Dodaj do ulubionych

3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy!

13.06.11, 12:28
Mój synek nie je warzyw i owoców-czasami tylko gotowane jak Mu przemycę między makaronem lub ziemniaczkami. Uwielbia makaron, pierogi i mięsko. Ratuję się podawaniem Mu tranu, by miał dawkę witamin i kwasów omega. Pomóżcie mi jak Go zachęcić do jedzenia warzyw i owoców (je tylko banany i brzoskwinie z puszki)
Obserwuj wątek
    • rulsanka Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 12:57
      A wy jecie warzywa? Moj syn patrzac na mnie nauczyl sie jesc wszystkie warzywa, lacznie z salata, cykoria, rukola i surowa cebula. proponuje nie zmuszac, tylko demonstracyjnie zajadac przy nim ze smakiem wszelkie zielone cuda, z czasem pozazdrosci. I mniej cukru oraz bialego pieczywa, ktore zabijaja apetyt na wszystko inne.
      • mammana Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 13:04
        Oczywiście, że jemy. Nasza córeczka też je (1,9 roku) Ale dzięki za cenne rady-będę Go zachęcała w ten sposób i czekała na ... cudwink
        a ile lat ma Twój synek i kiedy ruszył w podbój warzywnych podniet?
        • dzoaann Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 13:17
          z owocami prostsza sprawa
    • wariamiktoria Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 13:10
      Opiekowałam się takim pięciolatkiem, który absolutnie żadnych warzyw i owoców nie ruszał. No chyba, że jako frytki albo sos do spaghetti. Zamartwiałam się, kupowałam mu witaminki, przejmowałam jego wymiotami po zjedzeniu warzyw. W końcu postawiłam warunek. Dziennie musiał zjeść 3 porcje warzywa lub 3 owocu. Jego porcje były małe np. pół małego jabłka czy maleńka marchewka albo 3 ziarnka kukurydzy. Chodziło o to aby przekonać go do smaku. Zasadę wprowadziłam równocześnie z zasadę mycia zębów 3 razy dziennie. Zrobiłam dwie tablice: łazienkową i kuchenną. Jak zjadł/umył zęby rysowałam uśmiechnięte słoneczko, jak nie to smutne. Bywało, że miał parę smutnych ale zasadniczo działało. Nagrodą było wyjście do kina itp.
      Nie stał się fanem warzyw ale już nie wymiotował gdy zorientował się, że są w jedzeniu. Tyle, że to nie było moje dziecko. Mojemu dawałabym do jedzenia tylko owoce i warzywa, parę dni pochodziłby głodny i by się skusił. Oczywiście warzywa muszą być smaczne dopasowane do gustu dziecka. Np bardziej na ostro lub na słodko.
      A skoro lubi pierogi to może z nadzieniem warzywnym lub owocowym?
      3,5 latek może też pomóc w gotowaniu - wtedy chętniej spróbuje. Można też zrobić z nim piramidę żywienia aby zrozumiał dlaczego trzeba jeść warzywa. Zainspiruj się bento - fajnie wygląda. Może obejrzyjcie razem programy kulinarne dla najmłodszych?
      • mammana Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 13:28
        Diewczyny, dziękuję za cenne radysmile BARDZO!
        Ja najchętniej bym Go przegłodziła, ale chodzi do przedszkola i tam , wiadomo, nikt nie będzie Go głodził, by zjadł w końcu warzywko, ale może w weekendsmile

• camel_3d zastanowilas sie co piszesz?? 13.06.11, 13:23
      mammana napisała:

> Mój synek nie je warzyw i owoców-czasami tylko gotowane jak Mu przemycę między
      > makaronem lub ziemniaczkami. Uwielbia makaron, pierogi i mięsko.

a makaron i ziemniaki ma pochodzenie roslinne..jakby co smile) przeciez spokojnie jesc mieso i makarony.. a jak chcesz przekona do innego... idzeisz na bardzo dlugi spacer..taki wiesz do lasu..duzo biegania...jak maly mowi, ze glodny..oj..no przypakdiem zapomnialas zabrac jedzenia... masz tylko jablka smile)) u mnie mlody po takim numerze przekonal sie do jablek, kanapek z pomidorami i wogle obojetne co tam w tej kanapce bylo smile)
      • mammana Re: zastanowilas sie co piszesz?? 13.06.11, 13:33
        zastanowiłam się. Młody je makaron, ale tylko wysoko przetworzony- biały, który z pierwotną przenicą ma mało wspólnego...sad Proby przemycania ciemnego na nic się zdały. Dodatkowo, jest dość uparty i nie wiem, czy nawet największe zmęczenie zachęci Go do spróbowania jabłka-ale może się udasmile

• dzoaann Re: zastanowilas sie co piszesz?? 13.06.11, 13:35
        a ty sie zastanowiles?
        makarony i ziemniaki to glownie zrodlo skrobii, o ile jeszcze ziemniaki posiadaja jakies witaminy itp, to juz makaron z bialej maki, to sama skrobia.
        to juz zdowsza alternatywa do makarnow sa makarony razowe, kasze rozmaitei tp.

Pomysl z przeglodzeniem na spacerze fajny, swierze powietrze i ruch wzmagaja apetyt, no i mze sie skusismile
        • dzoaann Re: zastanowilas sie co piszesz?? 13.06.11, 13:38
          lo, jeesssooo, swieże , ofkors, ale byk( wstydze siesmile ) smile
          • mammana Re: zastanowilas sie co piszesz?? 13.06.11, 13:44
            -moja przenica też niczego sobie bk - hihi wink
            pszenica oczywiście być winnasmile
            • maman3 Re: zastanowilas sie co piszesz?? 13.06.11, 14:55
              U mojego syna wstręt do warzyw i owoców zaczął się dokładnie po ukończeniu 3 roku zycia-trwa do dziś-12 lat. Były różne próby (wcześniej pożerał owoce i warzywa)-spełzły na niczym. Przemycam mu warzywa w sosach do spaghetti, zupach-kremach z grzankami; reszta rodziny (sztuk 5 smile ) zajada się warzywami i owocami. Badam mu krew- o dziwo, wyniki b. dobre.
              • dorek3 Re: zastanowilas sie co piszesz?? 15.06.11, 09:45
                Mój ma tak samo, lat 8. Jada tylko fasolkę szparagową i buraczki na ciepło. Z owoców banany, czasami jabłka i pija świeże soki (obowiązkowo "bez frędzli").
                Wyniki morfologii są ok.
                Ostatnio przypadkowo wpadły mi alergeny krzyżowe do pyłków na które jest uczulony i wychodzi że młody wszystko sam sobie wyeliminował.
    • black-cat Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 16:52
      Lubi makarony? Gotuj do makaronu sosy na bazie warzyw (oliwa z oliwek, czosnek, cebula, seler naciowy, marchewka, pietruszka - po ugotowaniu zmiksować i wymieszać z makaronem). Pierogi też rób z farszem warzywnym (np. ze szpinakiem). Czy Twój synek lubi "trudne" konsystencje, czy wybiera jedzenie łatwe do gryzienia. Może tu leży problem. Nadwrażliwość? Nieprawidłowe napięcie mięśniowe? Pije podczas posiłku? Czy kiedy ma jedzenie w buzi popija??
      • mammana Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 17:12
        Zadko popija podczas jedzenia, raczej przed lub po nim. Lubi mięso i twarde do gryzienia też. Chodzę z Nim na SI... Masz jakś sugestię ad tego picia, black-cat?
        • ella_nl Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 13.06.11, 22:03
          A może po prostu owoce są dla Niego za miękkie?Jeśli ma zaburzenia SI, nadwrażliwość to może Mu to przeszkadzać. Moja tak miała.
    • mikams75 Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 14.06.11, 08:39
      moja tez warzyw nie jada tez, od niedawna dopiero zaczela pic sok marchewkowy.
      I troszke sie przekonala do owocow - poza bananem zje jablko i gruszke.
      Przeglodzenie nie dziala u nas.
    • judytka01 Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 14.06.11, 22:14
      Moje sposoby:
      - ograniczenie pysznie słodkich rzeczy typu monte, lody, lizaki, słodycze, dziecko się przyzwyczaja do takich pyszności a potem smak pomidora wydaje mu się wyjątkowo nie dobry,
      - systematycznie stawiać na stole owoce i warzywa i proponować, jak nie chce to ok spróbujemy jutro smile
      - jak cie chce jeść warzyw czy twojego posiłku to nie wyciągaj w zamian np chrupek, na zasadzie: nie chcesz to mama da coś innego.
      Cierpliwości smile
      Tak z ciekawości był karmiony piersią? Podobno dzieci karmione piersią lepiej jedzą warzywa i owoce bo mleko matki ma różny smak w zależności od diety matki i na pewno nie taki pyszny jak mm
      • agar2208 do: judytka01 14.06.11, 22:46
        Mój 3 letni syn bardzo długo na piersi a owoców i warzyw nie chce.
        Do niedawna jeszcze zjadał pomidora, ogórka, jabłko i banana, a teraz już nawet tego nie chce.
        Ja odpuściłam, bo nie da się wmusić na siłę, a przegłodzenie tez nic nie daje.
        Mam nadzieję, że za jakiś czas mu się zmieni.
      • mammana Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 16.06.11, 21:57
        Dzięki kobietki za porady!
        Wczoraj zrobiłam młodemu mix: mąka, jajko, duużo otrębów, drobno skrojona kapustka, marchew, jabłuszko, doprawiłam i smażyłam jak kotlety i .... ZAJDAŁ swoje "mięsko", że aż miło. krótko to smażyłąm, bo szkoda warzyw, by straciły wartości witaminowe. Dziś to samo plus kurczak do środka i mąż stwierdził, że to pyszne i chce częściej On również. Cała rodzinka zadowolona (córcia też smacznie wcina) a synek troszkę oszukany, ale zdrowszysmile

Jak macie jakieś konkretne przepisowe pomysły na przemycanie warzyw to koniecznie napiszcie.
        Dz
        iękismile)
    • deela Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 15.06.11, 09:23
      może mu przejdzie? mój tez kiedyś ani spojrzał, teraz jest rok starszy i polubił marchewkę (w przedszkolu robią na słodko, ja robie inaczej, ale też zje, a także krojoną w słupki i wyłożoną na talerz) ogórka zje w każdej postaci (kiszony, małosolny, konserwowy, świeży), lubi cebulę.... od zawsze? od zawsze chyba - surową mi podkrada z deski jak kroję, jak sam kroi to połowę zjada, jabłko zje... i to chyba na tyle, ale lepszy rydz niż nic
      o surówkę z kapusty też zje
      • nika1310 Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 15.06.11, 09:50
        mój 4,5 latek też z tej grupy. Z warzyw jedynie ziemniak, gotowana marchew i wywar w czerwonego buraka. Z owoców banana. Nie je żadnych zup, miksowanych czy nie, jedynie buraczkową. Też bardzo się tym martwię. Doszlo nawet do tego ze zaczął płakać przed pojsciem do przedszkola, bo wiedzial, ze np w czwartek na podwieczorek beda bułki z truskawką, i sie bał ze go będą namawiac do jedzenia tych truskawek.Słodyczożerny też specjalnie nie jest, lubi mięso. Co z takim robić jak wszystkim wymiotuje albo wypluwa?
        • deela Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 15.06.11, 10:01
          > h truskawek.Słodyczożerny też specjalnie nie jest, lubi mięso. Co z takim robić
          > jak wszystkim wymiotuje albo wypluwa?
          ja mam dziecko wyprowadzone z anoreksji (zanik łaknienia), teraz COŚ je i jak dla mnie jest ok, ale w przedszkolu uczuliłam, żeby W ŻADNYM WYPADKU nie namawiać do jedzenia, nie chce to nie, a młodego nauczyłam, że jak nie chce jeść to ma odsunąc talerz i czekać spokojnie aż wszyscy zjedzą, nie chce jeść to nie - trudno, może popros panie w przedszkolu, żeby nie zamawiały do jedzenia?
          • karolina_marta Re: 3,5 lat chłopczyk zero warzyw i owoców-pomocy 15.06.11, 11:07
            Mój syn ma odruch wymiotny za każda próbą spróbowania warzywa lub owoców. Wyjątek stanowią jabłka.
            Jedyne warzywa jakie zjada to gęste przecierowe zupy z samych warzyw, bez mięsa, bo mięsem opycha się bez problemów.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka