Dodaj do ulubionych

bierzmowanie - jakie prezenty

09.05.09, 20:21
wybieram się na bierzmowanie i zastanawiam się czy daje się jakieś prezenty
osobie bierzmowanej.
Obserwuj wątek
    • Gość: ona Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.rev.masterkom.pl 09.05.09, 21:02
      Gdy ja miałam bierzmowanie - 2 lata temu to dostałam od świadka
      100zł - choć nie spodziwałam się tego... Dużo moich znajomych nic
      wtedy nie dostało.
      Moja siostra z kolei dostała srebrny łańcuszek i kolczyki...
    • chee.tah Re: bierzmowanie - jakie prezenty 09.05.09, 22:10
      Prezent? A na przykład dobre słowo, przyjaźń i zaufanie.
    • Gość: kaśka Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: 193.138.241.* 09.05.09, 23:55
      W zależności od chojności. Czasami wystarczy skromne 200zł, czasami symboliczne
      złoto, kadzidło... a czasem to i nowy kładzik by się przydał... Przecież nie
      chcesz urazić Rodziców? Ten dzień jest ważny dla młodego człowieka. Popatrz co
      inni dają! Bo pisać mogą różnie.

Pozdrawiam cieplutko!
      • chee.tah Re: bierzmowanie - jakie prezenty 10.05.09, 00:27
        "Patrz, co dają inni"? Największa głupota.
        Jak ktoś da astona, to drugi ma nie być gorszy i da ferrari, co?
        Jak z ciuchami. Patrzeć, jak inni się ubierają? A potem biodrówki, choć sadło
        się bokami wylewa, pępek na wierzchu i pusto w głowie, ale najważniejsze, że
        modnie. Takie modne bezguścia to 3/4 społeczeństwa.
        Ech, jak ja czytam takie teksty, to mnie aż trzęsie z irytacji.

Jeśli już się daje, to tyle, ile się może i chce dać.
        Kładzik?
        Kaśka, może Ty dopiero przed bierzmowaniem jesteś, co? I sondujesz, na co możesz
        naciągnąć rodzinkę?...
        Nieładnie. Wstydź się, dziewczynko.
        • Gość: gaga Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 06:49
          Ludzie -niedługo to za każda spowiedx bedziecie dawac prezenty.Komunie robione
          jak wesela teraz bierzmowanie -kolejna impreza. Do czego to prowadzi --?
          wszystko kasa!!!
          • Gość: Maniek Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 07:54
            Ja w dniu bierzmowania dostałem takiego kaca że tylko powtórka z rozrywki
            pomogła. Ale nie tak do końca, nie wpuścili mnie potem do kościoła i
            bierzmowania nie mam. Dzięki bogu!!
            • Gość: olo Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 08:16
              Ja gdy przystępowałem do bierzmowania dostałem nowiutkiego malucha, natomiast
              chrześniakowi zamierzam sprezentować BMW X5.
              • Gość: bolo Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 22:23
                I tu masz rację , chyba że nowszą BMW wypuscili + opłacony kurs na
                prawko + oczywiście jako dodatek przyjecie na jakieś 50-60 osób.
                /dziwuszki z agencji - niekoniecznie /
            • Gość: ... Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 17:12
              idiota
        • Gość: dobre Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.159.15.90.static.crowley.pl 06.06.09, 20:13
          Dokładnie i dajac inny przyklad - telewizji :) U mnie na wichurce kazdy ma
          cyfrowy polsat , bo sa az 3 miesiace za darmo . Jeden ma to i sasiad tez musi i
          kolejny i kolejny. Ale zeby to tałatajstwo poszło porównać oferty innych tez
          telewizji , to nie ma mowy. Bo jak sasiad ma takie to ja niemoge miec innego -
          ach ta mentalnosc wiejska. U mnie same polsaty i tylko 3 osoby maja inne talerze
          niz czarne :)
    • Gość: jasiu... Nie ma takiej tradycji! IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.09, 08:25
      W Polsce nie ma tradycji ani robienia imprez z okazji bierzmowania, ani
      związanych z tym prezentów. Oczywiście miłym dodatkiem będzie jakiś drobiazg,
      ale na pewno drobiazg i nie pieniądze! Taki symbol, pamiątka po tym dniu, która
      zostanie na długo. Choćby książka, czy nawet ładny długopis, coś z drobnej
      biżuterii. Ale obowiązku nie ma, bo i tradycja takich prezentów, dzięki Bogu się
      nie wytworzyła.
    • Gość: hmmm Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: 83.16.102.* 10.05.09, 18:25
      nie ma takich
    • Gość: Jarek Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 19:15
      Jestes glupek najlepiej kup prezerwatywy
    • Gość: abc Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.05.09, 19:24
      nic sie nie daje.
      • Gość: . Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 19:55
        Gość portalu: abc napisał(a):

> nic sie nie daje.

a gó-wno prawda, daje sie !
        kopa w jaja !!!
        • Gość: Aga Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 11.05.09, 20:12
          A ja jak przystępowałam do bierzmowania to na uroczystości w kościele była tylko
          mama z siostrą, chrzestna i świadek. Żadnych prezentów nie było, a po całej
          uroczystości wszyscy rozeszli się do domu.
          Nie wiem co się Wami dzieje ludzie już nie macie okazji do dawania prezentów.
          Zacznijcie rozdać prezenty za każdy przeżyty dzień.
          Na takie uroczystości jak komunia czy bierzmowanie powinno się dawac bardzo
          skromne prezenty, a nie jak teraz słyszę komputery, kłady, komórki itp. Głupota !!!
          • Gość: wek Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 20:28
            Tylko tegoroczna Yamaha R1+ kask Valentino Rossiego!!!
    • Gość: icco Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 20:33
      Co prawda bierzmowania nie mam (i nie będę miał!), ale moi znajomi/rodzina nic
      nie dostawali po uroczystości ewentualnie rodzinny obiad czy tam jakaś lekka
      stypa z wódką na stole. Wszystko zależy od tradycji w rodzinie, ale jak chcesz
      koniecznie coś dać to tak jak już wyżej napisane drobna biżuteria czy coś
      podobnego to wydaje się w dobrym guście.
      • czarodziejka.0 Re: bierzmowanie - jakie prezenty 11.05.09, 21:50
        :O pierwsze slysze o jakis imprezach i prezentach...
        Ja mialam,poszlam przyszlam i tyle z bierzmowania...
        Rozumiem komunia,slub ale prezenty na bierzmowanie?:/
        • Gość: łoł Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 22:24
          Najwyższy czas i oczywiście przyjecie.
    • Gość: hhh Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.prenet.pl 12.05.09, 12:58
      Pierwszy raz słyszę o prezentach z okazji bierzmowania:)

My śle, że najlepiej będzie jak pogadasz z jego rodzicami, jak to będzie
      wyglądać i może wtedy pomyśl o jakimś drobiazgu, ale drobiazgu - to nie wesele:D
    • Gość: Rasttkk Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:45
      Najlepiej nic.To w końcu przeżycie duchowe.
      • Gość: jja [...] IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 21:12
        Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu.
        • Gość: USIA Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 01:45
          a z okazji pierwszej miesiaczki tez daja prezenty?
          Bo wlasnie wczoraj dostalam.
          TEZ CHYBA TRZEBA TO UCZCIC?!!!
          A CHLOPAKI TO Z OKAZJI PIERWSZEJ POLUCJI NOCNEJ TEZ POWINNI DOSTAWAC CO NIE????

popierniczone to wszystko.
          czarni lapy wyciagaja i juz teraz sa dodatkowe "swiadczenia" z okazji I
          ROCZNICY, SLUBU, CHRZTU, KOMUNII bierzmowania
          rece opadaja!!!!
          GLUPOTA LUDZKA JEST NIEOKRESLONA
          • Gość: kicia Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 06:41
            nie jesteś trochę za mała na wypowiedzi na forum. posz ła bys lepiej
            spać i zajełabyś się nauką.
            • Gość: iwonka7 Re: a niby za co prezenty? IP: *.net.stream.pl 13.05.09, 13:09
              za bierzmowanie ???? pierwsze słyszę ze daje sie jakies prezenty !!!
    • Gość: mara Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.116.81.78.tvksmp.pl 14.05.09, 02:20

Daj po prostu bukiecik kwiatków i już.

Z tymi prezentami to absurd za absurdem... Ludziom
      brak kindersztuby i usiłują to przysłonić wrażeniem,
      jakie zrobią urządzając wesele z okazji komunii i
      dając prezenty nieadekwatne do sytuacji.
      • Gość: aducha Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: 80.54.67.* 01.06.09, 20:52
        Nie rozumiem Waszego zdziwienia z prezentem czy też skromną kolacją z okazji
        bierzmowania.Sakrament jest bardzo ważny, niczym się nie różni od chrzcin czy
        komunii, gdzie sami goście napędzają się kto da więcej, a rodzice trzy lata
        przed komunią rezerwują miejsca w restauracjach, gdzie zostawiają po 3-4
        tysiące złotych.Dziecko 8 letnie nie bardzo wie o co chodzi, ale 17 latek
        przystępując do bierzmowania jest w pełni świadomy i sam może pomóc w upieczeniu
        ciasta i zrobieniu sałatki- koszt dla 8 osób- 50zł.Bierzmowanie zajmuje drugie
        miejsce wśród sakramentów inicjacji chrześcijańskiej. Jest świadomym
        przypieczętowaniem przynależności do Kościoła
        Dzięki niemu umacnia się łaskę chrztu. a na chrzciny z tego co mi wiadomo
        imprezy wielgachne się robi, choć dziecku całkiem to obojętne.Przecież kolacja
        dla babci, dziadka i chrzestnych to nie duży wydatek, a przecież to oni
        uczestniczą w życiu naszego dziecka od narodzin.I proszę nie porównujcie
        bierzmowania z pierwszą miesiączką, bo to trochę nie na miejscu. Tak jak Wy
        drodzy rodzice będziecie do tego podchodzić, tak będą podchodzić Wasze dzieci. I
        nie zdziwcie się jak kiedyś dla Was zabraknie miejsca przy stole Waszego wnuka...
        • Gość: pierdoly Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 22:29
          szkoda, ze sie nikt nie pyta jaka siatke brac na zakupy, ktorym pedalem zaczac
          krecic rozpoczynajac jazde na rowerze?
          Juz sami nie wiecie o co pytac na forum!!!!
          a jak jest jakias powazna sprawa to sie wycina watki
          • Gość: Edith Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.09, 19:41
            A Ja wybieram się w poniedziałek na Bierzmowanie do mojego kuzyna, i
            nie zamierzam dawać żadnego prezentu. Po Uroczystości jestem
            zaproszona na kawę, ale bez przesady z tymi prezentami.
            • Gość: xxxx Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.54.174.97.tvksmp.pl 07.06.09, 17:25
              Mój syn od świadka dostał złoty sygnet ,a od babci 500 zł , od
              pozostałych osób drobne prezenty jak można iśc do kogos i nie dać
              nic to ja tego nie rozumiem ,ja jak kiedyś nie pracowałam i nie
              miałam kasy to nie chodziam nigdzie,sama mam dzieci i jak coś
              dostały to zawsze sie cieszyły.
              • Gość: do aducha i xxxx Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 20:58
                Są jednak osoby które potrafią rozsądnie wypowiedzieć się na ten temat.
                Wielkie brawa dla takich porad którzy myślą realnie i piszą rozsądnie.
                Zawsze jakiś prezencik u każdego jest mile widziany,ale i obdarowywany powinien
                pamiętać,że prezenty dostawał od cioci wujka czy dziadka lub babci-ale niestety
                z tym jest coraz gorzej .Młode osoby po prostu zapominają niemal wszystko co w
                dzieciństwie dostawały na prezenty
                w szczególności od osób starszych i to jest nieraz przykre jeśli te starsze
                osoby jeszcze żyją.Dotyczy to nie tylko dzieci,ale i już i 30-40 letnich
                dorosłych dzieci.
                • Gość: Cizia Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 09:38
                  Ciekawy temat.
                  • Gość: ija Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.06.09, 10:07
                    Mam sto lat nie bylam nigdy bierzmowana i co? a w drzungli tez ludzie zyja ha ha ha
                    • Gość: do ija Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 21:50
                      Dobrze,że chociaż umiesz pisać bzdury.
    • oxoplast Re: bierzmowanie - jakie prezenty 09.06.09, 21:57
      pogięło Was? jakie prezenty? żadnych prezentów. wystarczy obecność chrzestnych
      na tej uroczystosci
      • Gość: ewa Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 20:57
        Czy dostaliście jakieś prezenty po bierzmowaniu,
    • Gość: Iga Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.centertel.pl 12.06.09, 18:33
      Stary troszkę temat, ale odświeżę...
      Ludzie, przestańcie myśleć zasobnością portfela, a zacznijcie myśleć głową.
      Bierzmowanie to przeżycie duchowe, a nie okazja do upominków. To nie są urodziny
      czy imieniny. Matko kochana. Jak masz ochotę i pieniądze to szarpnij się nawet i
      na mercedesa.... tylko po co PYTAM, po co???
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka