotr_2804 17.08.08, 11:17 Gdzie w Cz-wie można kupić mrożone krewetki królewskie, szynkę parmeńską i dobrej jakości parmezan? Dzięki za pomoc Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Q Re: krewetki i nie tylko IP: *.rev.masterkom.pl 17.08.08, 12:28 a np. w macro Odpowiedz Link Zgłoś
ania.scott Re: krewetki i nie tylko 17.08.08, 16:59 Krewetki królewskie - na pewno w Tesco. Mają też różne rodzaje drogich i markowych szynek i serów, ale czy akurat takich, których szukasz - nie wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niuniek Re: krewetki i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.08, 17:36 zajrzyj do "delikatesów kolonialnych" na nowowiejskiego róg z sobieskiego, tam wg reklam powinienes dostac dobrej jakości sery i szynkę, po krewetki to do macro albo tesco - są na 100% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: krewetki i nie tylko IP: 83.2.140.* 18.08.08, 17:43 mrozone krewetki królewskie dostaniesz w realu po 19,90 za kg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: krewetki i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 20:54 Jeśli to nie tajemnica, - poproszę o przepis na te krewetki. Pozdrawiam Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheetah Re: krewetki i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.08.08, 23:14 Dyziu, najprostszy i dla mnie najsmaczniejszy: rozmrozić, panierować (roztrzepane jajko, bułka tarta, lekko przyprawić) - smażyć na złoto. Pycha. Do tego ostry sosik (np. vinegret doprawić chili, cytryną, imbirem) i jakaś sałatka (surówka)... Pyszota. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: krewetki i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 20:00 Dzięki jak nie wiem co. Obżerałem się rozmaitymi frutti di mare ale nigdy nie jadłem krewetek dlatego moja prośba o ten przepis. Uwielbiam homara, langustę i raki. Podejrzewałem więc, że krewetki będą również smaczne. W każdym razie wielkie dzięki. Pozdrawiam Dyzio. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: krewetki i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 20:04 ......... jeszcze jedno: to jest w pancerzu?! jeśli tak to panierować po czy przed obraniem?! Dzięki za podpowiedż. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cheetah Re: krewetki i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 21:25 Nie, Dyziu, one są już obrane. Samo mięsko. Przynajmniej jeśli chodzi o te mrożone. hihihi Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dyzio / walnięty/ Re: krewetki i nie tylko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.08, 22:04 ......niam, niam! Wielkie dzięki! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SOS Re: krewetki i nie tylko IP: *.ssp.dialog.net.pl 19.08.08, 23:30 Fajny sos bedziesz mial jak zmieszasz majonez z przyprawa curry, dodasz zmiazdzony zabek czosnku i sos z czytryny :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piotr_2804 Re: krewetki i nie tylko IP: *.apus-net.pl 19.08.08, 23:59 Witam, dziekuję za wskazówki. W Tesco jest wszystko, w Makro nie byłem bo nie mam karty. Delikatesy Consoni na Nowowiejskiego były zamknięte ale przez szybę widziałem że wiszą różne szynki w tym wyglądające na parmeńską i mają też krewetki (widziałem napis na lodówce). W Tesco szynka parmeńska jest dostępna w fabrycznie pakowanych plasterkach za ok 190 zł/kg albo na stanowisku mięsnym za ok 90 zł/kg. Ale ta druga to większość tłuszczu. W Realu za to nie znalazłem nic ciekawego. Ciekawe dlaczego? Szukam krewetek w całości, tzn z nózkami i głową a w Tesco takich niestety nie ma. Podaje mój ulubiony przepis (niedawno zjadłem tak przygotowanych krewetek królewskich 40 szt - za jednym posiedzeniem-czułem je przez 2 dni :) ) Krewetki smażone z czosnkiem Składniki: •24 krewetki sredniej wielkosci •10 zabkow czosnku •1/2 lyzeczki soli •1/2 lyzeczki pieprzu •1/2 lyzeczki bialego octu winnego •2 lyzki oliwy •3 lyzki masla •2 lyzki soku z cytryny Sposób przygotowania: 1. Krewetki obrac ze skorupek, usunac czarne zylki, oplukac w osolonej wodzie, osaczyc na sicie. 2. Dwa zabki czosnku rozetrzec z sola i pieprzem. Dolac 1/2 lyzki octu. Wlozyc krewetki i wymieszac. Odstawic na 30 min. 3. Pozostale zabki czosnku rozgniesc. Na patelni rozgrzac oliwe i maslo, wrzucic czosnek i smazyc 2-3 min. Wlozyc krewetki, smazyc po 1,5 min z kazdej strony. Gdy zrobia sie rozowe i nieprzezroczyste zdjac z ognia. 4. Krewetki skropic sokiem z cytryny, wymieszac i podawac od razu z gotowanym ryzem. Czas smazenia krewetek zalezy od ich wielkosci - nie nalezy smazyc zbyt dlugo, gdyz stwardnieja. Dobrze usmazone krewetki powinny byc rozowe, miekkie i soczyste. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś