piotr.dwa 09.05.09, 20:21 wybieram się na bierzmowanie i zastanawiam się czy daje się jakieś prezenty osobie bierzmowanej. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ona Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.rev.masterkom.pl 09.05.09, 21:02 Gdy ja miałam bierzmowanie - 2 lata temu to dostałam od świadka 100zł - choć nie spodziwałam się tego... Dużo moich znajomych nic wtedy nie dostało. Moja siostra z kolei dostała srebrny łańcuszek i kolczyki... Odpowiedz Link Zgłoś
chee.tah Re: bierzmowanie - jakie prezenty 09.05.09, 22:10 Prezent? A na przykład dobre słowo, przyjaźń i zaufanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaśka Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: 193.138.241.* 09.05.09, 23:55 W zależności od chojności. Czasami wystarczy skromne 200zł, czasami symboliczne złoto, kadzidło... a czasem to i nowy kładzik by się przydał... Przecież nie chcesz urazić Rodziców? Ten dzień jest ważny dla młodego człowieka. Popatrz co inni dają! Bo pisać mogą różnie. Pozdrawiam cieplutko! Odpowiedz Link Zgłoś
chee.tah Re: bierzmowanie - jakie prezenty 10.05.09, 00:27 "Patrz, co dają inni"? Największa głupota. Jak ktoś da astona, to drugi ma nie być gorszy i da ferrari, co? Jak z ciuchami. Patrzeć, jak inni się ubierają? A potem biodrówki, choć sadło się bokami wylewa, pępek na wierzchu i pusto w głowie, ale najważniejsze, że modnie. Takie modne bezguścia to 3/4 społeczeństwa. Ech, jak ja czytam takie teksty, to mnie aż trzęsie z irytacji. Jeśli już się daje, to tyle, ile się może i chce dać. Kładzik? Kaśka, może Ty dopiero przed bierzmowaniem jesteś, co? I sondujesz, na co możesz naciągnąć rodzinkę?... Nieładnie. Wstydź się, dziewczynko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gaga Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 06:49 Ludzie -niedługo to za każda spowiedx bedziecie dawac prezenty.Komunie robione jak wesela teraz bierzmowanie -kolejna impreza. Do czego to prowadzi --? wszystko kasa!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Maniek Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 07:54 Ja w dniu bierzmowania dostałem takiego kaca że tylko powtórka z rozrywki pomogła. Ale nie tak do końca, nie wpuścili mnie potem do kościoła i bierzmowania nie mam. Dzięki bogu!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olo Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 08:16 Ja gdy przystępowałem do bierzmowania dostałem nowiutkiego malucha, natomiast chrześniakowi zamierzam sprezentować BMW X5. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bolo Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 22:23 I tu masz rację , chyba że nowszą BMW wypuscili + opłacony kurs na prawko + oczywiście jako dodatek przyjecie na jakieś 50-60 osób. /dziwuszki z agencji - niekoniecznie / Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.09, 17:12 idiota Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dobre Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.159.15.90.static.crowley.pl 06.06.09, 20:13 Dokładnie i dajac inny przyklad - telewizji :) U mnie na wichurce kazdy ma cyfrowy polsat , bo sa az 3 miesiace za darmo . Jeden ma to i sasiad tez musi i kolejny i kolejny. Ale zeby to tałatajstwo poszło porównać oferty innych tez telewizji , to nie ma mowy. Bo jak sasiad ma takie to ja niemoge miec innego - ach ta mentalnosc wiejska. U mnie same polsaty i tylko 3 osoby maja inne talerze niz czarne :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jasiu... Nie ma takiej tradycji! IP: *.dip.t-dialin.net 10.05.09, 08:25 W Polsce nie ma tradycji ani robienia imprez z okazji bierzmowania, ani związanych z tym prezentów. Oczywiście miłym dodatkiem będzie jakiś drobiazg, ale na pewno drobiazg i nie pieniądze! Taki symbol, pamiątka po tym dniu, która zostanie na długo. Choćby książka, czy nawet ładny długopis, coś z drobnej biżuterii. Ale obowiązku nie ma, bo i tradycja takich prezentów, dzięki Bogu się nie wytworzyła. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: 83.16.102.* 10.05.09, 18:25 nie ma takich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jarek Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.09, 19:15 Jestes glupek najlepiej kup prezerwatywy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: abc Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 11.05.09, 19:24 nic sie nie daje. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: . Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 19:55 Gość portalu: abc napisał(a): > nic sie nie daje. a gó-wno prawda, daje sie ! kopa w jaja !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.54.171.22.tvksmp.pl 11.05.09, 20:12 A ja jak przystępowałam do bierzmowania to na uroczystości w kościele była tylko mama z siostrą, chrzestna i świadek. Żadnych prezentów nie było, a po całej uroczystości wszyscy rozeszli się do domu. Nie wiem co się Wami dzieje ludzie już nie macie okazji do dawania prezentów. Zacznijcie rozdać prezenty za każdy przeżyty dzień. Na takie uroczystości jak komunia czy bierzmowanie powinno się dawac bardzo skromne prezenty, a nie jak teraz słyszę komputery, kłady, komórki itp. Głupota !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wek Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 20:28 Tylko tegoroczna Yamaha R1+ kask Valentino Rossiego!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: icco Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.09, 20:33 Co prawda bierzmowania nie mam (i nie będę miał!), ale moi znajomi/rodzina nic nie dostawali po uroczystości ewentualnie rodzinny obiad czy tam jakaś lekka stypa z wódką na stole. Wszystko zależy od tradycji w rodzinie, ale jak chcesz koniecznie coś dać to tak jak już wyżej napisane drobna biżuteria czy coś podobnego to wydaje się w dobrym guście. Odpowiedz Link Zgłoś
czarodziejka.0 Re: bierzmowanie - jakie prezenty 11.05.09, 21:50 :O pierwsze slysze o jakis imprezach i prezentach... Ja mialam,poszlam przyszlam i tyle z bierzmowania... Rozumiem komunia,slub ale prezenty na bierzmowanie?:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: łoł Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.09, 22:24 Najwyższy czas i oczywiście przyjecie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hhh Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.prenet.pl 12.05.09, 12:58 Pierwszy raz słyszę o prezentach z okazji bierzmowania:) My śle, że najlepiej będzie jak pogadasz z jego rodzicami, jak to będzie wyglądać i może wtedy pomyśl o jakimś drobiazgu, ale drobiazgu - to nie wesele:D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Rasttkk Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.09, 14:45 Najlepiej nic.To w końcu przeżycie duchowe. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jja [...] IP: *.adsl.inetia.pl 12.05.09, 21:12 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: USIA Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.adsl.inetia.pl 13.05.09, 01:45 a z okazji pierwszej miesiaczki tez daja prezenty? Bo wlasnie wczoraj dostalam. TEZ CHYBA TRZEBA TO UCZCIC?!!! A CHLOPAKI TO Z OKAZJI PIERWSZEJ POLUCJI NOCNEJ TEZ POWINNI DOSTAWAC CO NIE???? popierniczone to wszystko. czarni lapy wyciagaja i juz teraz sa dodatkowe "swiadczenia" z okazji I ROCZNICY, SLUBU, CHRZTU, KOMUNII bierzmowania rece opadaja!!!! GLUPOTA LUDZKA JEST NIEOKRESLONA Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kicia Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.09, 06:41 nie jesteś trochę za mała na wypowiedzi na forum. posz ła bys lepiej spać i zajełabyś się nauką. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iwonka7 Re: a niby za co prezenty? IP: *.net.stream.pl 13.05.09, 13:09 za bierzmowanie ???? pierwsze słyszę ze daje sie jakies prezenty !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mara Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.116.81.78.tvksmp.pl 14.05.09, 02:20 Daj po prostu bukiecik kwiatków i już. Z tymi prezentami to absurd za absurdem... Ludziom brak kindersztuby i usiłują to przysłonić wrażeniem, jakie zrobią urządzając wesele z okazji komunii i dając prezenty nieadekwatne do sytuacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aducha Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: 80.54.67.* 01.06.09, 20:52 Nie rozumiem Waszego zdziwienia z prezentem czy też skromną kolacją z okazji bierzmowania.Sakrament jest bardzo ważny, niczym się nie różni od chrzcin czy komunii, gdzie sami goście napędzają się kto da więcej, a rodzice trzy lata przed komunią rezerwują miejsca w restauracjach, gdzie zostawiają po 3-4 tysiące złotych.Dziecko 8 letnie nie bardzo wie o co chodzi, ale 17 latek przystępując do bierzmowania jest w pełni świadomy i sam może pomóc w upieczeniu ciasta i zrobieniu sałatki- koszt dla 8 osób- 50zł.Bierzmowanie zajmuje drugie miejsce wśród sakramentów inicjacji chrześcijańskiej. Jest świadomym przypieczętowaniem przynależności do Kościoła Dzięki niemu umacnia się łaskę chrztu. a na chrzciny z tego co mi wiadomo imprezy wielgachne się robi, choć dziecku całkiem to obojętne.Przecież kolacja dla babci, dziadka i chrzestnych to nie duży wydatek, a przecież to oni uczestniczą w życiu naszego dziecka od narodzin.I proszę nie porównujcie bierzmowania z pierwszą miesiączką, bo to trochę nie na miejscu. Tak jak Wy drodzy rodzice będziecie do tego podchodzić, tak będą podchodzić Wasze dzieci. I nie zdziwcie się jak kiedyś dla Was zabraknie miejsca przy stole Waszego wnuka... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pierdoly Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.06.09, 22:29 szkoda, ze sie nikt nie pyta jaka siatke brac na zakupy, ktorym pedalem zaczac krecic rozpoczynajac jazde na rowerze? Juz sami nie wiecie o co pytac na forum!!!! a jak jest jakias powazna sprawa to sie wycina watki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Edith Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.06.09, 19:41 A Ja wybieram się w poniedziałek na Bierzmowanie do mojego kuzyna, i nie zamierzam dawać żadnego prezentu. Po Uroczystości jestem zaproszona na kawę, ale bez przesady z tymi prezentami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxxx Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.54.174.97.tvksmp.pl 07.06.09, 17:25 Mój syn od świadka dostał złoty sygnet ,a od babci 500 zł , od pozostałych osób drobne prezenty jak można iśc do kogos i nie dać nic to ja tego nie rozumiem ,ja jak kiedyś nie pracowałam i nie miałam kasy to nie chodziam nigdzie,sama mam dzieci i jak coś dostały to zawsze sie cieszyły. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do aducha i xxxx Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.06.09, 20:58 Są jednak osoby które potrafią rozsądnie wypowiedzieć się na ten temat. Wielkie brawa dla takich porad którzy myślą realnie i piszą rozsądnie. Zawsze jakiś prezencik u każdego jest mile widziany,ale i obdarowywany powinien pamiętać,że prezenty dostawał od cioci wujka czy dziadka lub babci-ale niestety z tym jest coraz gorzej .Młode osoby po prostu zapominają niemal wszystko co w dzieciństwie dostawały na prezenty w szczególności od osób starszych i to jest nieraz przykre jeśli te starsze osoby jeszcze żyją.Dotyczy to nie tylko dzieci,ale i już i 30-40 letnich dorosłych dzieci. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Cizia Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.06.09, 09:38 Ciekawy temat. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ija Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.sta.tvknaszapraca.pl 08.06.09, 10:07 Mam sto lat nie bylam nigdy bierzmowana i co? a w drzungli tez ludzie zyja ha ha ha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: do ija Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.06.09, 21:50 Dobrze,że chociaż umiesz pisać bzdury. Odpowiedz Link Zgłoś
oxoplast Re: bierzmowanie - jakie prezenty 09.06.09, 21:57 pogięło Was? jakie prezenty? żadnych prezentów. wystarczy obecność chrzestnych na tej uroczystosci Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.09, 20:57 Czy dostaliście jakieś prezenty po bierzmowaniu, Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Iga Re: bierzmowanie - jakie prezenty IP: *.centertel.pl 12.06.09, 18:33 Stary troszkę temat, ale odświeżę... Ludzie, przestańcie myśleć zasobnością portfela, a zacznijcie myśleć głową. Bierzmowanie to przeżycie duchowe, a nie okazja do upominków. To nie są urodziny czy imieniny. Matko kochana. Jak masz ochotę i pieniądze to szarpnij się nawet i na mercedesa.... tylko po co PYTAM, po co??? Odpowiedz Link Zgłoś