Dodaj do ulubionych

Boże Ciało

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 20:42
No jakoś tak tu niereligijnie...
Na dzisiejszej uroczystości Bożego Ciała w Ciechanowie było koło 6 tys. ludzi. Niewiele mniej niż na głównych uroczystościach w Warszawie. Po tym, co przeczytałem na różnych innych forach odnośnie temtu "Boże Ciało", to trochę się martwię... Jak to dobrze mieszkać na "prowincji", gdzie tradycja i religia wciąż jeszcze ŻYJĄ.

Ps. Zepchnięcie religii do "sfery prywatnej" to idealne podglebie dla totalitaryzmu. Brak podstawowych wspólnych wartości (czytaj - chrześcijańskich) zawsze prowadzi do gorączkowego poszukiwania nowych odniesień. Europa Zachodnia właśnie się "dopala", tonąc w objęciach islamu. Ten, jak twierdzą niektórzy "postępowcy", "polski zaścianek i Ciemnogród", to dziś prawdziwe SERCE EUROPY. Nie wstydźmy się tego!
Obserwuj wątek
    • Gość: Marcn S. Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 20:52
      Cóż, w TVN 24 podniecali się jakąś mieściną gdzie 5 tys. szło, a Ciechanowa nie mogli pokazać? ;) Zabytkow prawie nie mamy to może turystów zainteresujemy pochodami na Boże Ciało... Tylko żeby nie mówili że Polska to Iran Europy :|

A tak na poważnie to pogoda była fantastyczna, długi weekend to i na spacerek ludziom się chiało iść.
      • Gość: :) Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 21:31
        łooo <lol> powazny problem macie... turystów ściagać uroczystościami
        religijnymi hahah ;D nie no fajnie ;D
    • Gość: komędętka Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:14
      Ta prowincja i religia hahaha . Chyba na pokaz ,bo w domu tylko żony leją po
      mordach ,a dzieciom też się czasem dostanie . Zapijaczone brudasy ,co po
      zabawie lecą swoim odrzutowcem i zabijają po drodze nie winnych przechodniów .
      Psy na łańcuchach ,które wbijają się w skórę . Przed domem krzyży ,a w domu
      piekło . Znam takie rodzinki . Większość jest tam robiona na pokaz przed
      sąsiadami . Tradycja religijna to może jest ,ale praktyczne zastosowanie
      przesłania to raczej mają głęboko w d..... . Lepper też wyszedł ze wsi ,a nie
      jest jakoś lepszym człowiekiem . Wykorzystał pare razy wizerunek Papieża do
      własnych celów politycznych . No ale w Polsce to taka moda ,na pokaz ,że się
      było w kościółku ,a potem tylko lać żonę ,lać sobie w gardło ,oszukiwać
      bliźnich itd. Obłuda . Ciekawe dlaczego w tak chrześcijańskim kraju jest tyle
      afer , przekrętów , złodziejstwa , zabójstw własnych dzieci , znęcania się nad
      zwierzętami , zawiści itd. No ale jest na to odpowiedź bardzo prosta ,ale tylko
      dla prostaków ,że to wina szatana hahahahaha .
      • Gość: :) Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:29
        ha, widze mamy podobne zdanie na ten temat ;D teraz tylko czekac na kogos z
        MW :D
      • Gość: Anty-Radio_Maryja Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 22:33
        Dobrze mówisz! Coś ostatno cicho na forum siedzi Młodzież Wrzechradziecka :D Trzeba chłopaków sprowokować :D
      • Gość: Jortex Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 00:09
        Pewnie masz rację, ale to nie argument przeciwko religii. Po prostu ludzie nie stosują się do zasad moralnych, ale przynajmniej wiedzą jak wygląda dobro i zło - mają to "teoretyczne światło", chociaż praktyka jakby temu przeczy, to nie uogólniałbym. (w Polsce jest wiele normalnych rodzin)

Nie ma ideału bez ideałów...
      • Gość: deepthroat Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 21:21
        komędętka poklikamy prywatnie? odezwij się...koniecznie:)
    • Gość: moila Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 00:13
      Ludzie przyjeżdżają z zagrnicy aby oglądać polskie procesje. I są tym zafascynowani - tym naszym "zaściankiem" (który to termin chyba sami wymyśliliśmy, aby się nad sobą poznęcać...)
      • Gość: Ciekawy Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 06:12
        Co do tych procesji to ciekaw jestem czy Orientujecie sie, o co w nich chodzi
        tak naprawde? Jaki dogmat rzymskokatolicki jest w nich najbardziej uosobiony?
        Chyba wiecie? Bo jesli nie... W koncu w Ciechanowie przynajmniej nominalnie 99%
        mieszkancow to rzymskokatolicy...
        • Gość: :( Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 09:51
          Księżom napewno chodzi o kase, jak z resztą przy każdej pierwszej lepszej
          okazji.I nie piszcie, ze nie bo conajmniej 80% kleru mysli tylko o kasie...
          • Gość: zbinio Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 13:46
            Niektórzy myślą durnowato i mylą pojęcia.Zaścianek to miejsce z którego ludzie
            tam mieszkający są dumni.W Stanach to wręcz chluba mieszkać na prowincji,znać
            swoich sąsiadów,być z burmistrzem,czy szeryfem po imieniu.Posłuchajcie tekstów
            piosenek country.Nie twierdzę,że to wielka muzyka,ale swojska,serdeczna,daje
            wsparcie i kopa w ciężkich sytuacjach.Wielkie miasta dzielą się na dwa
            bagna:bogatych i biednych. I jedni i drudzy uciekają stamtąd gdy tylko mogą.Nie
            wyśmiewajcie zaścianka,a jeśli to przemawiają w Was kompleksy,że nie mieszkacie
            np.w Wa-wie,NY.,czy L.A.
            Ja wolę mój Ciechanów i swoją procesję na Boże Ciało,niż Paradę Pulaskiego w
            Chicago.
            • Gość: :( Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 21:30
              nie mieszkam w LA i zadnym innym, zamiaru takiego nie mam a nawet moje plany
              tam nie sięgają... siegają co najwyzej 100km chyba, ze zycie skreci troszke w
              inną drogę... I wcale nie mam kompleksów, ze mieszkam w Ciechu bo bardzo mi sie
              miasto podoba, tu sie urodzilem i tu mam zamiar umrzec !
    • t_rex Re: Boże Ciało 27.05.05, 19:23
      " Zepchnięcie religii do "sfery prywatnej" to idealne podglebie dla totalita
      > ryzmu."
      szanuję twoje poglady ale powyzszy mnie zdumiał niepomiernie...
      "Europa Zachodnia właśnie się "dopala", tonąc w objęciach islamu."- a to to
      chyba skutek upałów , wyluzuj Jortexie, będziesz jeszcze naszemu miastu
      potrzebny.....
      pozdrawiam
      • Gość: Jortex Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 20:22
        A jak wytłumaczysz fakt, że w "laickiej" Francji muzułmanie mogą bez przeszkód obchodzić wszystkie swoje święta, a na chrześcijan patrzy się tam bardzo niechętnie... Pewnie Francuzi boją się dżihadu i zamachów terrorystycznych, więc "niejako z przymusu rozpływają się w objęciach islamu", bo sami już dawno swoje wartości pogrzebali na cmentarzu historii. Ludzie potrzebują religii i szkoda tylko, że na zachodzie Europy będzie to islam (jeśli nie za kilka, to przy aktualnej tendencji, za klkanaście lat już na pewno)
        • t_rex Re: Boże Ciało 27.05.05, 22:06
          "szkoda tylko, że na zachodzie Europy będzie to islam:- szkoda ?? nie wartościuj
          religii, wolność dotyczy wyboru również tego czy i w co się wierzy, u nas przed
          chrześcijaństem też coś było..
          • Gość: krzysiek Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 22:29
            A ja jednak uważam, że Jortex ma o wiele więcej racji niż Ty... myślę, że każdy
            obiektywny - ateistyczny obserwtaor wskazał by, iż więcej pozytywnych wartości
            i bardziej przydatnych dziesiejszemu światu ma katolicyzm tudzież
            chrześcijaństwo niż muzułmanizm...
            Więc nie jest to jak sądzę wartościowanie religii a poprostu zdrowe i rozsądne
            spojrzenie
            • Gość: ja Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 03:02
              ateistyczny obserwator? nie wskaze Ci takich wartosci - mowie to calkiem serio -
              bo ateistyczny obserwator - nie wartosciuje ZADNEJ religii... one mu po prostu
              sa obojetne.... ateistyczny obserwator postepuje w zgodzie z wlasnym sumieniem -
              a zareczam Ci, ze jest ono czystsze niz... nie.. nie bede porownywac...
              szpileczke tylko dorzuce - uwazasz, ze Ty jako chrzescijanin jestes lepszy niz
              muzulmanin? (i nie pisz mi tu o Al-kaidzie bo odpowiem Ci ze wyprawy krzyzowe
              gdyby mialy taka technike jak jest teraz... ;)
          • Gość: Jortex Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.05.05, 15:42
            Na zachodzie Europy podobno śmieją się, że Polska to taki europejski Iran. A ja myślę, że oni już niedługo sami się przekonają co to naprawdę jest "państwo wyznaniowe". "Szkoda" dlatego - że islam w Europie to zanegowanie prawie 2-tysiącletniego dorobku wielu pokoleń, dla których ideały judeo-chrześcijańskie były punktem wyjścia do budowy nowych idei, a nie czymś nad czym się dyskutuje. Rozmywając własną wiarę nie mamy ŻADNEJ ALTERNATYWY RELIGIJNEJ I IDEOLOGICZNEJ dla postępującego Islamu. Stąd taki marazm w UE i brak kierunków dalszego rozwoju... Po prostu DEKADENCJA.
            • t_rex Re: Boże Ciało 28.05.05, 21:38
              Na zachodzie Europy podobno śmieją się, że Polska to taki europejski Iran'-
              podobno, podobno, podobno a moze konkrety..
              wyluzuj Jortexie nie spalaj się na tym temacie..
              w Czechach do jakiegokolwiek wyznania przyznaje się ok.50 % społeczeństwa i
              jakoś sobie pomalu żyją
            • Gość: ja Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 03:04
              Panstwo wyznaniowe? Czy to miala byc ironia? Jesli innej wiary panstwo
              wyznaniowe to zle? a jesli chrzescijanskiej to dobrze? jakos mnie to mierzi...
              takie tolerancyjne - chrzescijanskie - poglady...
              • Gość: Jortex Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 15:14
                Gość portalu: ja napisał(a):

> Panstwo wyznaniowe? Czy to miala byc ironia? Jesli innej wiary panstwo
                > wyznaniowe to zle? a jesli chrzescijanskiej to dobrze? jakos mnie to mierzi...
                > takie tolerancyjne - chrzescijanskie - poglady...

Po prostu uważam, że przed wiarą nie można uciec. (jak chcą niektórzy ateiści) Jeżeli wolisz aby warunki w danym państwie (np. we Francji) dyktował islam, a nie chrześcijaństwo, to co jeszcze robisz w Europie? Wasza "tolerancja" zabija chrześcijańskie wartości, które stworzyły całą europejską kulturę. Jak chcesz np. zrozumieć wielką muzykę Bacha (jeżeli w ogóle wiesz o czym mówię...) bez Boga, bez Dekalogu? Po prostu się nie da. Wyrzucając Boga z Europy, wyrzucamy cały jej wielowiekowy dorobek. Nie mogę wprost pojąć, że są tacy ludzie dla których to WSZYSTKO znaczy NIC.
                • Gość: ja Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 16:02
                  > Jeżeli wolisz aby warunki w danym państwie (np. we Francji) dyktował islam, a n
                  > ie chrześcijaństwo, to co jeszcze robisz w Europie?

Mieszkam tu - i nie musze - powtarzam - nie MUSZE - byc wierzacym - czasami
                  zastanawiam sie - o ile byloby normalniej gdyby nie bylo religii - i nie wyskocz
                  mi tu z "cywilizacja smierci.."

Wasza "tolerancja" zabija c
                  > hrześcijańskie wartości, które stworzyły całą europejską kulturę. Jak chcesz np
                  > . zrozumieć wielką muzykę Bacha (jeżeli w ogóle wiesz o czym mówię...) bez Boga
                  > , bez Dekalogu? Po prostu się nie da. Wyrzucając Boga z Europy, wyrzucamy cały
                  > jej wielowiekowy dorobek. Nie mogę wprost pojąć, że są tacy ludzie dla których
                  > to WSZYSTKO znaczy NIC.

"Jezeli wiesz o czym w ogole mowie..." - taaak - to typowe.. Nie moge wprost
                  pojac, ze sa ludzie, do ktorych nie dociera to, ze ktos moze byc ateista.. A
                  ateizm to "najwieksze wyzwanie dla wierzacych bo domaga sie zdania sprawy z
                  przyczyn dla ktorych wierza.."

EOT
                  • Gość: deepthroat Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.05.05, 18:45
                    Jeżeli ktos chcialby przejśc na chrześcijaństwo i sie zastanawia , niech
                    przyjedzie do naszego pieknego kraju, posiedzi troszkę i napewno mu sie odechce!
                    Z jednej strony dekalog a z drugiej ciemnogród i ludki które by cię z chęcią
                    utopiły w łyżce wody!!!
                    • Gość: Jortex Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.05.05, 00:05
                      W moim życiu pojawiła się osoba która chciała mi udowodnić, że ludzie głęboko wierzący są z natury źli, zawistni i mściwi. Ale osobiście przekonałem się, że wszystkie "przykrości" jakie mnie spotykały rzekomo z ich strony, były czynione właśnie przez tę osobę. Nie twierdzę, że w Katolikach nie ma nienawiści, bo zdarza się ona u każdego czołwieka, ale jest to zjawisko marginalne a nie reguła.
                      Św. Augustyn powiedział, że najtrudniej jest uwierzyć w Kościół (jako wspólnotę ludzką) i jego świętość. To wyzwanie przede wszystkim dla Was.
                      Zaś fakt, że niektórzy Katolicy nie stosują się do reguł swojej wiary to argument za umocnieniem tychże reguł a nie przeciwko nim.
                      • Gość: ANNAPURNA13 Re: Boże Ciało IP: *.interia.pl 02.06.05, 14:01
                        krzysiek, słowo muzułmanizm to sobie sam chyba wymyśliłeś...
                        • guciu83 Re: Boże Ciało 02.06.05, 19:07
                          Nie wiem czemu tak jest ale strasznie irytują mnie pustaki w Twoim stylu... nie
                          masz nic do powiedzenia na dany temat to poprostu nie mów... nie próbuj
                          zabłysnąć bo w ten sposób naprawde tego nie czynisz
    • ahorn Re: Boże Ciało 05.06.05, 18:40
      Być może w takiej procesji idzież tuż za księdzem, bo w przeciwnym wypadku
      otacza Cię tłum ludzi, którzy udział w tej Mszy św. traktują jako spacer, jako
      okazję do pogadania ze spotkanymi znajomymi, jako możliwość obserwacji kto z
      kim i jak był ubrany, komu się przytyło... A już jakaś taka lokalna nasza
      tradycja zabierania z ołtarzy kawałka brzozowej gałązki przeradza się w szturm
      na biedne drzewka. ŻENADA.
      PS. znam takich, którzy raczej sporadycznie (delikatnie powiedziane) chodzą do
      kościoła, ale Boże Ciało stanowi obowiązkowy punkt ichniejszego programu w ten
      właśnie czwartek.
      • Gość: szpak Re: Boże Ciało IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.06.05, 23:29
        dajcie juz spokój z tym świętem, bo zbliża się Wszystkich Swiętych ,
        wyprztykacie sie z refleksji i co ?
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka