slartibartfast 23.11.05, 00:06 Sorki, ale co to za dziwo metalowe stoi na wjeździe od strony wawy? Taka wieża zwieńczona torusem, ze 20 metrów wysokości. Nigdy nie widziałem czegoś podobnego... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
slartibartfast Re: Osobliwość 23.11.05, 21:22 No co, nie wiecie?? Czy może pytanie niestosowne było...? Odpowiedz Link Zgłoś
bruum Re: Osobliwość 23.11.05, 21:59 Jeśli wieża i zakończona torusem to nie od strony W-wy tylko Płocka. A jest to wieża ciśnień. Dzięki niej (m.in) wszędzie w kranach mamy wodę, nawet w miejscach wyżej położonych. zdrówka życzę Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masahiro Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 22:18 Jeżeli chodzi o więzę ciśnień od strony Płocka ( przy straży ) to jest ona nieużyteczna od kilku lub nawet kilkunastu lat. Za komuny stawiali takie wieże nawet na terenach gdzie nie były potrzebne, tak na chybił - trafił. A od strony Warszawy to nie mam pojęcia bo nic takiego tam widziałem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 22:21 Ta wieża nigdy nie była czynna.Ona jest symbolem utopii,tak jak komunizm. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masahiro Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 22:26 A moze wiesz czy są jakieś plany zagospodarowania tego obiektu ? O jakiś koncepcjach kiedyś słyszałem ale nic konkretnego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hiphop Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.11.05, 23:06 opowiadacie sobie bajki do snu czy co - znowu temat polityczny , co wieża - chyba do reszty zidiocieliście Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masahiro Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 07:23 Jaki temat polityczny ??!! Stoi tak wieża - cudo to ludzi interesuje co to jest i po co, i co się z tym stanie. Jeżeli Cię post nie interesuje to go omiń i przejdź do następnego - może będzie ciekawszy- a nie rzucaj inwektyw. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajka Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 00:54 ja proponuję zrobić tam jakiś eksluzywny klub. Kiedyś za młodych lat byłam tam w środku... fajnie tylko trzeba rurki omijać, znaczy mocno się pochylać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
tosla Re: Osobliwość 24.11.05, 19:22 Też tam bywałem! Ostatni raz jakieś 8 lat temu, jak pisałem pracę na studiach o terenach przyległych i robiłem z góry zdjęcia. Super widok z góry. A wieżę naprawdę należałoby wykorzystać na jakiś lokal, albo chociaż punkt widokowy. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_z_gostkowa Re: Osobliwość 24.11.05, 20:00 Jakieś dziesięć lat temu dyskutowana była ostro przyszłość wieży; faktycznie, rzucano propozycjami restauracji, punktu widokowego i innymi pomysłami. Ale podsykutowano, podyskutowano i temat ucichł. A szkoda, bo stoi i niszczeje,a można by z tego zrobić jeden z punktów rozpoznawczych (i atrakcji) miasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masahiro Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 22:16 Trochę osób odwiedza to forum więc może należałoby napisać petycję i przedstawić władzom miasta. Jednak jest jeden problem - kiedyś słyszałem jakieś plotki ( nie wiem czy to prawda), że utorzeniu czegokolwiek w tym obiekcie przeszkadza jego konstrukcja - niestabilna i zpada się czy coś takiego. Może ktoś wie coś na ten temat?? Odpowiedz Link Zgłoś
slartibartfast Dzięki 24.11.05, 23:08 Tak podejrzewałem że to do wody. Oryginalna, szkoda gdyby znikła... -nęła :) A z kierunkiem wjazdu rzeczywiście się pomyliłem cokolwiek. pzdr wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.11.05, 23:28 wszyscy mają jakieś pomysły - tak , tylko kto ma to zrobić , znowu ONI / miasto ?/ czyli władza - tak , chyba dalej żyjecie w socjaliźmie , a kto ma dać na to pieniądze i to duże ????? , może ktoś rozsądny znajdzie na to sposób ! Pomysł to nie wszystko . Obiekt bardzo ciekawy , ale ...? Gadu , gadu i na tym się kończy . Trzeba znać realia własnościowe , konstrukcyjne , finansowe , bezpieczeństwa i wiele innych - i ... do roboty . Odpowiedz Link Zgłoś
pelagia_z_gostkowa Re: Dzięki 24.11.05, 23:57 O ile na tym forum nie zawsze mamy to samo zdanie, to w tym przypadku się z Panem w pełni zgadzam. Nie można wszystkiego zwalać na ONYch ;) I to się tyczy nie tylko wieży, ale też wielu innych rzeczy. Działania samego w sobie na rzecz miasta itp. A w przypadku wieży to dopiero początek dyskusji.Zatem - czy ktoś ma jakieś pomysły i zna realia dotyczące wieży? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 10:58 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 12:41 tu sie ujawnił jakiś baran - ale tak to jest na tym świecie - bardzo mnie ktoś lubi ?! pozdrawiam FRUSTRATA , który w moim imieniu się przedstawił jakim to idiotą jest . Odpowiedz Link Zgłoś
the.web Re: Dzięki 25.11.05, 13:03 Panie Marku. Poniewaz idiotow nie brakuje wiec moze warto pomyslec o zalozeniu "stalego" podpisu - nikt wtedy w Pana imieniu nie napisze juz NIC... :) Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:13 ja mam stały podpis - moje imie i nazwisko . oczywiście zdaję sobie sprawę , że takich frustratów jest wielu , pisząc na forum zdaję sobie sprawę , że będę atakowany przez tych co mnie "lubią" , ale to nie szkodzi - mam nadzieję , że coś się jednak w tym naszym narodzie kiedyś zmieni , tak - wiem to utopia , ale taki mój los . pozdrawiam . Odpowiedz Link Zgłoś
guciu83 Re: Dzięki 25.11.05, 13:17 Panie Marku Ostatni wpis oczywiście kasuje bo jest to ewidentne podszywanie się. Przyłaczam się do apelu aby zastrzegł Pan swój nick! Bedzie w tedy jasne czy dany post pisze Pan czy nie! Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:25 tak zdaje się , że nastąpiła pomyłka ,usunął Pan nie ten wpis co nleży , mam nadzieję , że to Pan naprawi - Odpowiedz Link Zgłoś
guciu83 Re: Dzięki 25.11.05, 13:36 Pośpiech Panie Marku, pośpiech - ale dziekuje za zwrócenie uwagi :). Błąd naprawiłem! Z pozdrowieniami Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Dzięki IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 13:37 dzięki , a tak nawiasem to jak to zrobić , jeżeli chodzi o podpis ? Odpowiedz Link Zgłoś
guciu83 Re: Dzięki 25.11.05, 13:47 W lewym górnym rogu (tam gdzie jest miejsce na wpisanie loginu i hasła )jest też napisane: "załóż konto".... Proszę tam kliknąć i myślę, że wszystko stanie się dla Pana jasne. Za każdym razem kiedy się Pan zaloguje Pana login bedzie wytłuszczony i będzie miał Pan gwarancje, ze nie użyje go nikt niepożądany. Prosze sobie przeczytać jeszcze to: forum.gazeta.pl/forum/0,62499,2451875.html i to: forum.gazeta.pl/forum/0,62499,3017569.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Jortex Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 17:32 Kiedyś przeglądałem stronę internetową, na której ktoś prezentował wieże ciśnień z różnych części Polski. Co ciekawe - tej z Ciechanowa tam nie było, ale też żadna z zamieszczonych nie była podobna do naszej. Być może mamy w Ciechanowie wieżę ciśnień, jakiej nie ma żadne inne miasto w Polsce. Jeśli się mylę to mnie poprawcie :) A jeśli nie to faktycznie warto to wykorzystać do promocji miasta. Uważam, że punkt widokowy wystarczyłby w zupełności, tylko przydałby się mały remont tej budowli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.11.05, 18:31 wieża ciechanowska to o ile się nie mylę był prototyp / projekt dyplomowy / pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: green Re: Osobliwość IP: 213.199.253.* 25.11.05, 23:08 tez słyszałem ze jest to jedyna konstrukcja tak wyglądająca, co do tego ze jest chwiejna zapada sie itd., to wydaje mi sie to o tyle ciekawe ze miała przeciez przetrzymywac w sobie ogromne ilosci wody, a ona troche wazy... no ale ja do konca sie nie znam bo na budownictwo tylko zdawałem ale sie nie dostałem poza tym żadnych konkretnych planów dotyczacych wieży tez nie widziałem Odpowiedz Link Zgłoś
greentea3 Re: Osobliwość 26.11.05, 01:02 to naprawdę świetna budowla dla niektórych mały symbol miasta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masahiro Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 01:27 O tym zapadaniu się i nietrwałej konstrukcji to napisałem, że tylko plotki. Ale z tego co widziałem, a parę razy tam byłem, to nie zdziwiłbym sie gdyby to była prawda.Tak - ciechanowska wieża była prototypem. Miała ona przetrzymywać ciężary ale nigdy ich nie przetrzymywała. Do tego konstrukcja ma już trochę latek i może wtedy była ona ok ale przecież podniosły się standardy dotyczące bezpieczeństwa budynków itd ( do końca nie znam się na tym ) Poza tym stoi na drewnianych podporach - które chyba nie ułatwią pozwolenia na utworzenie chociażby punktu widokowego. Do tego na utworzenie punktu widokowego nie będzie pieniędzy. Jest to wielka inwestycja a w naszym mieście będzie to nierentowne. Chyba pozostaje nam liczyć tylko na prywatnego inwestora, który zrobi tam jakiś lokal - to napewno cieszyłoby się powodzieniem. Prośba do pana Marka Zalewskiego: Nie wiem czy ma pan dostęp do takich materiałów ale jeżeli tak to bardzo proszę o to żeby zorientował się pan jak prezentuje sie konstrukcja wieży i czy jest jakakolwiek możliwośc utorzenia tam czegokolwiek. Pozdrawiam i z góry dziękuję. Odpowiedz Link Zgłoś
alpamayo99 Re: Osobliwość 26.11.05, 10:35 Tak się składa, że trochę na tym znam się. Wieża zaprojektowana została jako zbiornik wyrównawczy wody dla potrzeb dzielnicy przemysłowej. Stalowe podpory wykonane są z prętów (rur?) stalowych. Wszystkie pręty podpór są prostymi odcinkami nachylonymi pod stałym kątem do podłoża. Zbiornik wykonano w kształcie "dętki" z blachy stalowej. Miało to z grubsza działać w ten sposób, że w nocy zbiornik napełniał się, a w dzień następował rozbiór wody - w przypadku, gdy miejska sieć wodociągowa nie mogła "wydolić". O ile mi wiadomo, to nigdy zbiornik nie był napełniony w 100%, ale przez jakiś okres działał. Co do projektu, to został on wykonany na podstawie badań laboratoryjnych, które polegały na poddawaniu określonym obciążeniom kolejnych makiet wykonanych ze stali, oczywiście w odpowiedniej skali. Projekt został wykonany chyba na Politechnice Warszawskiej. Nie pamiętam, kto był projektantem i jaka firma wykonawcą. Muszę poszukać w swoim archiwum, jak znajdę to podam oczywiście na forum więcej danych na ten temat. Fotografia (widok) wieży była bardzo popularna wśród "budowlańców" w latach osiemdziesiątych, ponieważ zdobiła okładkę podręcznika "PROJEKTOWANIE KONSTRUKCYJNE" dla techników budowlanych. Obecnie obiekt nie jest w żaden sposób użytkowany. Czy jest odpowiednio zabezpieczony? Na to pytanie odpowiedzieć może przede wszystkim właściciel lub PINB (Powiatowy Inspektor Nadzoru Budowlanego). Oczywiście, że jest możliwość zaprojektowania na wieży różnych ciekawych pomysłów, jest tylko jeden problem: PIENIĄDZE!!! Na początek należy opracować ekspertyzę techniczną, która określi dokładnie zakres i możliwości adaptacji, a przede wszystkim ustali, czy wieża "zapada się" oraz jak zapobiec dalszej degradacji. Tyle na razie. Pozdrawiam i przepraszam, że odpowiedziałem za pana Marka Zalewskiego. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 10:46 dziękuję , odpowiedź naprawdę kompetentna , ja kierowałem się tylko zdrowym rozsądkiem i tylko tym co na ten temat słyszałem , Dziękuję . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: masahiro Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 15:48 Dziękuję bardzo za odpowiedź. Mam jeszcze pytanko. Czy to PINB opracowuje ekspertyzy techniczne ? Odpowiedz Link Zgłoś
alpamayo99 Re: Osobliwość 26.11.05, 18:23 Nie, PINB nie jest od tego. Jest to tzw. "policja budowlana", która pilnuje przestrzegania prawa budowlanego zarówno w odniesieniu do obiektów będących w trakcie realizacji, jak również do obiektów istniejących, już wybudowanych w trakcie eksploatacji. Jeżeli stan techniczny obiektu wskazuje na zagrożenie bezpieczeństwa użytkowania lub grozi np. zawaleniem, to PINB może nakazać właścicielowi obiektu opracowanie ekspertyzy technicznej, z której powinno wynikać jakie kroki należy podjąć, aby obiekt odpowiednio zabezpieczyć lub ewentualnie rozebrać. Ekspertyzy techniczne opracowują specjaliści posiadający odpowiednie uprawnienia budowlane. W tym konkretnym przypadku opracowanie takie może być wykonane tylko na zlecenie właściciela obiektu, tzn. ... właśnie, czyje? Urzędu Miasta? Starostwa Powiatowego? Może ktoś wie? Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 18:44 na tym Forum jest to jedyna normalna ROZMOWA między LUDŹMI o "sprawie" - dzięki , tak powinno być - rozmawiajmy . Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 19:49 O-klucz,fajnie jest. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 20:26 jak nie masz nic do ciekawego to zamilknij psujesz gnojku atmosfere porzadnej rozmowy spieprzaj dziadu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 20:50 O-klucz,masz kłopoty nie tylko z j.angielskim ale również z j.polskim. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewqski Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 21:57 jakiś baran znowu się podszywa pod moje imię i nazwisko , jednak przejdę na kody = to xnowu ten baran beczy i wstydzi się swojego nazwiska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 22:02 bardzo proszę moderatora o wykasowanie tej idiotycznej wypowiedzi bez sensu - mam nadzieję , że bez pomyłki , obiecuję , że to załatwię Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marek zalewski Re: Osobliwość IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.05, 22:24 oświadczam , że wyłączam się z FORUM - marek zalewski - wyeliminował mnie i to dobrze - chciałem wcześniej skończyć,jakiś BARAN , Dziękuję mu za to ... pozdrawiam wszystkich normalnych . Odpowiedz Link Zgłoś
janekpradera Re: Osobliwość 27.11.05, 00:16 Witam. Przejrzałem to forum (przyznaję, że pobieżnie) i rzeczywiście trafia się jedna "normalna" rozmowa na 10. To niepokojące. Odpowiedz Link Zgłoś