Dodaj do ulubionych

Budowa domu

IP: *.tktelekom.pl 22.01.12, 22:39
Witam. Mam pytanie: stawiał ktoś może dom w ciągu ostatniego roku? Jakie są tego koszty? Chodzi o dom do 120m urzytkowych.
Obserwuj wątek
    • Gość: sss Re: Budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 22:44
      Zależy jak go wykończysz, ale 400 musisz liczyć. Działkę już masz?
      • Gość: RK Re: Budowa domu IP: *.tktelekom.pl 22.01.12, 22:48
        dzialka juz jest od dawna... ale te 400 to chyba troche wygorowana cena
      • Gość: Aga Re: Budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 22.01.12, 22:49
        Zależy jaki projekt. czy dach dwu, czy czterospadowy. My też się przymierzamy do postawienia stanu surowego -dach dwuspadowy z podwónym garażem ok 150 m pow użytkowej. No i już wymiękam jak słyszę -ok160 tyś z dachem a gdzie reszta.
        • Gość: RK Re: Budowa domu IP: *.tktelekom.pl 22.01.12, 22:56
          no to juz lepiej bo jeszcze 100 i mozna mieszkac czyli 260 a nie 400
      • Gość: sss Re: Budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 24.01.12, 22:05
        Napisałem 400 bo to taki powiedzmy "średniej półki" dom. Możesz go postawić i wykończyć za 600 i za 350 pewnie też. Ale nie na wszystkim się da, albo jeszcze inaczej - nie powinno się oszczędzać, bo coś co z pozoru wygląda podobnie i też ładnie jak jest nowe to po powiedzmy 5 latach okaże się, że "oszczędzając" płacić musisz dwa razy. Możesz kupić dachówkę, albo blachodachówkę i już będzie różnica w cenie. Możesz położyć parkiet, albo panele za 20 zł :) itp., itd.
    • Gość: BB Re: Budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 23:15
      140 stan surowy otwarty
      20 dach
      10 hydraulika
      10 elektryka
      25 okna, drzwi, brama garażowa
      5 posadzki
      20 tynki
      20 ocieplenie zew
      20 ocieplenie poddasza
      pewnie drugie tyle na wykończenie, ale to już zależy od standardu
    • Gość: madame_2 Re: Budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.01.12, 23:25
      Jestem w trakcie budowy. 400 tyś to w cale nie wygórowana cena. 400 to standard.
      Jeżeli myślisz, że zamkniesz się w mniejszej kwocie to na pewno bez. np. ocieplenia, ogrodzenia, kostki itd.
    • Gość: polak mały Re: Budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.01.12, 09:10
      O to nie jest tak źle skoro ludzie budują i się bogacą. A tak towarzystwo narzeka w Polsce.
      • Gość: Aga Re: Budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 21:45
        To chyba normalne, że każdy chce i musi gdzieś mieszkać. Wlasny dom czy mieszkanie to powinno być coś normalnego. niestety jest to często zobowiązanie finansowe na całe życie i nie świadczy o bogaceniu a o priorytetach życiowych.
    • Gość: ja Re: Budowa domu IP: 80.50.127.* 23.01.12, 22:35
      mnie mniej wiecej 1m2 wyszedł 2000 i w tym bly juz meble kuchenne, meble do salonu i sypialni. byla to budowa systemem gospodarczym i czesc prac wykonana byla we wlasnym zakresie, ale nie bylo tez ich tak duzo.
      • Gość: Prezes Re: Budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 23.01.12, 22:57
        Ja ostatnio wybudowałem dom, to inwestycja zamknęła się w kwocie 1 782tyś zł
        • Gość: fachowiec Re: Budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 30.07.13, 13:19
          Cena budowy 1m2 domu zależy od wielu czynników.
          1. standard wykonania,
          2. stopień "skomplikowania" projektu,
          3. stopień własnego (rodziny) zaangażowania,

Z tego wyjdzie cena która może oscylować od ok. 1,5 tyś - do ......, tutaj akurat nie ma ograniczeń.
          Jeśli chcesz wybudować tanio - musisz wiele prac wykonać samemu, jeśli nie masz czasu przygotuj się na wydatek ok 3,0 tyś zł/m2 przy kompromisie niskiego i średniego standardu. A wiec 400 tyś zł to wcale niewygórowana kwota jeśli weźmiemy pod uwagę roboty zewnętrzne (ogrodzenie, chodniki, trawa itp.)
    • Gość: irek Re: Budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.01.12, 01:29
      Ja też się budowałem i wiadomo że to kosztuje>Moge polecić dobrą firme solidną i dokładną- o co ciężko na dużym rynku.
      • Gość: bbbb10 Re: Budowa domu IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.01.12, 14:53
        Ja też buduję dom i uważam że 400 tys. zł nie jest wygórowaną ceną. Oczywiście wszystko zależy od standardu i oczekiwań inwestora odnośnie budowanego domu. Można przecież wykonać część prac we własnym zakresie. Życzę wytrwałości.
        • Gość: anna Re: Budowa domu IP: *.dynamic.chello.pl 29.07.13, 19:52
          Witam,

Czy orientujecie się jak obecnie kształtują się ceny wszystkich składowych budowy domu - materiały, ekipy budowlane? Nadal utrzymują się tak wysokie ceny jak jeszcze kilka lat temu?
    • Gość: Barti Re: Budowa domu IP: *.cnow.pl 29.07.13, 22:21
      Srednia cena m2 w kraju to 2800
    • Gość: dsa Re: Budowa domu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.07.13, 11:25
      400 000zł.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka