Dodaj do ulubionych

ulica Gwardii Ludowej

05.07.08, 22:36
Kilka razy jeden Marek Szyperski poruszał temat na łamach lokalnych mediów
nazw gloryfikujących komunizm w jakiejkolwiek postaci.
Szczególnym oporem "prawicowej" rady miasta i prawicowego pana Prezydenta jest
opór przed zmianą nazwy ul.Gwardii Ludowej na inną.
Podobny problem zaistniał w Koszalinie i w końcu udało się po wielkich
dyskusjach i zadymie domorosłych historyków związanych sympatią z ruchem
komunistycznym zmienić na ulicę bohatera rotmistrza Pileckiego
www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20080705&id=my21.txt
Podobne argumenty przeciw zmianie nazwy wypowiadają ciechanowscy radni i chyba
sam Donald Tusk bawiący z gospodarską wizytą będzie musiał poprosić nasze "elyty",
by nie ośmieszały dodatkowo tego miasta po nieudanej rewitalizacji
zamku.Osobiście nie wierzę by w Ciechanowie były siły zdolne do zmiany tej
nazwy chociaż Platforma podpisała się pod tym projektem

Obserwuj wątek
    • magik1985 Re: ulica Gwardii Ludowej 06.07.08, 14:08
      najlepiej zmienić nazwę na ulicę osiedlową, albo inną neutralną. z
      góry jestem przeciwko nadawaniu ulicom nazw "nazwiskowych", bo to
      wiąże sie z konktrowersjami, jak nie dla historyków, to dla
      komuchów, to dla księży itd.
      Współczuję tylko mieszkańcom ul. Gwardii Ludowej, z tym
      zamieszaniem, mojej ulicy nikt lustrować i deubekizować nie będzie :)
      • Gość: Mariusz Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.centertel.pl 06.07.08, 15:14
        Ulica Osiedlowa jest na Kargoszynie a więc odpada. A tak na prawdę
        komu ta nazwa ulicy przeszkadza? jakie to ma znaczenie dla
        mieszkańców? Zmiana nazwy ulicy co za tym idzie wymiana dowodow
        osobistych, bo przecież zmienia nam się adres zamieszkania a więc
        koszt. Może wszystkie nazwy ulic pozmieniajmy i nabijmy kasę urzędom
        i fotografom.
        • Gość: Tomek Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.07.08, 19:08
          Mieszkam na Gwardii i wisi mi obecna nazwa, a wprowadzanie nowej to
          chyba pociągnie zmianę dokumentów, na co wcale nie mam ochoty. ale
          może się mylę?
          • Gość: :) Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 13:50
            Ja też mieszkam na Gwardii, właśnie wymieniłam paszport i nie mam
            zamiaru go sobie znowu wyrabiać. Co za różnica jaką nazwę ulicy się
            przyjmie, ważne co ma się w sercu...
            • inzynier_skrzypek Re: ulica Gwardii Ludowej 08.07.08, 08:31
              I w tym jest pies pogrzebany. Gdyby rada podjęła uchwałę o zmianie nazwy ulicy
              podniósłby się lament mieszkańców, bo należałoby wymienić dowody osobiste,
              paszporty, prawa jazdy itd. Mnie także razi "Gwardii Ludowej". Wolałbym, żeby
              nazwa tej organizacji zniknęła z ulic. W razie czego podpowiadam radnym nową
              nazwę: "Jacka Kuronia".
              • ciehanofianin Re: ulica Gwardii Ludowej 08.07.08, 08:43
                No toś wybrał sobie Inżynierku postać.
                Fakt, też walczył o inną Polskę ,
                ale niech tam już zostanie Gwardii Ludowej.
                Gwardia Ludowa też walczyła o inną Polskę.

W stwierdzeniu 'walka o inną Polskę' mieści się wiele nurtów.
                Nurty komunistyczno-lewicowe to oparcie się na sąsiedzie ze wschodu.

Gwardia Ludowa i Jacek Kuroń są z tego nurtu więc odpadają.

• Gość: inzynier_skrzypek Dlaczego nie Kuronia? IP: *.cnow.pl 13.07.08, 09:02
                  Jestem rozczarowany. Sądziłem, że nasze internetowe PiSki rzucą się na mnie w
                  większej liczbie. Gdyby nasi radni mieli jaja to nazwaliby Rynek Placem Jacka
                  Kuronia. A tak mamy kolejny w Polsce (czy ktoś już policzył ilu ulicom, placom,
                  szkołom itd. patronuje Karol Wojtyła) Plac Jana Pawła II.
                  • Gość: ciekawski Re: Dlaczego nie Kuronia? IP: *.dedyki.pl 13.07.08, 11:15
                    Inzynierek - wykształciuch ;-))) podniósł temat nazw i jak zawsze kulą w płot.

Proszę bardzo może być Jacek Kuroń i te same procedury co przy innej nazwie.
                    Kochacie Platformę to jaki problem dla ukochanej partii poświęcić troche czasu i pieniędzy?
                    Dlaczego tysiące mieszkańców tego miasta musiało poświęcić czas i pieniądze by w latach 90 musieli to zrobić ,a dziś mieszkańcy GL to mają być 'święte krowy' czy ciechanowskie platfusy boją się spadku sondaży?
                    Ciagle zmieniane są nasze dokumenty - nowy dowód osobisty plastikowy,nowe prawo jazdy.nowe konta bankowe,nowe numery telefonów.itp.itd
                    Zapewne nikt i ty sam do dziś nie policzyliście ile mamy szkół,ulic,placów np. - Tadeusza Kościuszki,Marii Konopnickiej,Leśnej,więc ,żaden to argument z JPII
                    • plastelina2005 Re: Dlaczego nie Kuronia? 15.07.08, 08:20
                      Zmiana nazwy ulicy to nie mój pomysł lecz twojego partyjnego towarzysza. Ja
                      tylko rzuciłem nazwisko człowieka, który w mojej opinii wart jest uhonorowania.
                      Zresztą po ostatnim spacerze po mieście (zatrzymałem się koło tego wielkiego
                      kamienia między Foto-Kaliną a starostwem i uważnie przeczytałem, co wyryto na
                      tablicy pamiątkowej) mój zapał, by zmienić nazwę ulicy Gwardii Ludowej bardzo
                      osłabł.
                      • inzynier_skrzypek Re: Dlaczego nie Kuronia? 15.07.08, 08:22
                        Zapomniałem dodać, że posługuję się także loginem plastelina2005.
                      • Gość: Spacerowicz Re: Ul.Kwartał pieszczochów IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 01:16
                        E tam. Bez sentymentów.Kwartał Pieszczochów brzmi o wiele lepiej. Oprócz
                        czerwonego harcerza, czerwony mason Lipski, pezetpeerowski profesor " drogi
                        Bronisław" i lewacki redaktor "kochany Adaś". Za jednym zamachem wspaniała
                        czwórka po raz kolejny wywróciłaby stary porządek. Tym razem na Aleksie. A tak
                        na marginesie szkoda, że to co tam przeczytałeś nie zamurowało Cię na stałe.
                        Bardzo by mi to skróciło poranne spacery z psem nad rzeką. I z ogromną
                        przyjemnością patrzyłbym co rano jak Misiek podnosi łapę do góry i leje pełnym
                        strumieniem na twoje plastyczne nogawki.
                  • Gość: mieszkaniec10 Re: Dlaczego nie Kuronia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 09:34
                    Odwalcie się od nazwy. Nie mam ochoty za to płacić w żaden sposób.
                    Prowadzę drobną działalność i przez tą zmianę stracę część klientów.
                    Może tak lepiej rozliczyć "esbeckie" emerytury, jak nie ma co robić.
                    Nadgorliwość podobno jest gorsza od faszyzmu.
                  • Gość: Kuroniożerca Re: Dlaczego nie Kuronia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 21:07
                    Dorzucam do pomysłu tego frajera jeszcze nazwę - Jacka Kuronia i
                    syna jego.
                    • Gość: kuronizerca Re: Dlaczego nie Kuronia? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 15:46
                      proszę bardzo może być i cała rodzinka w komlplecie
                      www.asme.pl/115896570360394.shtml
    • Gość: mieszkaniec GL Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.07.08, 18:40
      ciehanofianin jak nie masz innego zajęcia to się rozbierz i pilnuj
      ubrania, a nie piszesz głupoty i myślisz, że Twoje durne sugestie
      coś zmienią. Ja tez mieszkam na tej ulicy od 28 lat i niemam
      zamiaru opłacać kosztów wymiany wszystkich dokumentów (dowody
      osobiste,dowody rejestracyjne, pazporty, prawa jazdy, konta w
      bankach, podawanie nowego adresu wszyskim instytucjom z którymi
      mamy umowy itp). Dość już robienia ludziom "wody z mózgu" przez
      takich oszołomów. Mam nadzieje, że ta Rada nię będzie się zajmowała
      tym problemem mając wiele innych spraw na głowie ważnych dla
      Naszego Ciechanowa.
    • bruum Re: ulica Gwardii Ludowej 07.07.08, 21:23
      I między innymi dlatego ulice powinny nosić nazwy takie jak Fiołkowa, malinowa,
      kaczeńców, misia uszatka... itd itp. Ale jak znam życie uszatek tez wzbudził by
      kontrowersje. Toć to miś za komuny wymyślony. :)
      • magik1985 Re: ulica Gwardii Ludowej 07.07.08, 23:17
        Waldku, sto procent racji. pozdrawiam ;)
    • ciehanofianin Re: ulica Gwardii Ludowej 08.07.08, 08:07
      po tych głosach mógłbym napisać ,że piszą 'homo sovieticus'
      pl.wikipedia.org/wiki/Homo_sovieticus
      Homo sovieticus:

* człowiek podporządkowany kolektywowi (organizacji partyjnej),
      * dla jego postawy charakterystyczna jest ucieczka od wolności i
      odpowiedzialności,
      * koniunkturalizm, oportunizm,
      * agresja wobec słabszych, uniżoność wobec silniejszych,
      * brak samodzielnego myślenia oraz działania,
      * oczekiwanie że "ktoś coś załatwi",
      * zniewolony intelektualnie,
      * pozbawiony osobowości i godności,
      * całkowicie podporządkowany władzy partii

ale zawsze mogę się mylić ;-)))
      • Gość: inzynier_skrzypek Fantastyczna charakterystyka pisowca. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 17:39
        Dziękuję. Szkoda, że sam na to nie wpadłem. A teraz znajdź definicję sekty, a
        ujrzysz cechy PiS.
      • Gość: luna Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.12.08, 10:29
        Do charakterystyki homosovietikusa trzeba by jeszcze dodać: brudas,
        świnia, je dzieci na surowo, uprawia seks od tyłu, pijak. Coś z
        homosowietikusa mają chyba też ci, co grzebią w śmietnikach szukając
        puszek po piwie.
    • Gość: dumnygwardzista Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.net 08.07.08, 11:57
      Dodatkowo GL zajmowała się prowadzeniem wywiadu. Powstały Wydział Informacji GL, spenetrowany przez agentów radzieckiego wywiadu zajmował się m. in. paraliżowaniem działań Polskiego Państwa Podziemnego[2]. We wrześniu 1943 członek Wydziału Informacji Marian Spychalski ujawnił gestapo listę ok. 50 osób działających w konspiracji, wśród których część było członkami Polskiego Państwa Podziemnego, Delegatury Rządu na Kraj lub żołnierzy Armii Krajowej. Osoby te zostały w większości aresztowane przez gestapo w końcu 1943, a część z nich wywieziono do niemieckich obozów koncentracyjnych.
    • Gość: mieszkaniec Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.07.08, 14:59
      Błagam zmieniajcie patronów ale po 1 stycznia 2009 roku.Podobno
      wtedy nie bedzie już obowiazku meldunkowego ( wymiana dowodu po
      zmianie adresu ).
      • Gość: walery555 Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.07.08, 18:14
        Ta ulica powinna nazywać się pisowa, bo oni tylko zajmowali się
        takimi pierdołami, a teraz są widoczne efekty.Temat żenujacy.
        • ciehanofianin Re: ulica Gwardii Ludowej 16.07.08, 23:33
          Dla wszystkich ,którym myślenie głową nie sprawia problemu i nie są
          zacietrzewieni, bo to oszołomy z PiS chcą zmian ulic ,a zapomnieli ,że i PO
          także chce i chciało i głosowało.
          Podaję ciekawy link do tekstu bardzo uniwersalnego takiego prawie jak Biblia co
          jest dobrem ,a co złem.

www.rp.pl/artykul/162347.html
          Zniewolone umysły III RP
          Bronisław Wildstein 14-07-2008, ostatnia aktualizacja 14-07-2008 02:59

Trudno wyobrazić sobie skruchę i chęć rozliczenia własnych win w świecie, który
          win tych nie potępia. Takim światem jest III RP – pisze publicysta „Rzeczpospolitej”
          • inzynier_skrzypek Re: ulica Gwardii Ludowej 17.07.08, 10:33
            Wildstein to prawicowy Michnik. Oczywiście przy zachowaniu proporcji obu tych
            postaci. Niemniej to karzeł, który marzy by zostać olbrzymem. Porównywać jego
            teksty do Biblii... A nie mówiłem, że PiS to sekta.
            • Gość: 8b Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.12.08, 22:37
              Warto pewne rzeczy powtarzać na konkretnych przykładach.
              Oto zmarła śmiercią naturalną w Anglii w Oxfordzie żydówka Halina Wolińska jedna
              z obrzydliwszych postaci ery stalinizmu członkini Gwardii Ludowej.
              www.rp.pl/artykul/229782.html
              Wolińska była fanatyczną komunistką. Jeszcze w latach 30. należała do
              nielegalnego Komunistycznego Związku Młodzieży Polskiej. Gdy wybuchła wojna,
              znalazła się w okupowanym przez bolszewików Lwowie. Natychmiast wstąpiła do
              sowieckiego Komsomołu. Później stała się członkiem Gwardii Ludowej,
              komunistycznej partyzantki przygotowującej grunt do sowietyzacji Polski.
              • Gość: gosc Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 08:34
                8b chcesz zasponsorowac wszystkie zmiany i wymiany
                dokumentów? bo mieszkańcy nie maja na to ochoty.
              • Gość: 8b Re: ulica Gwardii Ludowej po co ? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.12.08, 21:52
                Radni nieporadni z PO mogą uchwalić zmianę nazwy tej ulicy i rozłożyć wymianę
                wszelkich dokumentów na kilka lat.
                Sprawdzcie sami co ile lat wasze dokumenty trzeba wymieniać tak czy siak i owak
                i nikt tego wam nie zrekompensuje.

Trzeba tylko chcieć

• Gość: 8b Re: Mord założycielski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 14:46
                Pewne rzeczy i pewne fakty trzeba przypominać myślącym inaczej o naszej historii.
                Wczoraj w teatrze telewizji pokazano 'Mord załozycielski' i pewien ciekawy ciąg
                nazwisk z historii przeplatającej się z terażniejszością ,a zawiązanych z
                formacją zbrojną o nazwie Gwardia Ludowa i jej dowódcą
                podejrzanym o mord Bolesławie Mołojcu,
                pierwszym sekretarzem PPR Marcelim Nowotko ps 'Stary" chłopakiem z Ciechanowa
                ,ale już bez ulicy jego imienia
                Heleną Wolińską ps."Lena" póżniejszą słynną ,a niedawno zmarłą stalinowską
                prokurator ,
                jej późniejszym mężem Franciszkiem Jóźwiakiem ps."Franek" ministrem itp,itd
                teatr dotyczył mafijnych rozgrywek w łonie Polskiej Partii Robotniczej u zarania
                powstania.

Jeśli nazwa ulicy nie przeszkadza mieszkańcom Ciechanowa po obejrzeniu tego
                teatru to nic tylko płakać nad Wami.

www.tvp.pl/tvp1/aktualnosci/teatr-telewizji-scena-faktu-mord-zalozycielski

• Gość: Bartek Re: Mord założycielski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.08, 19:58
                  Płakać to trzeba nad twoim losem,a historii to nie zmienisz, pomyśl jak pomóc
                  ludziom którym żyje się ciężko , a nie piszesz takie dyrdymały.
            • Gość: symetria i proporc Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.12.08, 22:12
              Tak gwoli symetrii. Na takich mądrych - inaczej, jak skrzypek, znakomity pisarz
              Andrzej Bobkowski miał tezę "intelektualiści to są niestety, w przeważającej
              ilości ku...". Tak też prostytuuj się Pan dalej.
    • Gość: armista Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.08, 17:18
      Proponuję zamienić nazwy ulic na NUMERY ULIC.A przy tym pamiętać o
      pominięciu 13, 66 ( satanizm ) i liczb kojarzacych sie np z kopą itd.
      Żartowałem!!!
      Ludzie opamietajcie się, zacznijcie czytać ksiązki i gazety, idzcie
      do kina, na występ i zaniechajcie grzebania w przeszlosci ....od
      tego sa historycy .
      • Gość: NiePOdobny Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.08, 23:09
        Może niech rada miasta w imię wyższej konieczności uchwali rekompensatę dla
        mieszkańców ulicy za wymianę dokumentów. POdobno to też prawica ?
    • Gość: OLO Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.12.08, 13:06
      Mieszkam na ulicy Gwardii Ludowej- i nie zgadzam się na zmianę nazwy ulicy !!!!!
      Jak nie mają co robić na tych stołkach to niech zmienią prace albo zajmą sie
      czym innym.W innym przypadku zrobimy strajk!!!! Pytałem się ludzi mieszkających
      na Gwardii nikt nie chce zmieniać nazwy bo po co !!!!!Co to komu przeszkadza
      !!!??? Calą RAde Miasta trzeba zmienić a nie nazwę ulic do których jesteśmy
      przyzwyczajeni!!!!Więc Ratusz niech się Buja!!!!!!!!!!!!!!
      • Gość: 3x Re: ulica Guardia Civil IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.12.08, 13:21
        Dla OLO i innych bojowników o dobre stare komunistyczne nazwy, gdyby chcieli
        strajkować to mogą szykować się na trudny ten czas.

Szczególnym wyróżnikiem Guardia Civil są też koszary, w których funkcjonariusze
        formacji mieszkają razem z rodzinami, tzw. casas cuartel (hiszp. domy-koszary).
        U wejścia do nich często znajduje się inskrypcja Todo por la patria (hiszp.
        Wszystko dla ojczyzny

pl.wikipedia.org/wiki/Guardia_Civil_(Hiszpania)
    • Gość: frrrry Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.cust.tele2.pl 09.12.08, 22:18
      Owszem zmiana nazwy ulicy, dowodów itd. łączy się z finansami, ale ta cała gwardia ludowa to banda komunistycznych zbrodniarzy i ja nie chciałbym mieszkać na ulicy o takiej nazwie.
      • Gość: miieszkaniec Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.08, 19:29
        Jak nie mieszkasz to nie zabieraj głosu bo to nie Twój problem.
        • dajciezyc Re: ulica Gwardii Ludowej 12.12.08, 18:23
          chcą zmieniać, niech zmieniają, jest mi wszystko jedno czy będę
          mieszkał przy ulicy gwardii ludowej czy kubusia puchatka ( chociaż
          wolałbym na puchatka ) ale w tym wszystkim jest najważniejsze kto za
          te zmiany zapłaci. i moim zdaniem powinien płacić ten kto chce
          zmieniać. jak w referendum mieszkańcy gwardii ludowej opowiedzą się
          za zmianą, to niech oni płacą. a jeśli nakaz zmiany nazwy przyjdzie
          odgórnie z urzędu miasta albo z IPN to myślę że jest logiczne ze
          stać ich na takie zabawy.
          • Gość: Felek Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.internetdsl.tpnet.pl 26.12.08, 19:48
            Jest mi obojętne jaką nazwę ma moja ulica, ale nie jest mi obojętne jak będę
            musiał zapłacić za wymianę dowodu osobistego,prawa jazdy,dowodu rejestracyjnego
            na samochód,a jeśli ktoś ma do tego zarejestrowaną firmę pod tym adresem to mu
            nie pozazdroszczę kłopotu, bo zmiany w banku, ZUS,urząd
            skarbowy,statystyczny,miasta.Woli ścisłości ARMIA KRAJOWA też mordowała polaków.
    • Gość: ff Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 00:17
      To czekam na kolejne durne teksty o waszych problemach i kłopotach , gdy zmieni sie nazwę tej ulicy nawet na ulicę Radnych NiePOradnych ;-) , a oto co szykuje wam was Schetynesku prawa i lewa rączka Tusku
      www.tvn24.pl/-1,1578742,0,1,znow-bedziemy-wymieniac-dowody,wiadomosc.html
      Ledwie wymieniliśmy "książeczkowe" dowody osobiste na plastikowe karty, a MSWiA już zapowiada kolejną rewolucję. Od 2011 roku - zgodnie z planami resortu - nasze dokumenty będą stopniowo wypierane przez dowody elektroniczne.

Dowody osobiste, którymi posługujemy się obecnie, były wydawane od 2001 roku. Plastikowe karty miały 10-letni okres ważności, w związku z czym wymiana będzie się odbywała stopniowo.

• Gość: ff Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.12.08, 00:18
        w tekscie ani słowa o pieniążkach,owszem jest kara za brak dowodu
        • dajciezyc Re: ulica Gwardii Ludowej 25.12.08, 21:44
          i to może być okazja na zmiany nazw. lecz zróbmy to tak aby nie
          trzeba było już poprawiać. najlepiej systemem nowojorskim,
          1,2,3....123,124... ulica czy...7,8,9... przecznica. to bedą nazwy
          apolityczne i tym samym niezmienialne.
    • Gość: nn Re:dlaczego jestem dumny ze mieszkam na ul.GL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.12.08, 13:40
      "Byli po prostu zwykłymi bandziorami"
      A zatem od samego początku PPR była organizacją całkowicie agenturalną, skrywającą przed społeczeństwem faktyczne cele i swe prawdziwe oblicze, a jej działacze nie kryli przed sobą swej zbójeckiej mentalności, pozwalającej im na dokonywanie pospolitych napadów rabunkowych (podczas wielu z nich dochodziło do gwałtów i zabójstw). Meldunki poszczególnych bojówek Gwardii Ludowej są w swej wymowie porażające. Nie ma tam tak naprawdę akcji antyniemieckich, wysadzania pociągów, rozbijania więzień i aresztów, akcji wojskowych w postaci potyczek i walk z jednostkami niemieckimi (na to przecież czerwoni gwardziści byli za słabi). Zresztą, kto miał walczyć? Większość pierwszych grup zbrojnych rekrutowano z szeregów pospolitych bandytów, którym zapewniano ochronę ideologiczną i świetlaną przyszłość po wojnie.
      I znowu oddajmy głos ówczesnym komunistom: "Element zwerbowany przez Mołojca, mało ideowy, składał się raczej z awanturników, często przestępców"; "Werbunek tow. Baśki, Edwarda i Huberta do 'specgrupy' odbywał się w ten sposób, że roztaczano przed nimi wspaniałe obrazy dobrobytu, wręcz luksusowego zbytku, zapewniano ich, że przy małym wysiłku (ok. 4 godz. dziennie) zarobią znacznie więcej niż przy normalnej pracy zawodowej". Obiecywano im 1000-1500 zł miesięcznie, wiele nowych i pięknych ubrań (tak wyglądała rekrutacja do tzw. Związku Walki Młodych). "Skład partyzantów i d-twa rekrutował się z elementu bandziorskiego"; "Należy dodać, że Wilk w swym oddziale grupuje przeważnie złodziei, a kupuje ich obiecując im, że będą pracować na własną rękę i zarekwirowane pieniądze rozdzielać wśród siebie". Nie są to cytaty z dokumentów organizacji i osób niechętnych komunistom - to oni sami tak o sobie pisali. A już prawdziwym ewenementem jest nazwa jednego z "oddziałów" GL - "była załoga Treblinki"! Jego członkowie to sowieccy (głównie ukraińscy) wachmani z obozu zagłady... Działał on w lasach wyszkowskich, wspólnie z grupami ukrywających się Żydów z getta - wszyscy pod opieką PPR. Partia przydzieliła wachmanom - gwardzistom jako komisarza politycznego Żydówkę z getta. Po wojnie tak to wspominała: "Wszyscy, może z wyjątkiem dowódcy, byli po prostu zwykłymi bandziorami. Zbiegli z obozu, utworzyli oddział i zajmowali się rozbojem. (...) A przy okazji dowiedziałam się strasznych rzeczy, bo oni mieli na sumieniu zabicie kilku zamożnych Żydów". Tak wyglądała marksistowska "dialektyka" w wydaniu praktycznym.
      www.naszdziennik.pl/index.php?typ=my&dat=20081220&id=my14.txt
      • Gość: caro Re:dlaczego jestem dumny ze mieszkam na ul.GL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 14:31
        Wyczytałem w dokumentach, chyba z IPN, albo u jego wolontariuszy, że
        GL zjadała dzieci na surowo, przerabiała je na mace (vide
        Wolińska),gwałaciła zarówno kobiety jak mężczyzn no i głosiła
        wspólnotę żon, czego strasznie obawiali się chłopi (nie wiedzieć
        dlaczego). No i od czasu do czasu GL-owcy zamordowali paru Niemców,
        co też jest zbrodnią, wszak Niemcy to nasi przyjaciele (tu
        dalekwzrocznością wykazała się słynna Brygada świętokrzyska
        bohaterskich NSZ, która już w wojnę związała się z Niemcami
        braterstwem broni, wysyłając d o lepszego świata paruset komunistów
        z GL).Dlaatego ulica Gwardii Ludowej musi zniknąć z Ciechanowa,
        niezaleźnie od tego, czy mieszkańcy chcą czy nie chcą. Proponuję
        stworzenie funduszu z dobrowolnych wpłat mieszkańców plus dotacja
        Urzędu Miata, z którego pokrywało by się koszty zmiany nazwy.
        • Gość: weteran Re:dlaczego jestem dumny ze mieszkam na ul.GL IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.12.08, 14:38
          Zniknąć z Ciechanowa to możesz ty jak nie podobają się ci nazwy ulic w naszym
          mieście.
        • Gość: dlacaro Re:dlaczego jestem dumny ze mieszkam na ul.GL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 16:13
          CARO masz rację gdy piszesz

gwałaciła zarówno kobiety jak mężczyzn no i głosiła
          > wspólnotę żon, czego strasznie obawiali się chłopi (nie wiedzieć
          > dlaczego).

Więcej na urodziny do Jacka nie zostałem zaproszony. Wtedy w naiwności swojej pomyślałem, że są to platoniczne hołdy, ale później z obcowania z kolegami z lewicy laickiej przekonałem się, iż wyznają oni ideały utopijnych socjalistów (opisane również w "Manifeście komunistycznym" Karola Marxa i Fryderyka Engelsa) o wspólnocie żon. Z tym być może zastrzeżeniem, jakie panują w każdym społeczeństwie wyznającym równość: "co twoje, to moje, ale od mego - wara!".
          www.asme.pl/115896570360394.shtml
      • Gość: nn Re:dlaczego jestem dumny ze mieszkam na ul.GL IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.12.08, 22:30
        Tak więc nie tylko w NSZ padały pomysły likwidacji komunistów dla obrony własnych szeregów przed infiltracją i rozbiciem. A wróg ten rozpracowywał niepodległościową konspirację na rzecz NKWD, dopuszczał się morderstw polskich działaczy i denuncjowania ich do gestapo.

Ale to nie koniec sprawy. Komuniści spod znaku PPR powinni byli być niszczeni w taki sam sposób, w jaki polskie podziemie rozprawiało się z pospolitą przestępczością kryminalną, bowiem PPR żyła z pospolitego bandytyzmu. Nawet członkowie kierownictwa partii w dzień działali „politycznie”, a w nocy, by użyć ich własnego języka, „robili sklepy na Pradze”. Wystarczy zajrzeć do dokumentów PPR lub opublikowanych pamiętników Władysława Gomułki.

W obronie ludności

To właśnie pospolity bandytyzm był najczęstszym powodem akcji zbrojnych podejmowanych przez NSZ i AK przeciwko komunistom. Andrzej Friszke myli się, twierdząc, że prym wiedli tu NSZ-owcy. Nawet historiografia PRL w latach 80. przyznawała, że większe zasługi w tej mierze mają akowcy. Przyczyny wydają się oczywiste.

Oddziały GL i AL nie były zdolne do walki z Niemcami,

a ich ofiarą padali głównie polscy chłopi oraz ziemianie stanowiący bazę zaopatrzeniową podziemia. Komuniści rabowali młyny, sklepy, mleczarnie. Niepodległościowe podziemie musiało brać polską ludność w obronę, a w terenie znacznie silniejsze od NSZ były przecież struktury AK.

www.rp.pl/artykul/239804.html
    • Gość: iuiluil Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.01.09, 16:11
      jestem z Wami
    • Gość: g Re: ulica Gwardii Ludowej IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.09, 10:57
      g

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka