Dodaj do ulubionych

Czipowanie psów !

IP: *.ciechanow.core.ids.pl 04.01.06, 15:58
Czy ktos wie cos więcej na temat cipowania psów w Ciechanowie. Ostanio
przeczytałem na ten temat w Extra Ciechanów. Czy ktos ma zamiar zając sie tą
sprawą. Wystarczy popatrzec jak wałeśają sie psy w naszym miescie , zeby
dojść do wniosku ze trzeba cos z tym zrobić.
Obserwuj wątek
    • Gość: Azorek Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 19:39
      Zgłaszam oficjalny protest!!! Precz z dreczycielami zwierzat!
      • Gość: weronka Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.01.06, 20:29
        Chwileczkę - czipowanie jest jak najbardziej ok!!! Ktoś wexmie psiaka, potem go zostawia i myśli że mu wszystko wolno, a jak będą psy zaczipowane to takiego delikwenta będzie można odnalsc i go ukarać odpowiednio.
        Jestem za czipowaniem!!!! Oby jak najszybciej dosżło do skutku
    • Gość: z Aleksandrówki Re: Czipowanie psów ! IP: 212.160.130.* 06.01.06, 14:21
      Szkoda że dzisiaj nikogo z władz Miasta nie było na osiedlu Jeziorko , to może
      jak by zobaczyli watachę bezpańskich psów , to moze zajeli by się
      bezpieczeństwem mieszkańców " swojego " miasta .Przecież te psy miały swoich
      właścicieli.
      • Gość: weronka Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 16:22
        I właśnie dlatego jestem za nakazem czipowania wszystkich psów, bez wyjątków.
        Mimo, że mam w rodzinie osobę, która powiedziął,ze nie zaczipuje psa (!)
        Mam jednak nadzieję, ze dojdzie to do skutku
    • Gość: owczarek niemiecki Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 18:45
      ja mam psy z rodowodami fci ktore maja tatuaze;)) wiec numer maja wybity w
      uchu;)) wiec prosto ustalic wlasciciela psa po numerze np oddzial z warszawy
      ma piersza litere "a' a legionowo aa itp:):) pozdro
      • Gość: weronka Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 20:05
        Hmmm, gwoli ścisłości - tez mam rasowaca z tatuażem :-) . Ale pomyśl ile osób ma psy "w typie" nigdzie nie zarejestrowane? Nie uznawane za rasowe. I jak oni mają ewentualnie odszukać swojego pupila? A zajrzyj na portal Dogomanii - zobaczysz ile osób szuka swojego psa mimo że mają tatuaże i nie może odnaleśc, bo np. tatuaż jest nieczytelny? różnie bywa z tatuażami. A tak przy okazji - jak myślisz - co psa mniej boli? Zrobienie mu tatuażu, czy zaczipowanie?
        Pozdrawiam
        • Gość: owczarek niemiecki Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.06, 23:14
          tatuaz wykonuje sie w wieku od4 do 6 tygodniu :) nigdy nie mnialem przypadku
          zeby psa zgubic;)) owczarki niemieckie to jedna z inteligetniejszych ras na
          swiecie;)), wiec taki pies sie nigdzie sie nie zagubi;)) jezeli jest od
          szczeniaka dobrze socjalizowany;)) w ciechanowie jest sporo owczarkow
          niemieckich z rodowodami kolo(30)
          • Gość: ciech Re: Czipowanie psów ! IP: 213.199.253.* 07.01.06, 08:36
            Ciekawy jestem, kto zmusi właścicieli kundelków do ich czipowania?!!
            Psy rasowe (z tatuażem na uchu, bądź na brzuszku) rzadko są porzucane i nie
            tworzą "klienteli" schronisk.
            Osobiście nie mam nic preciwko zakładania czipów pieskom, sprawdza się ten
            pomysł juz w kilku polskich miastach.
    • Gość: Obserwator Re: Czipowanie psów ! IP: 212.160.148.* 07.01.06, 10:11
      Wystarczy podjąć uchwałę o obowiązku elektronicznego znakowania psów z rocznym
      wakacjolegis , a następnie egzkewować uchwalone prawo. Tym bardziej , że już od
      2008 r ,będzie taki obowiązek w całym kraju. Wystarczy odrobina chęci , ale jak
      widać dla radnych ( z jednym wyjątkiem ) i Pana Prezydenta to za dużo.
    • Gość: Azorek Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.01.06, 16:48
      Boje się że za chipowanie psów zapłacą i to sporo ich właściciele.
      Swojego rasowca pilnuję jak oka w głowie, ale co z wiejskimi
      włóczęgami? Dadatkowe obciążenia związane z utrzymaniem psa, doprowadzić
      mogę jedynie do zwiększonej ilości tych porzucanych w lasach.
      • Gość: ciech Re: Czipowanie psów ! IP: 213.199.253.* 12.01.06, 09:23
        Troszkę na ten temat poszperałem. Otóż koszt takiego elektronicznego znakowania
        psa wynosi ok. 100 zł. Teraz jest też obowiązek szczepienia psów, dużo mniej
        kosztowny, a wiadomo, że wiele piesków biega bez szczepień.
        Chcących się lepiej zoriantować o co chodzi odsyłam na stronę:
        www.identyfikacja.pl
        • Gość: weronka Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.01.06, 09:44
          Swego czasu wyczytałam w którymś z naszych tygodników, że u nas w Ciechanowie jeden weterynarz (ale nie pamiętam który) czipuje psy. Koszt takiego zaczipowania wynosił 70zł.
          o egzekwowaniu ewentualnego obowiązku czipowania słyszałam, że odbywałoby się przy okazji szczepienia psa, a koszt byłby rozczłonowany częściowo na właściciela, a częściowo na "miasto". Swoją drogą gdyby wszyscy właściciele psów płacili uczciwie podatek za swojego czworonoga, wyszłoby jeszcze taniej
          Pozdrawiam
          • Gość: pijaczysko Re: Czipowanie psów ! IP: 213.199.253.* 14.01.06, 20:47
            Kurde, Weronka, gdzie ten weterynarz? Za siedem dych to sam bym sie zaczipował -
            łatwiej by było odstawiać mnie do domu!
            • Gość: weronka Re: Czipowanie psów ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.01.06, 21:00
              Nie pamiętam, właśnie o to chodzi, ale to czytałam jakiś czas temu. Może już się ceny zmieniły (???)
              Jak chcesz żeby łatwiej było cię odstawić do domu, to może jakiś tatuaż na czole? Zeby był widoczny? He he . Powodzenia w powrotach do domu
              • Gość: pijaczysko Re: Czipowanie psów ! IP: 213.199.253.* 15.01.06, 10:51
                Weronka dzięki za radę. Twoje zdrówko!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka